Tuesday, December 22, 2015

[Serious Issue : Marriage]

Yesterday, I went to my friend's wedding.
It was a very beautiful malay traditional wedding. When i said traditional, i mean no charter catering all work done by the family and neighbours and i liked it that way.
The bride was my roomates during my highschool and currently still one of my friend that i frequently keep in touch and meet. 

After the wedding, i had a little catch session with some friends. We recall back how many of us still left single unmaried.Well. Everytime i went to wedding or wedding season, i will quietly asking myself why im not married yet. Where is my other half. Where he is.

Sometime i really dont know. Either i am really want to get married. Have family. Or i just follow the trend. Am i really ready  physically or mentally to be a fully wife? For i know, to be a wife is not as simple as to change from cik to puan.

I know. This entry a little bit no fun. Yup. This is serious. So im gonna make it sound serious.
Well for me. There is alot of things to get ready before i ready to meet my Mr Jodoh. I knew he also try his best to get ready to meet me too. 

1) Responsibility as a Muslimah
Yes. This sound cliche. Sorry but no sorry. This is the first responsibility you should be done when you wanna get married. Remember, you will be marrying you. Yes. If you are good person then your jodoh will be good too. So first. I have to take care about Solat. Im not really good Muslim. But sometime there were time i forgot too. I would like to stress about Solat because its a key to others. When you take care the Solat then the others such as Aurah, fasting, be kind to other people, donation will come naturally. 

2. Responsibility towards parents and family

Yes. When you married you will get another family. Be kind to your parents and family first then it will reflect how you react in new family.
Yes. You can fake it. But for how long?
3. Responsibility as wife. 

Well. There are a lot of responsibilities than I imagine. Its not just changing your title from cik to uan. Or change your relationship status on facebook as single to married. No. It is not that easy. 

When you get married. There is a lot of things you need to sacrifice. There is a lot single life things to let go. To be honest, i really am independent woman. I used to not ask anyone about any decisions i made. I afraid im not ready to put someone, outsider in my life for such that important roles. 

I cant work if he doesnt want me too

I cant go hang out with friend if he doesnt give her permission.

I cant make any decision without consulting him. 

I cant go to karoke or wayang session with friends. 

I cant spend hours gossiping at mamak.

And many more 'I cant..'

Can i really let go this things? If my jodoh is someone i knew, that know me, know my friends and i understand me well, he might will allow all this.
But if my jodoh is otherwise, then i have to follow him if i want to marry him.
Thats the biggest challenge i think i need to face before i get ready to meet my Jodoh. 
I just wish he ia out there somewhere and preparing himself to meet me. and i am excited to see what Allah swt had planned for us,

Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

[Dapur Cik Peanut: Donut Gebu]


Sejak dua menjak takde keje nk buat. Memang rajin betul mencuba resepi. Dulu mase kecik-kecik pandai betul buat. Pejam mata pun boleh. Sekarang semua google.

So hari ni peanut nak kongsi resepi donut gebu gebas.

Bahan - bahan A

1 paket yis
2 sudu gula
2 sudu susu pekat
1 cawan air suam

Bahan- bahan B

4 cawan tepung gandum
2 sudu marjerin
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam


1. Campurkan bahan A sehingga sebati. Then letak tepi.

2. Campurkan bahan B sehingga nampak sekata.

3. Masukkan sikit demi sedikit bahan A kedalam Bahan B. Uli sehingga sekata. Pastu biarkan selama sejam. Make sure bertutup ye.

4. Lepas sejam tu. Uli2 sikit supaya udara dalam adunan tu keluar. Lepas tu dah leh terap. Kalau nk buat bentuk manual pun boleh.

5. Dah siap boleh goreng dan tabur gula halus. Gula kasar pun boleh cuma please blend dulu. Setiap adunan dpt dlm 20 lebih. Boleh lah goreng separuh simpan dlm frozen. Esok boleh goreng lagi. Yeayyy.

Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Tuesday, December 15, 2015

[Tuesday Love Song :eghan Trainor ft. John Legend - Like I'm Gonna Lose You]

I found myself dreaming of Silver and gold
Like a scene from a movie
That every broken heart knows
We were walking on moonlight

And you put me close
Split second and you disappeared
And then I was all alone

I woke up in tears
With you by my side
A breath of relief
And I realized

No, we're not promised tomorrow
So I'm going to love you
Like I'm going to lose you
And I'm going to hold you
Like I'm saying goodbye

Where ever we're standing
I won't take you for granite
Cuz we'll never know when
When we'll run out of time
So I'm going to love you
Like I'm going to lose you
So I'm going to love you
Like I'm going to lose you

In the blink of an eye
Just a whisper of smoke
You could lose everything
The truth is never known
So I'll kiss you longer baby
Any chance that I get
And I'll make the most of the minutes
And love with no regrets

Lets take the time to say what we want
Here's what we got before its all gone

Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Tuesday, December 8, 2015

[Tuesday Love Song :R. City ft. Adam Levine - Locked Away]

If I got locked away and we lost it all today
Tell me honestly would you still love me the same
If I showed you my flaws If I couldn't be strong
Tell me honestly would you still love me the same

Right about now If I judge for life man
would you stay by my side Or is you gonna say goodbye

Can you tell me right now
If I couldn't buy you the fancy things in life
Shawty would it be alright
Come on show me that you know

Now tell me would you really ride for me
Baby tell me would you die for me
Would you spend your whole life with me
Would you be there to always hold me down
Tell me would you really cry for me

Baby don't lie to me
 If I didn't have anything
 I wanna know would you stick around

Let's get it diddly-down-down-down
All I want is somebody real who don't need much
A girl I know that I can trust
To be 'ere when money low
 If I did not have nothing else to give but love
 Would that even be enough
 Gotta need to know

Tell me tell me would you want me
Tell me tell me would you call me
If you knew I wasn't balling
Cause I need a girl who's always by my side
Tell me tell me do you need me
Tell me tell me do you love me
Or is you just tryna play me
Cause I need a girl to hold me down for life

Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Tuesday, November 24, 2015

[Tuesday Love Song :Selena Gomez - The Heart Wants What It Wants]

You got me sippin' on something
I can't compare to nothing
I've ever known, I'm hoping
That after this fever I'll survive
I know I'm acting a bit crazy
Strung out, a little bit hazy
Hand over heart, I'm praying
That I'm gonna make it out alive

The bed's getting cold and you're not here
The future that we hold is so unclear
But I'm not alive until you call
And I'll bet the odds against it all
Save your advice 'cause I won't hear
You might be right but I don't care
There's a million reasons why I should give you up
But the heart wants what it wants

You got me scattered in pieces
Shining like stars and screaming
Lightening me up like Venus
But then you disappear and make me wait
And every second's like torture
Hell over trip, no more so
Finding a way to let go
Baby baby no I can't escape

The future that we hold is so unclear
But I'm not alive until you call
And I'll bet the odds against it all
Save your advice 'cause I won't hear
You might be right but I don't care
There's a million reasons why I should give you up
But the heart wants what it wants (x4)

This is a modern fairytale
No happy endings
No wind in our sails
But I can't imagine a life without
Breathless moments

Breaking me down down down

The heart wants what it wants baby

Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

[5 Persamaan Drama Melayu Kahwin Paksa]

Assslamualaaaikummm uools!

Happy x drama Hello Mr Perfect dah habis? Haruslah happy. Habis jugak drama dalam drama ni. Yelah drama isteri masak tak sedap. Drama bekas kekasih. Drama semua orang rabun tak perasan yang bekas kekasih dan isteri muka sama. Eh.

Peanut sambil-sambil tengok tu ade jugak terfikir. Yes. Peanut tgok drama tu so boleh kutuk. Okay berbalik pada topik. Sejak 2 3 4 5 tahun ni memang berlambak drama tv terpaksa kahwin ni. Kalau tak pilihan keluarga, mesti di tangkap basah padahal heroin baru datang hantar kuih dan jais pun datang ada yang mereport bersekedudukan. Tak pun dapat upah demi menyara kehidupan keluarga yang serba daif ada hutang along pulak tu and bapak pulak lari tinggal rumah. Eh.

Dalam dok wat research ni. Peanut terfikir akan persamaan drama drama tersebut. Walaupun hero heroin dah lain. Rumah lain.mak ayah lain. Jalan cerita lain tapi semua drama tersebut ada persamaaanyaa.

1.  Semua hero dan heroin kena kahwin paksa. Confirm.

Ye. Walau apa pun sebab musabab mereka kahwin. Mesti berkahwin secara paksa dan saling membenci antara satu sama lain. Sebelum berkahwin tu memang menentang habis habisan baik lelaki ataupun perempuan. Semua tak nak kahwin.Tapi semua endep up kahwin meriah cantek cantek bagai. Siap pelamin hantaran kenduri enam hari enam malam. Eh kate kene pakse?

Sebenarnya Dia Isteri Saya
Firash dan Syaf terpaksa kahwin selepas ditangkap tidur bersana dek kekasih syaf yang juga abang kepada firash iaitu farish. Demi menjaga maruah keluarga, mereka terpaksalah berahwin . Apatah lagi  si Farish ni dok menuduh syaf curang padahal mereka di aniaya watak ketiga iaitu Rania yang memabukkan si Firash ni. Sepatutnya Rania nak kenekan si Firash ni alih - alih si Firash pergi nasuk bilik yang ada Syaf ni. Syaf pulak time tu pening side effect ubat lah kowt. Sedar sedar Farish datang dab si Firash pulak tidur dengannyaa.

Drama Hello Mr perfect
Izzul dan Alya terpaksa berkahwin disebabkan adik kepada si izzul si arif ni nak kahwin. Fmily pulak tak naklah si adik kahwin tapi abang tak kahwin lagi. Manakala keluarga isteri Arif pulak bagi kata dua cepat cepat kahwin atau diorng kahwinkan dengan orang lain. So bakal isteri Arif ni merupakan bff Alya. Dia upah Alya utk kahwin dengan Izzul yang perfectionist dengan upah RM500 ribu. Time tu plak keluarga Alya kene kejar along sebab hutang bapak tirinya. So. Mereka pun kahwin.

2. Dalam setiap drama paksa kahwin ni wajib ada scene cabaran, ujian, rintangan dan cabaran dalam perkahwinan. 

Chewaaah. Tak kisahlah apa pun bentuk ujian sekalipun Tapi wajib ada tau. Kadang-kadang mak mertua pangkat datin tak suka menantu miskin. Ada jugak Ex kekasih datang menagih kasih dan cinta lama. Seriously 'exkekasih'?  You dont have better things to do? Move on please.

Rindu Awak 200%
Perkahwinan paksa antara Zill Faezrul dan Armel semakin diuji dengan kehadiran bekas kekasih Armel ni. Dulu Armel ajak kahwin tak nak pastu terhegeh hegeh plak. Ditambah plak si Zill Faezrul ni dok sorok kerjaya dia. Padahal pilot. Handsome bak hanggg.

Suami sebelah rumah
Perkahwinan paksa antara Eryna dan Amar semakin diduga dengan kehadiran bekas kekasih nya Azlan . Ala yang dulu tak datang masa hari pernikahannya dengan Eryna tu. Pastu Meroyan plak . Tulah anak mak sangat. Then ade plak si minah doktor ni , Wani dok tergila gilakan si Amar ni siap canang satu hospital yang Amar ni bakal suami dia. walaupun hujung hujung drama tu si Wani dah tahu Amar dah kahwin. Tapi still nak kawen dengan suami orang ni ish ish ish.

3. Watak Bekas Kekasih Yang Datang Menagih Cinta Lama Wajib Hot/Sexy/Cantik/Hensem

Yup. Macam kebetulan pulak. Watak orang ketiga kalau ex girlfriend haruslah seksi moden dan sosial tahap gapan. Same goes to watak ex boyfriend. Haruslah handsome kacak bergaya. Wajib anak Tan Sri . Paling tak pun jadi retis. Tak caya meh tengok

Isteri Separuh Masa
Watak Zita lakonan Ayda Jebat ni memang hot sexy habis lah walaupun pendek. Ops. Bak dalam drama ni. Time dia datang dating dengan Nazrin Shah kat kampus confirm semua mata terbeliak tengok.

Love u Mr Arrogant
Watak ketiga dalam drama antara Irhan dan Zaara ni adalah Sherry lokanan Hanez Suraya sebelum kontroversi amik suami orang beliau. Eh. Ok. Sherry dalam cerita ni mamng tip top.first class. Semua barang nak branded jer. Seksi tu tak leh cakaplah pakai skirt tak ada yang bawah lutut. Yang musykilnya si sherry yang sexy gila ni calon menantu pilihan mama Irham. Buta ke rabun orang tua ni?

Rindu Awak 200%
See. Watak ex boyfriend Armel. Handsome. Kacak. Bergaya. Kacukan gituuu. Tak ada ke watak ex bf tak kacak muka sememeh eh?

4. Wajib ada scene bergaduh merajuk panjang pastu kene pujuk.

Setiap drama kahwin paksa ni wajib ada scene yang trigger sama ada watak hero atau heroin merajuk membawa diri. Pastu watak sorang lagi haruslah separuh gila mencari watak yang merajuk ni. Ni scene wajib okay.

Hello Mr Perfect
Selepas Izzul ditangkap basah dengan Ain. Alya terus merajuk membawa diri. Sebelum merajuk tu sempat lagi lah dia tinggalkan sepucuk surat yang menyatakan kasih sayangnya terhadap Izzul. Izzul pun separuh gila mencari Alya. Last jumpa kat resort mana entah. Scene pujuk memujuk pun terjadi. 
Happy Ending.

Sebenarnya Saya Isteri Dia.
Syaf merajuk membawa diri lepas bergaduh dengab Firash. Lagi lagi lepas menerima gambar -gambar mesra Firash dan Rania. Ditambah lagi Syaf sengaja sakitkan hati Farish dengan buat-buat mesra dengan Qimy. Syaf bawak diri. Resign keje. Pastu pergi membawa diri. Last last Syaf dan Farish pun berjumpa kembali dan hidup bahagia. Walaupun scene last tu Rania datang bajet mengandungkan anak Firash tapi polis lak datang tangkap dia. Lol.

5. Haruslah Happy Ending!

Setelah kena kahwin paksa. Saling membenci. Ex kekasih datang. Mak mertua tak suka. Accident. Kene culik. Pastu kena pujuk. Akhirnya mereka pun berbahagia. Kebanyakaan drama kahwin paksa ni ade last scene pregnant ataupun bahagia dengan suami isteri dan anak anak. The end.

Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Tuesday, March 10, 2015

[Drama review : Suami Sebelah Rumah]

Salam Youuuollls!

Dua tiga menjak ni , rajin betul layan drama tv petang-petang. Peanut balik keje dalam pukul 5.30 petang, sampai rumah dlm  kul 6 cam gtu. Kuarkan lauk pauk nak dinner (since diet atkins ni, x derlah nk masak sangat, so waktu masak normally 5 6 minit jer, nanti peanut kongsikan resepi-resepi atkins ni), so dinner lah sambil tengok movie.

Keobsesan peanut terhadap Izzue Islam memang dah lama dah sejak dia belum kawen lagi and still in denial. So bila Izzue ni berlakon dalam drama ni, maka jatuh tahap wajiblah peanut menengoknya.

Drama Suami Sebelah rumah yang di siarkan di tv3 bermula pukul 6.30 petang selama 30 minit ni dah pun masuk episod yang ke 4 ketika entry ni ditulis. Meh layan sikit sinposis yang diceduk sebijik2 ni

Ayda Jebat yang memegang watak sebagi Eryna terpaksa melamar Amar untuk menjadi suaminya apabila tunangnya, Azlan lakonan Nazrief Nazri meminta pertunangan mereka diputuskan pada hari pernikahan mereka. Amar, lakonan Izzue Islam yang ternyata mencintai Eryna sedari kecil menerima permintaan Eryna dengan seikhlas hati. Tanpa pengetahuan ibu bapa masing-masing Eryna memaksa Amar untuk tinggal berasingan setelah mereka berpindah ke Kuala Lumpur. Amar akur dengan kehendak Eryna yang masih lagi belum bersedia untuk membuka pintu hati untuknya. Amar tekad untuk berusaha memikat hati Eryna dan cara terbaik ialah dengan menjadi suami sebelah rumah Eryna! 
Kehadiran Amar menceriakan Iman dan Anis, teman serumah Eryna. Eryna sedaya upaya cuba merahsiakan tentang suaminya, yang kini tinggal bersebelahan dengannya. Keadaan menjadi kalut apabila teman serumah Eryna iaitu Anis jatuh hati dengan Amar. Walaupun Eryna pernah menyatakan yang dia tidak akan pernah suka atau jatuh cinta dengan Amar, kesungguhan Amar sedikit sebanyak berjaya mengetuk pintu hatinya namun dia cuba menafikan. Bagaimana reaksi Eryna apabila suaminya sendiri menjadi rebutan rakan-rakannya? Adakah Eryna masih lagi jual mahal dengan suami sebelah rumahnya itu?

Buat masa skrg ni Amar belum lagi tinggal bersebelahan dengan isterinya. Mungkin episode hari ni kot. Btw, Amar yang nerd memang sangat2 nerd, tpi Amar yang handsome, phewww macam Firash Arshad taaau. Melting kita tau. Dah-dah jom petang ni sama-sama tengok drama ni k. Yang penting dapat tengok Izzue. heheh

Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Saturday, February 7, 2015

[The Perk of Online Shopping Malaysia]

Salam and have a very good day!~

Chinese New Year is just around the corner, and I take this opportunity to wish Happy Chinese New Year to all my beloved Chinese friends. Wishing you a happy and prosperous year~! Since CNY normally on February, and February has a Valentine Day, I got so many invitation from friends who will get married in this love month. So, now I have a problem. I need to shopping new proper Baju Kurung or dress. 

When we talk about shopping, shopping was never been easy for me. I find it very hard for me Normally i do shopping on weekend, either real shopping or window shopping mostly hujungbulan purse kering since I was super busy and so lazy to shopping during weekdays. You know when you are working, weekend definitely becomes a very special day to rest or spend with family and friends. I must  agreed it took half of a day to get ready (get dressed and make up a little bit),  stuck in traffic jammed ( there is no place with no traffic jammed right?) and then arrive to the shopping mall. No, i didn't include parking yet .How much time i spend for finding a single parking lot especially on weekend. Finding an empty parking lot so much like I'm winning a lucky draw. I just won one lucky draw for my entire 25 years. So unlucky. 

By the way, worries not, with the enhance of internet technology and banking facilities now you can online shopping! Yea! Let's have a chicken dance. Nah, You do not have to get dress or wear makeup, you can just put your pajamas. No traffic jammed and no more parking to find! yeah! However, there will be some of us that don't trust online shopping, So lets me convince you with these advantage of shopping online!

1. Items received to your doorstep
Knock knock! Who's there? Yes, ur items! As i said before there is no need get dress or getting to the mall, There is no need anymore! The items will come to you. The only things you need to do is do some clicking stuff on your laptop or smartphone while watching your favorite tv series with the love one. Easy rght? Other than saving your time (remember the traffic jammed, it sucks right?), it also will help reduce the fuel oil usage. Big smile. And remember no more crowds to compete with. You can shopping online at home happily ever after with no stress or uncomfortable situation. 

2. No one tailed on you during shopping spree

Yes. I should admit. And you should too! No one like to be follow when shopping. Or give some comment that opposite from yours with that judgey eyes. Yes. No one . Either the comment from boyfriend/friends/ salesperson. What I want is to shop with peace with no one follow. So, the best way to shop is online shopping. Yes. You can be on your laptop screen without no one follow your from behind. No one give your judgey eyes and unwanted comments  about your choice. And the best things is you can think as long as forever you want to make judgmental decision about your choice without being bothered by others. Win!

3. No waiting in a long line on payment counters. 

it always happened to be. After spend so much time pick my choice and decide to buy, but suddenly there was a really long queue to make payment. And you know it is impossible to make payment in less than 30 minutes, thus I just give up to make payment and return all the items I already picked. Yes, other than wasting my time, I also ended with buying nothing. T___T
So, with online shopping. No. No need anymore to queue for the payment. After you done with your choice. All the thing you need to do is simple. You just need to checkout on the purchase and make payment using online banking facilities. I guaranteed  less than 5 minutes, the payment done. 

So wait no more and find the time to shop at one of Asia’s leading online destination, ZALORA right this instant! 

P/S: ok girls, help me to choose some baju kurung for my bff's wedding.

Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Friday, February 6, 2015

[Maharaja Lawak Mega 2014 : Kenali Finalist Anda]

Salam & Holla!~

Pejam celik pejam celik, malam ini dah merupakan malam final  Maharajalawakmega 2014. Peanut cuma sempat buat blog entry untuk Minggu pertama jer. Untuk minggu-minggu yang seterusnya Peanut bajet busy malas nk type dan sebagainya. .

Malam ni bakal menyaksikan lima finalists bakal mempersembahkan punchlines lawak yang bakal mengeletekkan hati kita. Well, some of them did make us laugh so hard kan. Harapnya malam ni, x dalah lawak-lawak ala kadar. Supposed malam ni, lawaaaak yang terbaik sahaja yang dipersembahkan.

Apa? Korang tak tahu sapa finalist Maharajalawakmega 2014 ni? Kurang asam betul. Nah, baca bawah ni.

1. Nabil

Satu-satunya peserta solo bagi tahun ni. Walaupun ramai yang cakap Nabil tak kelakar dan sebagainya, peanut rasa lawak yang dibuat nabil ni rare. Yang orang tak boleh nk jangka lawaknya. Lagi-lagi solo ni susah sikit lah nak melawak. Orang nampak dia buat standup comedy jer. Yelah dah sorang, lagipun bukan cerita sama pun 
Lawak paling best : Lawak Bersama Artis Jemputan (Hazama). Tak tahu sama ada Hazama yang lawak atau nabil yang lawak tapi pecah perut gelak. 

Lawak paling hampeh : Tak ingat minggu tu tema apa. tapi dia buat yang dia nyanyi lagi for a band tu. 4 orang dalam the band. Like seriously? And Dato' Jalal puji plak. Mungkin aku gelap hati time tu. 

2. Shiro

Shiro yang di anggotai oleh Baba Ajak dan Shahrol ni merupakan pemenang tempat kedua bagi MLM 2013. Pada minggu-mnggu awal dulu, sangat-sangatlah tak berpuas hati dengan lawak Shiro. Dimana Shiro hilang? Tersangatlah tak lawak. Tapi minggu-minggu akhir mereka bangkit dan cuba untuk membuat lawak-lawak yang best. Yang kadang-kadang best dan kadang-kadang tak best.  
Lawak paling best : Lawak bermoral. Dalam lawak tu ada mesej yang menyentuh hati nak disampaikan. Sayangilah orang tua anda 
Lawak paling hampeh: Silent comedy. Awal-awal cm lawak. Tapi bila scene shahrol sakit belakang and music background hampeh. Semua dah senyap dah. Tak faham plus tak lawak

3. Bocey.

Bocey merupakan gabungan Abam dan Fad dari Program lawak Raja Lawak manakala Achey dari Program Lawak Bintang Mencari Bintang. MLM2013 merupakan tahun Bocey menyinar. Tiap-Tiap minggu mesti lawak yang tak pernah dibuat orang and pasti mencuit hati. Tahun ini tahap kelucuan Bocey menaik dengan perlahan. Tapi mampu mengeletek hati. Dan tak salah kalau peanut cakap Abam merupakan tunggak utama kumpulan ni.  
Lawak paling best: Minggu komedi seram. Abam serius lawak. dan Minggu karot komedia pun lawak sangat. yang si Abam dok menari dangdut disebalik layar putih tu
Lawak paling hampeh: Lawak Konti Radio. 

4. Zero.

Zero : Pantang Mundur Kecuali Operasi. Zero merupakan pemenang tempat kedua  bagi pertandingan Raja Lawak Musim ke 6. Walaupun menang tempat kedua, Zero terus menyepi dan semakin dilupakan. Mereke cuba nasib di MLM2013 tapi tak kekal lama bila di singkir di minggu-minggu awal. Namun di MLM 2014, mereka telah mencuri perhatian ramai denga gelagat lawak-lawak yang lain dari yang lain. Yang pelik tapi lucu. Dari minggu Hot Seat lagi. Boleh dikatakan Zero merupakan satu-satunya kumpulan yang paling konsisten dalam membuat lawak. Walaupun ade dua minggu, lawak zero tak menjadi. Well 2 out of 11 weeks. Nah. No biggie.  
Lawak paling best: Lawak yang mereka pretending as kumpulan KRU, Lawak bersama artis jemputan stacy, karot komedia, silent comedy and many more.  
Lawak paling hampeh: Lawak Komedi Seram.

5. Sepahtu

Sepahtu merupakan Gabungn Shuib dan Jep dari kumpulan Sepah yang pernah menuari Raja lawak Musim yang ke 3. Boleh dikatakan tahun ni, lawak sepahtu biasa-biasa sahaja tapi mampu mengeletkan hati semua penonton. Peanut personally minat kumpulan Sepahtu masa MLM2013 tapi untuk tahun ini, lawak-lawak mereka tak menambat hati peanut untnuk menjadikan Sepahtu Kumpulan Favourite.  
Lawak paling best: Silent Comedy
Lawak paling hampeh: Tiru gaya artis. Yang mereka lakonkan kembali pimai tangtu.

So, korang rasa sapa yang akan menjadi juara Maharaja Lawak Mega 2014 ni? Jangkaan peanut, Zero ada potensi untuk menjuarai MLM2014 tahun ni. Namun, kekurangan populariti mungkin menghalang. So , ini jangkaan peanut

Juara : Sepahtu
Naib Juara : Zero
Ketiga : Bocey
Keempat : Nabil
Kelima : Shiro

Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Tuesday, January 27, 2015

[Tuesday Love Song : James Blunt - You are beautiful]

My life is brilliant.

My life is brilliant.
My love is pure.
I saw an angel.
Of that I'm sure.
She smiled at me on the subway.
She was with another man.
But I won't lose no sleep on that,
'Cause I've got a plan.

You're beautiful. You're beautiful.
You're beautiful, it's true.
I saw your face in a crowded place,
And I don't know what to do,
'Cause I'll never be with you.

Yes, she caught my eye,
As we walked on by.
She could see from my face that I was,
Flying high
And I don't think that I'll see her again,
But we shared a moment that will last 'til the end.

You're beautiful. You're beautiful.
You're beautiful, it's true.
I saw your face in a crowded place,
And I don't know what to do,
'Cause I'll never be with you.

You're beautiful. You're beautiful.
You're beautiful, it's true.
There must be an angel with a smile on her face,
When she thought up that I should be with you.
But it's time to face the truth,
I will never be with you.

Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Tuesday, January 20, 2015

[Tuesday Love Song : Air Supply - Goodbye my lover]

I can see the pain living in your eyes
And I know how hard you try
You deserve to have so much more
I can feel your heart and I sympathize
And I'll never criticize all you've ever meant to my life

I don't want to let you down
I don't want to lead you on
I don't want to hold you back
From where you might belong

You would never ask me why
My heart is so disguised
I just can't live a lie anymore
I would rather hurt myself
Than to ever make you cry
There's nothing left to say, but goodbye

You deserve the chance at the kind of love
I'm not sure I'm worthy of
Losing you is painful to me

I don't wanna let you down
I don't wanna lead you on
I don't wanna hold you back
From where you might belong

You would never ask me why
My heart is so disguised
I just can't live a lie anymore
I would rather hurt myself
Than to ever make you cry
There's nothing left to try
Though it's gonna hurt us both
There's no other way than to say, but good-bye

You would never ask me why
My heart is so disguised
I just can't live a lie anymore
I would rather hurt myself
Than to ever make you cry
There's nothing left to try
Though it's gonna hurt us both
There's no other way than to say goodbye

Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Tuesday, January 13, 2015

[Tuesday Love Song : James Blunt - Goodbye My lover]

Did I disappoint you or let you down?
Should I be feeling guilty or let the judges frown?
'Cause I saw the end before we'd begun,
Yes I saw you were blinded and I knew I had won.

So I took what's mine by eternal right.
Took your soul out into the night.
It may be over but it won't stop there,
I am here for you if you'd only care.

You touched my heart you touched my soul.
You changed my life and all my goals.
And love is blind and that I knew when,
My heart was blinded by you.

I've kissed your lips and held your hand.
Shared your dreams and shared your bed.
I know you well, I know your smell.
I've been addicted to you.

Goodbye my lover.
Goodbye my friend.
You have been the one.
You have been the one for me.

I am a dreamer and when I wake,
You can't break my spirit - it's my dreams you take.
And as you move on, remember me,
Remember us and all we used to be

I've seen you cry, I've seen you smile.
I've watched you sleeping for a while.
I'd be the father of your child.
I'd spend a lifetime with you.

I know your fears and you know mine.
We've had our doubts but now we're fine,
And I love you, I swear that's true.
I cannot live without you.

Goodbye my lover.
Goodbye my friend.
You have been the one.
You have been the one for me.

And I still hold your hand in mine.
In mine when I'm asleep.
And I will bare my soul in time,
When I'm kneeling at your feet.

Goodbye my lover.
Goodbye my friend.
You have been the one.
You have been the one for me.

I'm so hollow, baby, I'm so hollow.
I'm so, I'm so, I'm so hollow.
I'm so hollow, baby, I'm so hollow.
I'm so, I'm so, I'm so hollow.

Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!