Tuesday, March 8, 2011

[Tips membeli belah secara alam maya]

Salam!hyep korunk!..heee..touching lak petang2 ni tengok belog tak berupdate. malas tul owner ko kan? kesian ko.announceheee..kerana itulah terbitnya entry ni. zaman serba canggih ni, semua benda nak wat online, kuiz online lah, submit assignment gune online lah, nk ajak kawan pergi makan pun ajak gune fb kan2x? laugh x terkecuali shopping. semua menda korang nak type jer kat google. macam2 ade, dari shawls, ke dresses, ubat slimming, macam2 ah, lingerie pun diorang jual on9. kalau boleh, underwear pun nk beli on9. tul x?

x dinafikan banyak kelebihan shooping secara on9 ni. first, sebab senang. yelah, tekan2, pilih, order, pastu bayar pun gune cimb click. sangat senang kan? lebih2 lagi kepada yang sangat2 busy atau jenis malas nk keluar bershopping dan bersesak dengan orang ramai. verymad.yelah, kalau shopping in real life, nk carik baju tu dah berjam2 dah, panas, sesak dengan org ramai, dan macam2 lagi. kalau on9 shopping pilih yang mane berkenal, deal, then, dapat barang..


tapi, seharusnya berhati2, sebab banyak manusia2 yang hatinya hitam legam cuba untuk menipu. itu adalah risk yang perlu ditanggung on9 shopping ni. antara penipuannya, korang leh bace kat page KAMI BENCI ONLINE SHOP YANG TIPU & MAKAN DUIT HARAM!. antara kes yang selalu terjadi ialah seller claim dah delivered barang kat buyer, tapi buyer x terima. biler buyer tanya and mintak ref no untuk post, seller x bagi n then, block buyer kat fb, selain tu, ade yang terbaru punyer cara penipuannya, menggunakan no akaun seller lain, then, claim itu adelah no akaunnyer.

contohnye. seller penipu -seller A ni konon2 jual barang kat buyer.harga lebih kurang rm400. seller A ni jugak order barang daripada seller B iaitu seller yang teraniaya. so seller b bagilah nom akaun kan? seller A gunekan nom akaun bank si seller B bagi kat dia nyer buyer. buyer lak excited pergilah bank in duit kat no akaun tu. then, si A pun bagitahu dah bank in. seller b check, ok.dah.so, post barang. so skunknyer, si seller A yang penipu2 tu free2 dapat barang atas angin, buyer lak x dapat pe2, n claim si B ni penipu based on no akaun tu. faham2? so, bagi mane2 seller, pliz, dun put ur nom account freely anywhere. confirmkan dulu dia tu betul2 penipu ke tak.

peanut x de pengalaman ditipu, tapi nyaris ditipu. angry.benda ni last year punyer.info si penipu:

NAME : PUTERI NUR SHAHREENA NIZA BINTI DAUD
ACC NUM : 151240024433 (MAYBANK)
ACC NUM : 01270013805525 (CIMB)


mulanya peanut malas nk reveal nama si penipu ni as kes dah selesai. tapi baru2 ni, timbul balik nama dia sebab menipu. so, nampaknya x serik.so x salahllah kan peanut post kat sini nama beliau. nama konfirm dia x letak nama betul, cuma harapnya dia masih menggunakan nom akaun yang same.

kes peanut plak,peanut tertarik nak beli beg yang sling tu. saje jalan2.so nampak. peanut dapat seller page "thistynineshop" dari page yang peanut paste diatas. ye, tuan2 dan puan2, jangan percaya kat sape2, even dia like page tu, x bermakne dia x penipu ye. cry,sebenarnya nama minah tu dah ade dalam discussion board bawah tajuk "nama dan no account penipu" cuma peanut bace jer. lepas peanut deal2, then, dia macam malas balas, so peanut cakaplah, peanut nk g bayar duit kt satu lagi on9 shop, kalau dia jadi nk jual mesej kat phone peanut, lagipun dah otw nk g kat mesin cash deposit. dengan laju dan pantasnya beliau jawab, bagi nom akaun suh bank in duit. then, peanut pun bank in lah macam biase, pastu mesej kat dia cakap dah bank in. then, dia reply yang dia akan check dan akan post terus.

peanut jenis y x rush. x dernye esok peanut nk tanya dah post ke x. selalunya dua hari lepas tu baru peanut tanya. then, 2 hari lepas tu peanut tanya. boleh lak tanya "sape ni ye" ouwhh..bangang tul. tapi still ase nk cool. peanut elok2 cakap sape, order pe, bayar bile. pastu dia reply, ouwh, barang tu hantar esok. peanut mula ah angin, peanut cakaplah, hari tu cakap akan post biler dah check duit. immediately kan? then, dia say sorry. so, peanut leh consider n ask her that esok confirm post kan. she agreed.

malam tu saje bosan2, lepak kat "Kami benci Online Shop menipu" tu. mase tu x der lah macam skunk. pasal hal kecik pun gaduh. dulu sangat telus,semua komen memang pasal penipuan jer. skunk, mcam hampeh sampai peanut bosan nak lepak kat sane dah. berbalik kepada yang asal.lepak punyer lepak bace lah discussion board yang peanut cakap. ade nama dia.uwaaa. bace punya bace komen2 yang ade, dah ramai dah yang kene tipu dan x dapat2 barang. janji nak refund tapi x dapat2 sampai skunk.uwaaaa..terasa ditipu.wapun rm70, tapi membazir kowt kalau duit tu ditipu.crying. peanut pun post kat wall page tu, cakap lah peanut ase macam peanut dah kene tipu. x mention pun name sape2, tetiba minah tu mesej cakap nape mengadu kat page. nampak sangat lah dia selalu tengok kalau2 ade orang tulis pasal dia kan? peanut walupun takut2 cakap kat dia, selagi dia x post, selagi tu peanut x remove post tu, or,kalau dia x nk post, peanut akan tulis nama dia. dia cakap, ok,esok dia post. then ok. ahli2 page tu mesej peanut tanye pe jadi dan advise kan peanut simpan bukti2 pembayaran as memang dah tahu dah dia memang penipu. ahli2 page tu pun support peanut. x derlah takut sangat nk deal dengan penipu nom satu ni.

esoknyer dia wat hal lagi. pagi2 x mahu post, exam lah, alaasan. lepas desak2 ugut2 lah dan macam lagi. pastu petang tu dekat maghrib dia cakap dia post. tu pun peanut try kol,mesej x dapat, dia cakap bateri habis. wallhualam betul ke x. yang jadi hal, dia x nak bagi tracking nom. dia cakap nom tu ade dengan kawan dia. susah sangat ke nak mintak? pelik2..pic yang dia uploas pun pic pos laju tanpa computer print.so,semua orang leh amik pic tu n claim dah hantar kan? peanut x percya n ugut nk buat laporan polis. mula2 dia offer nk refund sebab dia kate peanut ni kecoh sangat, so, peanut cakap x yah, sebab , list orang yang wajib dia kene refund pun dah berjela2, ni kan pulak tambah peanut sorang lagi. dua tiga hari lepas tu, baru peanut dapat brang. sebenarnya panjang kalau nk cerita, memang wajib ugut desak, kecoh2 kat page, baru dia post. seriously, dia pandai wat alasan.

dia cakap dia dah bertaubat,. dah x tipu2 customer lagi, tapi lately nama dia naik untuk satu kes penipuan lagi. n masih lagi ade orang claim yang dia x refund duit lagi. dia memang x serik lah. shereena, if u bace post ni, pliz lah insaf2 lah kan, if u dah insaf anggap jerlah entry i ni sebagai barrier untuk u x menipu lagi. contohnye if u nk menipu, u teringtlah kat entry i ni, so, u xjadi menipu.cam gitulah.

oh, sebelum mengakhiri post ni, sedikit tips untuk sape2 yang nk shopping secara online;
  1. Pastikan dia ade nom pendaftaran syarikat.hmm?? ya. untuk makluman, semua peniaga yang menjual secara online diwajibkan mendaftarkan syarikat masing2. risiko untuk ditipu kurang dan kalau ditipu pun kiter ade nom pendaftaran syarikat, so leh wat aduan kat jenayah cyber,
  2. sila usha wall dia, photo2 same ade ade comment ke x, macam mane interaction between seller n buyer. bukanlah nk cakap seller yang x berepa layan customer tu penipu, tapi berhati2 sebab kekadang2 penipu selalu wat cam gitu. oh ye, usha jugak wall post dia sama ada ade x customer tulis sumthing like dah dapat barang or so on. kalau nampak cam kosong jer wall dia, baik x yah lah.
  3. try google no fon si seller or nom akaun si seller, kalau yang jenis penipu tegar tu, selalunya dah ramai kan post nama dia, nom telefon n nom akaun kat mane2 forum or blog like i did above.
ade banyak lagi tips, bagi peanut, ape yang perlu kiter bbuat biler shopping secara on9 ni, jangan terburu2, be careful, jangan cepat nak order or janji nak bank in, usha2 dulu takut2 si polan tu adalah penipu. oh ye ade satu belog yang kat dalam tu semua sal aduan2, boleh bace cam ne dia menipu, x kire seller or buyer, kadang2 funny gak.heee..this one:: slap me why dont't you.
asenya dah macam, ingat nk sambung ngan blogshop2 yang peanut beli n service baik punyer. lain jerlah ye...heeekiss
Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

4 pujian[s]:

Nasuha Salleh said...

macam2
xke duit haram tu..isk isk isk...
hrp2 la dia taubat xbuat lg

Encik Psychopath said...

buat la report.

faisal said...

apa pun kena berjaga2 jgk mcm ni...

Anonymous said...

FB DIA SEKARANG PUAN SERI REENA.
BLOG DIA SUPERMUMMYREENA.
SAMPAI SEKARANG MASIH MENIPU DAN DENGAR CERITA JUAL DIRI PULA.

Post a Comment