Monday, May 16, 2011

[Day 4: 10 Things I Want to Say to My Future Husband]



hamboi, panjangnya tajuk. okies dokies, tajuk asalnya adalah "day four : 10 things you want to say to one person", and one person yang bertuah agogotu adalah my future husband Boy,. heee. taniah..anda di pilih. hehe. let's start. x sabar nk tulis, suka tul tajuk ni., hahahha. oh ye, entry ni sepatutnya di baca oleh incik future husband pada hari perkahwinan kami. luvefek bunga-bunga kat background.

  1. Firstly, peanut nk ucapkan "Tahniah!!"bangun. calang2 orang ni dapat kawen dengan peanut. banyak criteria2 dan ujian2 kene lulus, tapi awak yang paling layak. awak? x kan nak panggil abang? auwww. so sweet. x pe2, kat belog tulis awak, kat rumah, kiter panggil abang, agogook? mood mengewdik bertambah. oh ye, peanut sangat2 harapkan yang my future husband ni namanya Muhammad Afiq Abdul Rahim as beliaulah insan yang peanut sayang waktu ini.heeekiss
  2. Oh, sebelum terlupa, peanut jugak nk ucapkan terima kasih sangat-sangat kerana sudi memperisterikan peanut yang mempunyai banyak kelebihan dan sedikit jer kekurangan dalam terms lemak. mencik. terima kasih kerana terima peanut seadannya. nanti kiter sama-sama buat larian marathon yer. sadis.
  3. Peanut sekrang kan dah jadi isteri awak, so, peanut harap awak jaga lah peanut baik-baik. peanut kan amanah Allah s.w.t. , dibawah tanggungjawab awak kan2x? awak jaga peanut, peanut jaga awak, kiter sama-sama jaga diri kita ye. tendang
  4. okey, peanut nak reveal something. something yang awak tak tahu. peanut x pandai masak.penat. tapi2, peanut dah pandai masak puding roti dan creamy spagethi. calang2 orang jer pandai tau, tak percaya boleh tengok sini. :99:dan :99:. nanti peanut masak spagheti dan puding tau. tapi awak jangan lah merungut kalau x sedap, sebab setahu peanut, peanut masak sedap. and awak jangan risau, nanti peanut beli buku resepi, x dalah nanti awak muka macam spagethi hehe, asyik makan spagethi jer hari2.
  5. Buat masa sekarang, peanut x tahulah lagi peanut kerje apa in the future,kita kan tengah final year skunk. awak kerja kat site, bunuhsaya kerja dalam econ,. pe yang peanut nampak, bidang kerja kiter nanti mungkin sama-sama busy. tapi, peanut harap sangat, awak jangan lah busy sangat sampai mengabaikan saya. kalau boleh, tekanan kerja kat site, jangan lah bawak balik kat rumah. peanut pun sama,. peanut janji x bawak balik kerja ke rumah. blur
  6. Kalau peanut ada buat salah, awak jangan lah marah-marah poweror tengking peanut. peanut ni touching orangnyapenat atau dengan kata nama lain, peanut ni mudah nangis. kalau peanut ade buat salah, peanut x kisah kalau awak nak tegur, tapi tegur lah dengan cara yang elok ye awak. And kalau ada masalah pe-pe, atau, ada x puas hati dengan peanut, cer berbincang dengan peanut, jangan terus balik umah mak ye.
  7. oh, sekarang kiter masuk bab2 rumah. peanut bab-bab mengemas memang nombor satu. jadi peanut harap sangat-sangat, perangai zaman bujang tu jangan lah dibawa masuk ke alam rumah tangga. kalau awak sepah sikit-sikit, peanut x kisah pun. kalau awak sepah banyak-banyak, baik awak buat-buat rajin kemas kembali kalau x nak muncung itik saya naik. usik. peanut x suka bau rokok, and i'm glad that awak yang peanut pilih sekrang x merokok. sayang awak plus-plus. readers, sila muntah sekarang.
  8. erm, biler dah kawen, mesti kaitkan dengan anak kan2x? malu laahehe hee. erm, awak nk berapa orang? nk tubuhkan team badminton ke team bola sepak? Peanut nak anak 4 orang jer. 2 lelaki dan 2 perempuan. tapi kalau dapat lebih, peanut terima. rezeki. kalau dapat sorang pun , dah syukur. err, nanti kita bincangtwist lebih detail lagi pasal ni ye awak.
  9. Peanut tahu syurga isteri letaknya di bawah kaki suami, tapi jangalah kejam sangat-sangat tak bagi peanut balik rumah keluarga, lebih-llebih lagi waktu balik raya. peanut pun masih ade lagi keluarga yang perlu peanut care. kiter gilir-gilir ye awak, herpx naklah tiap-tiap tahun giliran awak jer. x pun tiap-tiap kali raya kiter balik dua-dua rumah, johor dan kelantan. amacam? tu pun kalau kiter kaya sangat-sangat ye awak.
  10. Lastly, peanut harapkan yang rumah tangga kiter ni aman damai, bahagia jer. gaduh sikit-sikit tu adatlah kan, cuma jangan lah perang besar-besaran. hee. malulah nk cakap tapi nk cakap jugak "i love u baby boy"luv

x boleh tunjuk lebih2, nanti korang cari. komen2 berbentuk pujian di terima, kutukan kejian dan kritikan boleh ditulis di belog sendiri. yok
Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

[16 Mei 2011 Selamat Hari Guru, Cikgu]

Agak pelik untuk peanut mengucapkan "selamat hari guru" as sebelum ni peanut selalu terlupa . tengok-tengok tarikh dah lepas,mencik barulah ingat nak wish. maklumlah dah 5 tahun tinggalkan sekolah. lepas spm, x pernah pun sambut hari guru dah. selalunya waktu hari guru adalah waktu tengah busy dengan final sem. macam tahun ni.

Bercakap mengenai sekolah, sekolah paling best pernah peanut belajar adalah mase form 5 kat Sekolah Menengah Teknik Kuala Krai. mungkin sebab mase tu super duper senior.siot semua junior panggil kakak. and peanut agak dikenali sebab peanut pengawas and always on stage.
. kalau bukan on stage pun,selalu show off muka. agogo

Kalau cikgu favorite, selalunya cikgu bahasa english. x tahu kenapa, tapi peanut mudah mesra dengan cikgu bahasa english. maybe sebab peanut x pandai sangat english tapi peanut suka menulis.

1)Sir Sabaruddin.

mase form 2 pun peanut baik dengan Sir Sabarudin, juga mengajar subjek English. Peanut kagum dengan Sir sebab he is a blind man, but he have high determination to teach us. dia x jadikan buta tu sebagai alasan untuk tidak berjaya. and for ur information, he use latest technology to teach us. sangat kagum dengan cara dia guna komputer, gune projector dan macam2 lagi. dalam kelas semua diam, mungkin betul orang cakap, buta mata x semestinya buta hati. he knows what we all doing in his class. Sangat mengagumi beliau. power,lepas peanut pindah pergi sekolah teknik, peanut dengar beliau dapat Anugerah Guru Cemerlang, lupa peringkat apa.Bt the way, Happy Teachers Day, Sir. luv


2) Madam Keloe Eh Tong

also my favourite teacher. Madam Keloe pun mengajar subjek english mase peanut form 5 kat Teknik Kuala Krai. Peanut sangat suka belajar dengan Madam Keloe as she teach peanut how to use correct grammar using simple phrase. serius, waktu tu sangat seronok buat grammar, fire kiritiap2 minggu hantar satu essay panjang untuk dia check grammar. sangat suka. Madam Keloe ada jugak wat kelas tuisyen untuk students sekolah lain, and rata-rata student got A in english. I'm only got A2cakar. Sorry Madam.



waktu sekolah dulu, peanut sangat suka hari guru. kenapa dan mengapa? 5 sebab mengapa peanut suka sangat Hari Guru.
  1. Tak yah belajar untuk sepanjang hari. hooorey!agogo
  2. Mase jadi pengawas, peanut busy mase hari guru, and one more time, show off time. peanut bagi hadiah kat cikgu2 kat atas pentas. fire kiriyeah, mission show off success!
  3. Boleh mengedate. luv. sebab mase tu cikgu-cikgu termasuk cikgu disiplin sedang busy lawan lari dlam guni lah, tarik upih lah dan pelbagai lagi aktiviti-aktiviti sukan tradisional.
  4. Selalunya mase Hari Guru, boleh balik awal. lagilah peanut dok asrama, lagilah suka bab2 balik awal ni
  5. and lastly, ofcourse sebab Hari Guru adalah Hari dimana semua guru-guru tengah mood baik jer, bunga-bunga jer, lovely jer. yelah dapat banyak hadiah, kalau wat salah hari tu, konfirm terlepas. heee

Kesempatan ni, Peanut nk ucapkan Selamat Hari Guru buat semua guru yang pernah mengajar peanut, started kat Tadika Kemas Sri Fatimah, 5 tahun di SK Labok, SMK Machang, SMT Kuala Krai, semua lecturer kat Kolej Matrikulasi Perak dan x lupa buat semua lecturers Universiti Utara Malaysia. eh, jugak kepada semua blogger yang bergelar cikgu. luvSelamat Hari Guru 2011.
Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Sunday, May 15, 2011

[Day 3 : Ten Things I Hate]

ok. dah hari ketiga. tahniah peanut . bravo agogobravo kepada diri sendri sebab berjaya buat sampai hari ke tiga. mungkin mase siap hari kesepuluh tu tahun depan kowt. okies. pe tajuk untuk hari ketiga? dah hari kedua pasal 10 things i love , hari ketiga wajiblah kontra kepada hari kedua lak, 10 things i hate. bangun. peanut kalau bercakap pasal hate mase menulis entry ni memang x de pe2 nak di hatekan, tapi kalau dok saje2, banyaklak benda benci.time nk menulis, terus hati jadi suci mulia, sampaikan rase x de benci pe2 pun. tapi macam tipulah plak kalau x de benci ni, kalau ade suka, wajib ade benci. ye idak? ok lah 2x, fikir slow2 sat pe yang nk dibenci ni. sape nk volunteer jadi benda dibenci leh angkat keyboard tinggi2x.

1) Peanut x suka lintah , pacat dan makhluk yang segeli2 dengannya, herpoh termasuk juga katak. boleh x dah kire 3 things yang dibenci dah? hak2. oklagi 7, go peanut go!
sampai skunk kalau ngah musim banjir, lambat lagilah peanut nk masuk dalam air tupenat. dulu, peanut waktu zaman kecik2 muda belia, selalu pergi padang yang ade lecah2 air tu. haish, ade 3 ekor lintah kat kaki. uwaaaananges.sejak tu peanut phobia ngan lopak2 air, kawasan air terjun pun peanut takut. yang selamat, pergi pantaim konfirm x de. nk upload pic lintah tapi geli. eii

2) Peanut x suka subject teori.

sangat x suka. peanut fail bab2 menghafal, peanut suka paper calculation sebab x yah tulis banyak2. just tulis nombor2 jer. n satu lagi peanut x suka giler papaer multiple choice. why? sebab probability untuk peanut bulatkan jawapan yang salah sangat tinggi. serius. peanut suka paper essay. at least kalau peanut x tahu, peanut goreng sikit, fire kiridapat gak markah kesian, kalau yang multiple choice, x dernya half mark ke, salah terus dapat kosong. sadis tau.


3) Peanut x suka udang, sotong, ketam dan sewaktu dengannya.

peanut x suka sebab x leh makan. fullstop. jeles. blur


4)Peanut x suka broadband yang dah over limit .

serius. lebih2 laggi time peanut terdesak sangat2 nk guna internet. ouwh boleh spoil mood tau. perasaan marah tu ditahap paling maksimin terus.

5) Peanut x suka makan benda pedas.

Mungkin sebab peanut Kelantanese sebab tu kowt peanut x suka makan makanan yang pedas2. sebab tu peanut manis kowt. luvsesi syok sendiri sedang bermula ye kengkawan.


leh x buat lima jer, x de benda nak dibenci. dan2 hati jadi suci murni mulia time2 ni,, agogo.kebanyakan yang peanut x suka ni manusia, bukan benda. kalau benda semua peanut suka. heee
Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Tuesday, May 10, 2011

[Dilema Lepasan SPM: Matrikulasi, Diploma atau Form 6?]

salam, hyep u olls. peanut's here:c:

memula sekali peanut nk ucapkan tahniah kepada mana2 adik2 lepasan spm dapat tawaran ke matrikulasi, buat diploma di universiti tempatan ke atau mendapat mana2 tempat untuk melanjutkan pelajaran. mana2 pun boleh, asalkan niat untuk meyambung beljar tu, harus ingat, sijil spm skunk bukan x laku, tapi dah kureng laku sebab skunk ramai orang dah pandai. herp

peanut ingat lagi, waktu zaman peanut, peanut spm tahun 2006, peanut pun dalam dilema, tergediksama ada mahu memilih buat diploma in Accounting kat uitm or buat matrikulasi accounting. waktu tu zaman budak2 lagi, dalam fikiran nk masuk u jer. maklumlah, time tu, kalau dapat masuk u, sangat hebat dah tu. fikiran budak2. keciwa

sekarang, peanut dah final year untuk degree in Accounting. skunk baru peanut leh nampak, pe yang membezakan students dari matrik, diploma and form 6.

Matrikulasi.

memula sekali, peanut nk cakap, belajar kat matrik sangat seronok. x pernah lagi peanut dengar matrik x lawa. macam matrik perak tempat peanut belajar, kemudahan cukup, kawasan lawa, bilik besar dan sebagainya. tapi bab2 belajar, sangat laju, kalau ponteng kelas sehari boleh lost. tapi lecturer akan bagi yang terbaik untuk senangkan proses pembelajaran. anganno worry kalau anda seorang yang mudah pick up, boleh pilih matrik untuk sambung belajar. selain tu, anda x perlu nk habiskan mase yang lama untuk mendapat degree. 1 tahun matrik + 4 tahun degree. oh agak lama gak sebenarnya. mencik. walaupun belajar banyak menda, x bermakna anda cuma study jer, kat matrik pun ade banyak program2 yang dihandle sendiri o student macam study dip. so, have fun.

mase kat u, peanut nampak student matrik ni kureng menyerlah. sebab kadang2 kebanyakan kat u, study menda baru, kadang2 macam tahu basic jer. dan kdang2 macam x tahu pun benda tu wujud dalam dunia accounting. kalau compare ngan dak dip, diorang lagi perform as diorang study 3 tahun seblum tu. tapi tu x bermakna korang x leh nk follow the flow, kalau study dan paham dengan sesuatu benda, menda susah pun jadi senang


Diploma.

Kebanyakan diploma selalunya mengambil mase selama 3 tahun, sama ada daripada universiti tempatan atau politeknik. dalam mase 3 tahun tu, akan sentuh serba sedikit tentang apa akan belajar untuk degree. macam akan ada basic dalam auditing taxation, sedagkan budak2 matrik x belajar semua tu.

ape yang x bestnya pasal dak dip ni, umor lah. x derlah tua mane tapi kalau compare ngan dak matrik, memanglah tua sikit kan. and then, pada pandangan peanut lah, tak tahulah orang lain, kebanyakan dak dip ni overconfident. personal opinion sebenarnya ni. siotnape? macam ni, sebabkan mereka ada basic dalam sesuatu subject mereka amik mudah pasal subjek tu sedangkan dak2 lain terpaksa study betul2. n then, diorang just akan perform dalam kelas, nampak pandai dan sebagainya tapi x leh perform kat kertas. serius, ini pandangan peribadi, kan ade yang kondem peanut lak. hehehenanges



Form 6

sebenarnya peanut x tahu sangat pasal peanut x kenal sangat dak accounting from form 6. kebanyakan chinese. cuma kalu form 6, pembelajaran amik mase 2 tahun. cuma suasana persekolah tu tetao ada. kalau matrikulasi atau diploma, suasana pembelajaran dan persekitaran memang suasana ipta. boleh lah gain experience dulu, x derlah cultural shock sangat nk masuk u nanti.
Bagi peanut, belajar kat mana-mana pun, ade kelebihan dan kekurangan masing. cuma pandai-pandailah kiter nk sesuaikan dengan keadaan. yang penting niat utama adalah untuk mendapatkan ilmu. itu yang penting sebenarnya. Kepada adik-adik yang masih confuse sama ade nak sambung mana-mana, apa kata, cuba dalami diri sendiri, tahap keupyaan diri sendiri. kalau rase suit better dengan matrikulasi, pilih matrikulasi. kalau rase diploma yang paling elok untuk diri sendiri boleh pilih dip. Sebenarnya, semua ni bergantung kepada diri sendiri. herp

#ehem2, peanut ngan mr peanut pun satu matrik. sadis
Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!