Tuesday, April 26, 2011

[Bestkah life di UUM?]



Hampir 3 tahun plus minus dah peanut kat uum ni, hampir tiap2 hari jugaklah peanut dok kutuk uum, dari mula2 masuk sampaillah nk habis study dah pun. one day, peanut realize lepas ade sorang visitor search "Bestkah life di UUM?" , barulah aku sedar, sebenarnya, UUM x derlah seteruk yang aku dok kutuk2 secara berkumpulan bersama2 rakan2.

1) Pasal sini semua fully hostel. maksudnya semua kene dok hostel kecuali manusia2 berkecuali lah. oh, sila jangan silap paham biler dok hostel,hmm?? korang cakap boring lah apelah. cuma bayangkan kat universiti lain yang hanya provide hostel untuk sem2 awal jer, susah payah korang nk kumpul point bagai nk masuk hostel. sini, kalau korang x aktif kat kolej kediaman, atau nama kat sini Dewan Penginapan Pelajar(DPP), korang just kene buang dpp jer, no worries, dpp lain ade. serius. kdang2 dpp yang reject ko tu bukan dpp yang best pun. kalau kene dop dpp kat luar u pun best ape, situ dpp baru, bangunan baru. kan2x, nampak x? benefit semua tu.

2) Ada litar Go kart. oh yeahhh..leh ah race reramai.laugh. oh ye, yang mana2 pelajar uum yang x pernah ber-go-kart-ing, haruslah terjun ke tasek2 berdekatan dengan segera. ape daaa dok uum esok lusa nk blah pun, korang x pergi try pun lagi. Peanut? Of courselah pernah walaupun peanut lah mengakibatkankan banyak tayar2 yang disusun rapi tu berterabur macam pin boling.dance
pic kredit to pakcik google. mekasih pakchik.

yang ni wajib show off sebab kawan peanut ni bangga sangat dapat amik pic ngan si setan ops, si hero lagenda budak setan ni. heee
3) Ape yang best lagi kat uum? Ade tasek. yeahh..tasik Guthrie, namanye di amik sempena nama dpp Guthrie kat sebelah tu, tapi dpp tu dah tukar nama jadi sime Darby dah. kau kate ape yang bestnyer pasal tasek ni? Dulu, peanut suka lepak2 buang2 masa yang patutnya peanut peruntukkan untuk study ngan lepak2 kat istu, tengok love bird dating, hugberkayak same2.oh jeles.angry. Kalau korang suka berkayak2, pura2 terjatuh dalam tasek, tengok foreigner gaduh, bolehlah datang ke tasek ni. actually, macam2 aktiviti leh buat kat tasek dan kawan sekeliling macam geng2 tudung labuh selalu wat cam ice breaking kat situ, ade gak pakchik2 peanut tengok dtang memancing . peanut selau pergi jjogging kat situ sebab udara fresh. oh ye, tasek tu peanut panggil tasek teh ais. kenapa dan mengapa? ala, datanglah study kat sini, baru leh tahu nape, kan g tau semua, x suprise lah nanti. kan2x?

manusia yang jatuh dua orang ni kawan peanut. serius, peanut gelak laju2 tau. laugh. dah lah comel, jatuh dalam air, bertambah comel lak. hahaha


4)UUM nni best sebab boleh atur jadual sendiri. x banyak tau u yang bagi student pilih sendiri masa, kelas lec yang diorang nak. kat uum dan sekutu2 dengannya jer yang ada. oh ye, kiter abaikan seketika tentang ke'emo' an kiter untuk masuk website nk daftar subjek. berbalik kiter kepada point sebenar, biler kiter atur jadual sendiri, kiter bebas nk wat kelas kul 12 ke, x nak ade kelas hari ahad ke, dan macam2 lah, ini same dengan prinsip "bebas membuat keputuasan sendiri". cer bayangkan kalau dapat kelas yang dah di fixed, dpat lec killer, or dapat satu kelas ngan musuh nom satu kiter, cer bayang, x ke naya.

5) Sebab UUM ade library yang besar punyer.muahahaha. ini benefit kepada mane kaki2 library tu, sama ade memang korang nk g sane nk study or nk g dating. oh x derlah plak pic library, maklumlah bukan kaki rajin g library melainkan g atm yang ade kat library tu. jap2, nk searg kat google.

kredit to belog ini dan belog ini. ade pic yang lawa tapi x leh nak amik sesuka ati, ade copy right. so, korang google jerlah sendirik. kalau x silab aku library ni terbesar antara u kowt, memang besar pun, semua ada, toilet, surau, mesin photostet, on9 journal, nk cari buku pun pakai on9 tau, kafe pun ade, tapi kene kuar lah, tapi masih lagi dalam kawasan library. bercakap pasal kafe, roti2n karipap yang besar kat sane best2. ape yang x best pasal library ni, x leh bawak masuk beg, semua benda lain boleh wat masuk. sadis kan? sob2, tapi kalau korang nk study sambil bawak beg, kat blik yang bernama "bilik pintar" boleh. situ pun econ pun leh tahan sejuk. jangan lupa bawak sweater yang ade bulu2, bajet oversea ah sikit.

5) Ape lagi ye.hmm??. what about puncak vista. peanut x pasti lah bagi korang best ke x, tapi yang pastinya peanut ase best dok kat atas sane. walaupun aku cakap best, x semestinya tiap2 haripeanut kat puncak vista tu, dalam3 tahun ni, baru sekali peanut pernah pergi. tu pun sebab masuk explorace, n wajib naik atas tu untuk dapatkan klu, penat jugak lah sebenarnya nak sampai ke puncak tu, hampir nk give up gak ah. tapi, at last dapat gak naik atas tu. bangga. besar hidung tetiba.

dari puncak vista ni, leh nampak view keseluruhan uum. kadang2 kagum gak peanut ngan uum ni, kat tengah2 hutan tetiba ade bangunan2 besar ngan sekelompok manusia yang cintakan uum, macam peanut. haha.arghhm tension, angrymanenyer pic kitorang gak puncak vista, ahhhm google pun x der nis. haishhh. ni jer yang google leh bagi. kredit to belog ini.

6)Seterusnya, ape yang best yer? Varsity mall tu best ker? bagi peanut x derlah sehavoc yang diperkatakan tapi sebab kan ramai univeristi teruja yang kitorang ade mall sendiri, masuk list jugak lah yer. macam lah ada, bookstore, unimart, unigift, kedai2 dari produk kecntikan ke kaunter tiket bas, post office, bank islam, bsn, cool blog dan macam2 lagi. kalau nk cerita satu persatu memang x habislah. dah google pic, tapi peanut segan nk letak. lagipun x surprise lah kan kalau letak semua menda.

7)UUM ni best untuk mane2 manusia2 yang cintakan alam, atau lebih tepat lagi cintakan binatang. sebab kat uum ni, korang leh nampak haiwan secara live tanpa perlu ke zoo. nk tengok rusa? kuda? ikan? burung? monyet dan macam2 lagi disni boleh di jumpai secara personal.

pic burung dan monyet x perlu diletak. x surprise lah kalau korang leh tengok semua kan. kan orang cakap pengalaman mematangkan usia. yeaaaaahhh

8)Oh ye, yang ni wajib. Pusat Sukan. waaa..macam selalu pergi kan? haha..bolehlah, 2,3 kali se sem. heee. pusat sukan ni sama macam pusat sukan lain. ada macam2. ade bilik gym, bilik tarian aerobatic, kolam renang, court badminton, pingpong, squash , tennis dan seangkatan dengannya, oh lupa, yang ni wajib mention, bilik sauna lengkap sekali ngan bilik mandi. pelbagai padang, archery pun ade, golf boleh masuk bawah pusat sukan x? peanut nk letak pic google tapi yang lama punyer, so, peanut show off jerlah pic sendirik. heeeflydalam bilik gym eceli, tapi x nampak sangat sebab kat depan bilik pintu. skunk bilik gym dah baru. dah naik taraf dah pun.
ni tempat orang main pijak2..serius, x reti nak sebut namanya. kan salah kene kondem. heee
x suker tul pin serpia ala2 dalam kenangan ni. macam dah arwah dah. heee

Peanut ase cukuplah entry peanut ni. kan tulis banyak2 kan, kan terlampau best lak uum, sampai korang x nak datang. tul x? announce. tapi yang pastinya, kat uum ni lah peanut leh kenal dengan perlbagai2 manusia yang macam2 lah gelagatnya. n kat uum ni gak, peanut jumpa kengkawan yang peanut rrase semua tu setia dengan persahabatan kami. yang ada waktu susah senang. yang kami leh gelak ketawa bersama walaupun menda x lawak. yang kami leh bergosip sampai pagi. x gitu.?
thankz for being my friends and make my life in uum more colourful <3announce.oh ye, mungkin juga sebagai ayat penamat entry "Peanut lah benda terbest kat uum ni ..heee"
Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

14 pujian[s]:

AdyBudika said...

rindunya UUM!!!!!!!!!!!!!!!

Cik Peanut said...

@adybudika: meh2, singgah uum meh. heee

ara said...

rindunya uum... sila tambah lagi satu keistimewaan.. banyak kali ade expo dan ade ramai artis datang yehah!!!

cik anum said...

macam bes je kat uum ni . :)

Cik Peanut said...

ara: hehehe..haah. sem ni dah bape ramai dah artis datang..hehh

Cik Peanut said...

cik anum: best2. datanglah buat lawatan ;D

Shafiq Hashim said...

Tahniah, hbis stdy, sy pun bru hbis tpi diploma ja..Hihi
Rsa rugi plak xapply UUM utk degree nama je org Kedah..hihi

Cik Peanut said...

shafiq,
x habis agi.hee..tahun akhir jer. heee

efa said...

akak.. saya minat sgt nak masuk uum. saya student matrik. tapi skg dah final sem la. means dah boleh pilih u utk degree. niat nak amik accounting kt uum. apa pndpt akak? uum bagus ke accounting ni.

Cik Peanut said...

hi efa,
peanut student accounting. final year, dua tiga hari lagi nk habis. add peanut kat fb, mungkin leh borak details. nk kate bagus, kan cakap angkat bakul sendiri lak. paper agak tough as mia yang check soalan. mean dia nya review soklan sebelum di approve sebagai soalan exam. so, agak tough. tapi banyak kelebihan. macam ada dapat exceptional dalam beberapa paper profesional exam, macam peanut, peanut dapat tajaan daripada uum untuk buat micpa exam. n i proud of uum lah sebab bagi peluang kat student dia, n x semua u dapat. n kalau masuk u len, belum tenntu dapat exception. kalau student uum, few papers dah kira pass time degree. kalau nk ammik accounting, memang agak busy sikit, u mane2 pun. tapi no worries, ade waktu untuk bersuka ria. ;)

arief zone said...

Salam, tergerak hati nk komen. dulu masa blaja kat UUM, aku pun suka sgt kutuk UUM sbab xdapat U yg dihajatkan, macam2 xkena. Sebab jauh dri bandar l, dlam utan la, xde life la, seram la, dan apa2 lagi la. Tapi dah dekat nak abis blaja baru la realize yg UUM mmg syok n best. Rinduu UUM.

arief zone said...

Salam, tergerak hati nk komen. dulu masa blaja kat UUM, aku pun suka sgt kutuk UUM sbab xdapat U yg dihajatkan, macam2 xkena. Sebab jauh dri bandar l, dlam utan la, xde life la, seram la, dan apa2 lagi la. Tapi dah dekat nak abis blaja baru la realize yg UUM mmg syok n best. Rinduu UUM.

Anonymous said...

Rasa nak komen jugak...
Rindu giler kat UUM. Aku matrik tahun 1997 kat kolej MISC then masa degree masuk Kolej Guthrie tahun 1998-2000. Tahun 2000-2001 merasmikan Kolej baru Aseania kat kompleks sukan tuh... hahaha

Tengok gambar tasik Guthrie tu, teringat ex makwe dulu.. hehehe

Anonymous said...

kolej guthrie tersemat di hati..rindu sesangat..sejuk dingin tasik guthrie..

Post a Comment