Friday, November 18, 2016

[SESI NGEPEK : BETUL KE ITU JODOH AWAK?]

Jodoh.

Post ini adalah untuk yang suka bertanya pasal KAHWIN.

"Bila nak kahwin? Dah umur berapa ni? Kalau zaman Makchik ni, anak dah enam dah kalau baya kau ni"

"Kau memilih sangat ni. Kau ingat kau lawa?"

"Aku dah anak nambelas, kau bila lagi?"

"Kau tak nampak ke aku tayang kebahagian aku kat fb ni. Kau tak jeles ke?.

"Kesian kau hidup sorang" ok.soklan last ni aku reka.

Aku serius kadang-kadang buat tak layan jer soalan ni. Tapi. Just so you know, this questions have so much impacts to others. Lagi-lagi yang jenis hati tisu. Kekadang soalan macam ni men"demotivate" kan sesorang malah merendahkan tahap konfiden sesorang. Not me obviously. I have high level of confident that coming out of no where. Nyanyi tak sedap pun ada hati nak layan apps smule. Eh salah topik

Bagi korang yang dah kawen setahun dua or baru seminggu dua ni. Aku ada sedikit pertanyaan yang aku nk lontarkan.

Yakinkah korang yang korang kahwin tu jodoh korang?

Yakin kah korang yang jodoh korang akan berkekalan atau jodoh hanya utk setahun dua atau seminggu dua?

Korg sendiri pun tak yakin dan aku yakin korang pun hari hari doa agar jodoh korang berpanjangan. Daripada korang dok tnya soalan menguris hati, baik korang doakan jodoh terbaik buat kawan korang . tak gitu?


Jodoh ni rahsia Allah S.W.T. tak sapa yang tahu. Pasangan kau pun tak tahu. Mak ayah kau pun tak tahu. Yang peramal jodoh tu lagilah tak tahu. Depa semua buat-buat tahu jer.  Daripada dok bercakap pasal benda menguris hati, kawan ko yang terguris hati ni dengan tak sengaja mendoakan kehancuran kau. Nak gitu.

Baik sama-sama doakan kebahagian semua. Doakan jodoh terbaik buat senua orang. Doakan jodoh semua orang berkekalan. Mungkin juga, esok aku berjodoh dengan kematian. Well who knows. Siapa kita untuk nenidakkan jodoh dan ajal maut?

Doakan terbaik untuk kita tauuu. 😘😘😘😘
Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Tuesday, November 15, 2016

[Top 10 Most Favourite Gary/Leessang's Songs]

Hi guyssss!~ * waving.

Did you guys watch Gary's last episode on Variety Show Running Man? I cried so badly at the end of the episode. It sad that he had to leave. But it was for his dream. So, I will support on whatever he will doing in future. 

Cuma . yelah. sedih. dah tak ada dah Gary. dah tak boleh tengok dia melawak. Berlari-lari. Gurau senda. I keep on repeating old episode when Gary still awkward being in variety show. Sumpah nak nanges tengok. lagi-lagi bila his Monday Couple, Jihyo tahan air mata nak menangis. I think their feeling is true. Maybe not love, but close relationship. But, Gary. I still cant believe you left us. 

Btw, my entry this time will talk about my 10 Most Favorite Song of Gary's or Leessang. For your information * to those who dont know, Gary is a member of Leessang, a South Korean Hip Hop Duo. the other members is Gil Seong-joon , or Gil . He did come once or twice to Running Man. 

Okay, Lets check out my favourite songs of them. 

1) The Girls Who Can't Break Up, The Boy Who Can't Leave



The original title of this song : ν—€μ–΄μ§€μ§€ λͺ»ν•˜λŠ” μ—¬μž, λ– λ‚˜κ°€μ§€ λͺ»ν•˜λŠ” λ‚¨μž
Album:  Hexagonal Album (6th Album of Leessang). 
Singer  : Leessang feat Jung In, a South Korean Singer. 
Download the song here 

This song is about a girl who cant break up with his boyfriend because she loves the girl so much.  But she need to break up like she was force to. Same goes to the boyfriend. He also can't leave the girl alone. They are so deeply in love but need to breakup because some people that cant see how much they love each other.  

My favourite lyric translation is this one:

How nice would it be if love 
was something that could be earned? 
(It’s all a dream, holding your hand) 
How nice would it be 
if love was something to get by wanting it? 
(It’s all a dream but I can’t escape)

I really love this song so much. Its kinda related to my personal life. How I feel to leave him everytime I have to move on, but how we keep on coming to each other. Well, falling in love is not easy you know. * tetiba matang 

2) Turned Off The TV



The original title of this song : TVλ₯Ό 껐넀..
Album:  Asura Balbata (7th Album of Leessang). 
Singer : Leessang feat with Yoon Mi-rae, a A South Korean best female rapper / a wife to  A South Korean Hip Hop 's King and  Kwon Jung-yeol from 10cm band. 
Download the song here 

This song is about a guy who will definitely turned off the tv just to love his woman. Funny right? But the hidden message was a guy who cant forget the woman he loves in everything he done in daily. Whatever he does, he think about the women. Even when watching television. So, he turned it off for her. 

3. Joa 



The original title of this song : μ—‰λ©μ΄
Album: 2002 (Gary's 1st Studio Album) 
Singer : Gary feat with Jay Park * my favourite rapper
Download the song here 

I like your smile
I like your eyes, I like your nose
I like your smile
I like you, I like you
I like you, I like you
This song is about how passionately he want to make love to his girlfriend. FULL STOP. hahaha. It was like how he express how much he likes (joa) her, but in the explicit way. Okay faham. So yang bawah 18 tu tak yah nak dengar sangat lagu ni. hehehe

4. Lonely Night



The original title of this song : λ˜ ν•˜λ£¨
Album: -
Singer  : Gary feat with Gaeko , a South Korean Rapper 
Download the song here 

If they tell you to do it, then do it 
If you don’t wanna, then don’t 
Is this all about being social?
What i understand about this song is how he feel about entire life as a korean, where the pressure started from the child. Their competition is very fierce. Everyone has to compete. Everyone have to be excellent. How opinion of other matters. He got tired. Until one day, he decide to not doing what please people, and start doing things that he like. thats the positive message he love to give to the listener.

What i love about this song is its MV have jihyo, his monday couple in there. Jang! hehe


5. Rush



The original title of this song : λ¦¬μŒ
Album: Leessang of Honey Family (1st Album)
Singer  : Gary feat with Gaeko , a South Korean Rapper 
Download the song here 

the many opportunities that I can always meet
that small happiness has taught me life’s wisdom
This song is about how challenge a life can be , a small sweet happinees means thousands already

6. You're The Answer To A Guy Like Me



The original title of this song :λ‚˜λž€ λ†ˆμ€ 닡은 λ„ˆλ‹€
Album: 
Feat with : Leessang feat Harim
Download the song here 

And I’m all alone and my heart burns
And now what I’ll say is that for me,
You are the answer
Now I finally realize how precious you are
If you leave, I lose everything, I forget everything
Please trust me just one more time please
 
This song is about a guy who want to be back together after the breakup. To have another chance. He explains how he feels when the girl want to breakup. how he feel without her. and he knows that the girl is the only answer to him.

7. I'm Not Laughing 


The original title of this song :μ›ƒλŠ”κ²Œ μ•„λ‹ˆμ•Ό
Album: Library of SoulFeat with : Leessang feat Ali 
Download the song here 

I’m not really laughing
I’m not really walking
In your memories
I shed tears and wait for you

This song is about a man who really angry when the girl want to break up with her when
 he was being so loyal to her, eh apasal semua macam pasal breakup jer ni?

8.Blues 



The original title of this song :리쌍
Album: Jae,Gyebal
Feat with : Leessang feat Choi Jung-in
Download the song here 

I’m sorry, to you who have made a place for me in your heart
I will be your shoes, put me on and go wherever you want
Don’t worry about stepping on dirty things
I will embrace it without anyone noticing
But promise me that you’ll be next to me until death

This song is about how he express his love to his girl that he gonna protect and love the girl for the rest of his life. 

9. I will Give My Everything To You 



The original title of this song : λ‚˜ κ·ΈλŒ€μ—κ²Œ λͺ¨λ‘ λ“œλ¦¬λ¦¬
Album:  Asura Balbata (7th Album of Leessang). 
Feat with : Leessang feat Choi Jung-in 
Download the song here 

I'm telling you I'll give it to you
Unexpectedly saying this tonight
I'll give everything to you
My love that seems like it'll get exposed altogether
But if this is meant for you, there's nothing I can do about it

10. Let's Meet Now



The original title of this song :우리 μ§€κΈˆ λ§Œλ‚˜
Album:  -
Feat with : Leessang feat with Jang Gi Ha And Faces
Download the song here 

Nahhhh, lagu best sikit for the last songs!!

Bye~~!

Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Monday, November 14, 2016

[Kisah Sebuah Rumah Buruk]

Kisah sebuah rumah buruk

I miss my old house.

Dulu. Depan rumah ade banyak pokok buah. Rambutan merah. Rambutan kuning. Jambu. Pokok buah gajus pun ada. Sekarang semua dah tak de.dah kene tebang buat jalan.

Dulu. Depan rumah tu luas. Bersimen. Tempat arwah ma bukak meja jual colek time puasa. Colek perut. Buah .keropok. malam malam mesti meriah. Tempat main masak2. Main batu seremban. Main patung kertas dengan kawan-kawan. Tempat cri uban harga mahal. Dari dulu lg aku memang mata duitan. Tapi semua tu dah tak ade .tangga pun dah runtuh.

Dalam bilik macam-macam jadi. Jatuh katil 2 tingkat lah. Gaduh baik dengan kakak-kakak lah. Lompat jendela lah. Nanges tengok winter sonata. Semualah. Dulu rumah tu. Meriah. Sekarang sunyi. Nak masuk pun tkut runtuh.

Dapur tu byk kenangan sangat. Dari dapur tu tempat pemerhati banjir. Kalau dah sampai pagar belakang dapur wajib dah kemas kemas barang. Dulu tv letak kt dapur. Amik angin petang sambil tolong arwah ma buat kuih. Macam macam. Pau.donat. karipap. Kek gula hangus. Dulu pandai. Sekarang? angsung x.

Rindu rumah lama. Banyak kenangan. manis. masam. Pahit. Sedih. Semua. Dulu dari jauh dah nampak macam rumah. A home. Even it was a small wood house. It was full with happiness.

Now. Bila pandang nampak rumah buruk yang ditinggalkan.

Ok. Jap ag leh tgok video lawak monyet.


Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Saturday, November 12, 2016

[Lesson 101: Siapa Sebenarnya Auditor?]

AUDIT

Yup. Audit. Hari ni saya nak bercakap pasal AUDIT disebabkan ramai sangat yang misunderstood what did we do for life? Did our daily aims to search for your mistake and so on. Ramai yang salah faham yang auditor ni Examiner. Checker. Ramai yang takut (baca tak suka) auditor sama ada juruaudit dalaman atau juruaudit luaran. Wow Dewan Bahasa sangat. Ramai jugak yang anggap auditor ni Mistake Finder. Fussy. Cari salah orang jer tahuuu. Ehh.

Okay. First and foremost, you have to know that main function of auditing is not finding your mistake. No No. Our aim bukannya okay hari ni aku nak cari nambelas mistake yang kau buat. Padan Muka kau. Bukan bukan. Our main is to add value to the company. How? Dengan evaluate the effectiveness of work process. Menilai risiko-risiko yang ada serta risiko yang bakal ada. Tadbir urus dan sebagainya.

If you are doing your job aka to achieve vision and mission of the company, you are  doing right. No need to be afraid. Tak payah gelabah. Jawap jer apa yang ditanya. Bagi jer apa yang diminta. You have nothing to hide. No need to overtime to prepare the document. It already there. Tadaaa.

But the problems are when you are not doing your work right. You don't like auditor to come. You don't like auditor to doing their job. You hate it when they asked you question. You hate when they requested for documents. You try to hide problems. Some even big problem that have high risk to the company.

Kengkawan yang dikasihi sekalian,

Did you know that you can come to your internal audit department with your problem? Did you know that beside doing our audit work, we also doing consultation? We give opinion to help company make decision. Ni yang hangpa semua tak tahu. Korang sebolehnya nak hide work problem korang. Mistake yang korang dah berkurun buat. Worse scenario sampai bagi loss kepada syarikat. Pastu stress sensorng. Padahal korang boleh datang kat IA , we can give consultation. We can try to solve you problem. We can help analyst the inharent risk that occures. Try to reduce them to safety zone.

But.nope. korang marah ada lah kalau auditor dapat jumpa masalah korang. Padahal we are here to help you. In my daily audit routine, I really love it when people come to me.

"Shafira, I have this kind of problem, i love to had your opinion"

or

"I really dont understand, why we have to prepare this kind of recon. Can you explain further"

or

"Saya tak pernah buat bank recon. Boleh tak ajar?"

This kind of question make me appreciate that I am an auditor. No need to afraid of me (baca the auditors). We are human. We learn from each other.Serious. Life is a learning process. We learn everyday. I love to share what I learn. And I really love to learn new things. To be honest, my knowledge is limited. and its good to learn new industry new issues on new field.

So, please make us of me. Make use of us (Internal Audit).

Next time, i love to share about the principal that the auditor should have. Ala pasal integrity, independence and objectivity semua tu.

Till next time on audit topic. Bye!~

Ikhlas,
Auditor Hati Awak
Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Saturday, November 5, 2016

[Cerpen Pendek : Suri Hati Awak]

"Awak, saya nak kahwin." tersentak aku memandang ke arah empunya suara itu. Sushi yang sedang ku pegang itu tetap aku teruskan suapan. Kenapa pahit ni? Kenapa rasa macam seakan hati ditimpa batu? Eh ada wasabi ke? Kenapa air mata nak keluar ni? Aku membelek-belek sushi yang tinggal separuh yang belum ku makan. Tak ada pun wasabi. Pelik. kenapa pahit semacam jer sushi yang aku telan ni?

"Awak dengar tak saya cakap ni? Saya nak kahwin" aku menganguk laju. Ya. Saya dengar. Masakan aku tak dengar akan ungkapan manusia di depan ku. Cuma, aku harapkan ianya semua suatu dusta. Suatu mimpi.

"Ya saya dengar. Alhamdulillah. Tahniah" ikhlaskah aku? Ianya seakan-akan mengakui yang jodoh bukan milik kami. Seakan-akan semua doa yang ku minta tidak tertunai. Seakan-akan mengiyakan yang kami hanya ditakdirkan berkawan. Ya. Kawan. Hanya kawan.

"Saya pun tak sangka saya akan jumpa jodoh saya waktu terdekat macam ni. Saya pun tak boleh nak explain macam mana hati saya terbuka. Selama ni hati saya keras. Benarlah. Kalau dah jodoh, dengan tiba-tiba jer hati tu terbuka" aku tersenyum.

Pahit. Ya pahit. Seakan-akan makanan jepun kegemaranku yang berada di atas meja itu ditambah rasa pahit berlebihan. Dadaku sebak. Hey, jangan menangis. Tabahlah wahai hati.

"Awak, terima kasih. Awak selalu cakap awak nak jodoh yang terbaik buat saya. Nak perempuan yang boleh sabar dengan kerenah saya. Yang boleh tahan dengan ego saya. Awak, Allah S.W.T dah makbulkan doa awak. Terima kasih awak" dia memandangku.

Manis. Wajah lelaki dihadapan itu aku tatap. Awak, awak tak pernah faham kan perasaan saya? Awak tak kan pernah sedar kan yang saya ada untuk awak? Yang selama ini sokong awak dari belakang? Awak takkan nampak saya kan? siapa perempuan itu yang merampas kau dari aku? rampas? hey, sedarlah sikit dia bukan milik kau. dia cuma kawan kau. kau kena sedar yang kau bertepuk sebelah tangan.

Dadaku terasa dihimpit batu yang teramat besar. Terasa sesak nafasku. Terasa macam tiada oksigen di dalam paru-paruku. Air mataku begenang di kelopak mata. Pantas aku menarik tas tanganku dan berdiri. Lantas aku berlalu ke arah pintu keluar. Air mataku laju mengalir. Ape ni. Aku kuatlah. Apa menangis ni? Bencilah. Macam perempuan.

Sayup-sayup kedengaran suara lelaki itu memanggilnya. Namun, laju pula langkahanku. Langkah demi langkah dan tidak lagi menoleh kebelakang.
....................................................................................

Panggilannya tidak ku biarkan tidam berjawab. Mesej nya ku biarkan sepi. Aku tahu dia inginkan penjelasan. Inginkan sebab mengapa aku meninggalkan dia sebegitu sahaja. Mengapa aku keluar dari restoren tersebut dengan titisan air mata. Mengapa aku tidak gembira dengan khabar yang dia berikan. sedangkan aku kawan baiknya. aku seharusnya gembira dengan perkhabaran tersebut.

Ya. Kerana aku tidak punya jawapan. Kerana aku tidak tahu apa yang ingin diperkatakan. Tentang hati. Tentang perasaan terhadap seorang lelaki bergelar kawan. Benarlah. Tiada lelaki atau perempuan yang boleh berkawan tanpa ada sekelumit perasaan. Sama ada kedua- kedua pihak. Atau lebih malang bertepuk sebelah tangan.

Jadi, daripada berbicara mengenai perasaan. Daripada aku meluahkan perasaanku, baik aku pendam. Lagipun, dia bakal berkahwin. Siapa yang mencairkan hatinya? Siapa yang telah menawan hatinya? Secara jujur, aku cemburu. Cemburu dengan perempuan yang bertakhta di hatinya. Selama ini, dalam diam aku menaruh perasaan. Menaruh sebuah harapan untuk menjadi permaisuri hatinya.

Keluhan kecil keluar dari bibirku. Aku menatap pemandangan tasik dari balkoni bilik resort itu. Tenang. Namun tidak dapat menenangkan hatiku. Aku ingatkan kedamaian yang aku cari dapat ku temui disini. Namun hampa, hanya dia yang berada dalam ingatan dan fikiran ku. Kenapa dengan aku ni? Kenapa aku tak boleh lupakan dia? Kenapa aku memikirkan dirinya?

Panggilan telefon berbunyi. Lama. Aku biarkan sepi. Kalau boleh aku tidak mahu menjawab panggilan sesiapa. Namun, apabila panggilan telefon berbunyi sekali lagi, aku cepat-cepat melihat telefonku. Nama nenek di paparan. Herm kenapa? Ada yang tidak kena ke?

"Assalamualaikum.." sapa ku.
"Waalaikumusalam. Ya tak balik rumah ke minggu ni?"

"Ya ada kerja sikit nek. Kenapa nek? Semua sihat ke?" Rungsing hatiku. Aku tahu aku membawa diri. Namun, aku tak boleh nak abaikan orang lain di sekelilingku.

"Semua sihat. Cuma teringat kat kau. Esok baliklah ye. Ada nak buat makan-makan sikit. Nak buat solat hajat sempena anak makngah dapat masuk universiti. Baliklah ya" aku mengangguk.

"Baik nek. Esok Ya balik. Assalamualaikum."

Daripada aku memikirkan mengenai hati dan perasaan, baik aku luangkan masa dengan keDaripada aku memikirkan mengenai hati dan perasaan, baik aku luangkan masa dengan keluarga. Mungkin sedikit sebanyak dapat membuatkan aku lupa dengan masalah hatiku.

..................................................................................

Melihatkan kereta memenuhi laman di hadapan rumah nenekku, aku memakirkan kereta di tepi jalan. Wah, meriah jugak kenduri kesyukuran dan solat hajat ni. Ramai juga yang di panggil. Aku mengambil buah-buahan yang sempat ku beli dalam perjalanan dan tas tangan berwarna merah hati tu menuju ke rumah nenek.

"Assalamualaikum" ujarku. Memberi salam. Aku menjenguk masuk ke ruang tamu selepas melangkah melalui pintu masuk. Kedengaran beberapa orang menyahut salamku. Aku memandang ke arah sekelompok wanita yang bersimpuh , dimana nenek ku dan beberapa sedara ku turut berada disana. Sekelompok kaum lelaki pula berada di hadapan tv . Aku hanya memandang sekilas. Tanpa menumpukan perhatian.

Aku seraya bersalam dengan tetamu wanita yang lain. Walaupun tidak kenal, dari kecil lagi aku di ajar untuk bersalam tanda hormat akan orang yang lagi berusia. Pelik. Siapa mereka ni. Nak kata orang kampung ni, tak pernah pulak nampak wajah mereka. Namun, aku tetap teruskan bersalaman dengan tetamu yang datang sehinggalaah aku bersalaman dengan nenek dan sedara-sedaraku. Aku bangun tanda undur diri untuk membawa buah buahan ke dapur.

Namun ketika itu, pandangan ku tertacap ke wajah lelaki itu. Wajah yang ku sayang. Wajah yang ku benci. Wajah yang ku rindu. Hampir terlepas gengaman plastik buah-buahan ku jika bukan mak sedaraku yang menarik tanganku untuk duduk disebelahnya. Aku kaku hanya menurut. Terkejut. Rindu. Sedih. Semua menjadi satu. Hinggakan aku rasa tiada darah yang mengalir di wajahku. Kenapa dia disini? Takkan nak hubungi aku sampai datang rumah kot.

"Inara, semua ini rombongan datang meminang Ya untuk anak lelaki mereka, Sebelum Ya sampai tadi, kami dah berbincang. Bagi pihak keluarga, kami tiada masalah. Cuma sekarang ni, kami serahkan kepada Ya untuk buat keputusan." Ujar Mak Ngah, mak sedaraku sambil menatap ke anak mataku dan menggengam tanganku.

"Maaf kalau saya bertanya, siapa anak lelaki makchik?" Tanya ku ke arah rombongan tersebut. Kurang pasti siapa makchik yang perlu aku bertanya.

"Inara, makchik datang ni untuk meminang Ya bagi pihak anak lelaki makchik, Faiz Amri. " aku terkejut mendengar penjelasan daripada wanita yang aku rasa berusia 50an yang berada di sebelah  nenekku. Aku memandang Faiz yang tersenyum manis ke arahku. Kenapa Faiz? kenapa? kan kau dah nak kahwin? Kenapa kau masih nak main-mainkan perasaan aku? Kenapa masih memberi harapan? kau ingat perkara ini benda gurauan?

"Maaf kalau kurang manis. Boleh kalau saya berbicang dengan Faiz sebentar. Awak, saya ada nak cakap dengan awak. Jom. kita bercakap sekejap kat luar." aku bangun berdiri lantas berlalu keluar rumah menuju ke keretaku. Faiz mengekori ku dari belakang. sengaja aku pilih tempat tu, jauh daripada semua orang yang berada dirumah.
................................................................................

Aku menyandar pada bonet kereta myvi kuningku. Faiz masih melangkah ke arahku. bergaya dengan baju melayu hitamnya. Handsome! ah. tapi apa yang dia buat menyakitkan hati. kenapa dia perlu bermain dengan gurauan sebesar ini? bukankah dia ada pilihan hatinya. kenapa dia buat begini?

"Gurauan apa yang awak buat ni?" ujarku keras. Faiz tersenyum lebih kepada tersengih.

"Awak, saya tak bergurau." aku pula sinis memandangnya.

"Eh. tak bergurau? baru berapa hari lepas awak bagitahu saya yang awak nak kahwin. awak dah jumpa jodoh awak. awak dah jumpa pilihan hati awak"

"Awak.." panggilnya. Namun, aku masih lgi meneruskan luahan hati awak.

"Awak cakap dia ada dengan awak. waktu susah senang awak. Awak cakap dia jer yang faham awak. dia jer yang boleh layan karenah awak. yang boleh tahan dengan ego awak." ujarku masih meluahkan rasa hati.

"Awak.." kali ni panggilannya serius. aku menyeka sikit air mata yang ingin menitis. eh kenapa nak menangis ni.

" Awak cakap dia yang buatkan hati awak yang keras degil tu jadi lembut" sambungku. "Siapa perempuan tu? Siapa dia wak? Siapa yang nk rampas kawan baik saya daripada saya ni?" ujarku tanpa rasa malu. hidungku merah menahan tangisan. ah alang-alang nak buat sesi luahan perasaan kan. lepas ni tak jumpa dah kan. kau kan nak kahwin dah. ahh sakitnya hati. Aku menunduk memandang kaki. Kalau memangis, dia tak nampak sikit.

Faiz memandangku. dia menghampiriku sambil memeluk tubuhnya.

"Awak.." ujarnya perlahan namun telingaku masih dapat menangkapnya.

"Kalau boleh saya nak peluk awak sekarang. Saya ingat saya salah baca perasaan awak bila awak tak jawab panggilan dan mesej saya. Kalau boleh saya nak sapu air mata awak. Tak comellah awak memangis." aku menyapu airmataku sendiri. eh mana ada menangis lah.

"Saya nak tenangkan awak. tapi saya tahu kita tiada ikatan yang sah. Kan saya peluk kan, habis sedara mara awak belasah saya." Sambungnya lagi. Masa nilah dia nak bergurau. Dia tak nampak ke aku serius?

"Awak, dari tadi lagi saya dah jawab jawapan awak. Awak. Awak, siapa yang ada dengan saya saat saya berada pada titik paling rendah dalam hidup saya? siapa yang sama-sama meraikan kejayaan dalam hidup saya? siapa yang banyak bagi nasihat dan sokong saya dalam apa jua yang saya buat? awak, awak jer yang faham saya. yang layan karenah saya yang entah apa-apa ni. dan yang penting awak tahu ego saya tinggi dan awak jer yang leh layan ego saya tanpa awak rendahkan ego awak." aku tergaman mendengar pengakuannya. apa mamat ni cakap ni? aku tak salah dengar kan.

"Indah Inara, awaklah perempuan itu. perempuan yang berjaya cairkan hati saya. yang berjaya menawan hati saya. Jodoh yang awak doakan untuk Allah S.W.T hantar buat saya. Saya yakin awaklah kawan baik yang Allah S.W.T janjikan buat saya untuk menemani saya di  dunia ini dan juga di akhirat nanti." aku terkedu. sumpah aku terkedu. aku hanya memandangnya. kelu.

"Awak, saya tahu kita tak pernah bercakap pasal perasaan kita. selama ni saya anggap awak kawan baik saya. Saya selesa dengan awak. Sumpah saya tak tahu bila saya mula ada perasaan dengan awak. Saya ego. saya ego nak mengakui yang awak lah yang saya sayang. Saya macam kucing hilang anak bila awak keluar macam tu jer hari tu. saya baru nak keluarkan cincin. saya sasau cari awak bila awak tak jawab panggilan saya. saya tanya kawan baik awak. tapi mereka marah saya. siap bagi amaran jangan cari awak. jangan lukai hati awak. sampai saya buat keputusan nak terus masuk meminang awak" aku memandangnya. kau pun sayang aku? eh kenapa rasa sebak jer ni? Air mata, janganlah nanges. tak penat ke?

"Indah Inara, sudikah awak menjadi kawan baik saya selamanya merangkap suri hati saya? " Faiz merenung ke arahku. Kali ni wajahku merah bukan kerana tangisan. tapi wajah merah menahan malu. aku mengangguk perlahan. Terima kasih Allah! terima kasih kerana mendengar doa-doaku selama ini.

"Dah jom masuk dalam bincang. Risau mak saya awak culik anak dia ni. belum apa-apa dah jadi queen control" aku ketawa geram. Ei. Annoyingnyaaalah mamat ni. Faiz Amin, semoga kau tetap annoying begini dan tahan dengan karenah aku yang annoying ini. Semoga kita jadi kawan baik selamanya dan bercinta sehingga ke syurga.

.........................The end.....................

Cerpen pendek ini hanyalah rekaan penulis dan tiada kena mengena dengan sesiapa pun. watak dan jalan cerita hanyalah ilusi dan jika ada yang sama, hanyalah sebuah kebetulan.






Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Tuesday, September 20, 2016

[Tuesday Love Song : Gnash - I Hate U, I Love U]






Feeling used, but I'm still missing you
And I can't see the end of this
Just wanna feel your kiss against my lips
And now all this time is passing by
But I still can't seem to tell you why
It hurts me every time I see you
Realize how much I need you

I hate you, I love you
I hate that I love you
Don't want to, but I can't put
Nobody else above you
I hate you, I love you
I hate that I want you
You want her, you need her
And I'll never be her



I miss you when I can't sleep
Or right after coffee or right when I can't eat
I miss you in my front seat
Still got sand in my sweaters
From nights we don't remember
Do you miss me like I miss you?
Fucked around and got attached to you
Friends can break your heart too
And I'm always tired but never of you
If I pulled a you on you, you wouldn't like that shit
I put this reel out, but you wouldn't bite that shit
I type a text, but then I nevermind that shit
I got these feelings, but you never mind that shit
Oh oh, keep it on the low
You're still in love with me, but your friends don't know
If you wanted me, you would just say so
And if I were you, I would never let me go

I don't mean no harm, I just miss you on my arm
Wedding bells were just alarms
Caution tape around my heart
You ever wonder what we could have been?
You said you wouldn't and you fucking did
Lie to me, lie with me, get your fucking fix
Now all my drinks and all my feelings are all fucking mixed
Always missing people that I shouldn't be missing
Sometimes you gotta burn some bridges just to create some distance
I know that I control my thoughts and I should stop reminiscing
But I learned from my dad that it's good to have feelings
When love and trust are gone
I guess this is moving on
Everyone I do right does me wrong
So every lonely night, I sing this song

All alone, I watch you watch her
Like she's the only girl you've ever seen
You don't care, you never did
You don't give a damn about me
Yeah, all alone, I watch you watch her
She's the only thing you've ever seen
How is it you never notice
That you are slowly killing me



Top of Form



Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Monday, September 12, 2016

[5 Sebab Perempuan Takut Nak Kahwin]


Salam Korang ! Hai !

Peanut baru-baru ni rajin pulak nak mengodek-godek entry lama kat blog nil. Mostly zaman peanut muda remaja masih bergelar pelajar lagi. Time rajin sampai sanggup pergi lab time laptop rosak semata-mata nak update blog. Yang paling menarik perhatian peanut ialah entry mengenai Lima Sebab Kenapa Perempuan Nak Kahwin Awal yang ditulis pada tahun 2011 ketika peanut berusia 21 tahun.

Ya. Lima tahun selepas entry itu ditulis, peanut masih belum kahwin. Tadaaaa. Dan tetiba datang idea nak tulis kenapa peanut tak kahwin-kahwin lagi. There was a lot a reason tpi rasenya lima ni lah yang paling penting.


1) Statistik Kes Penceraian Muda Semakin Meningkat

Yang ni memang peanut akui di antara sebab peanut sendiri takut nak kahwin awal. Ye, pengalaman kawan-kawan. Ramai yang dah kahwin bagi nasihat "As orang dah kahwin, aku nasihatkan ko jangan gopoh-gopoh nak kahwin macam aku" , ayat macam tu pun dah buat aku fikir nambelas kali. scarry kah life orang dah kahwin ni sampai kawan aku bagi ayat macam tu?
Bila dengar jer ada kawan yang bercerai muda, terus rasa cuak. bila yang bercerai tu plak perempuan yang baik-baik, kiranya calon isteri mithali.perfect. Kalau compare dengan peanut, confirm macam langit dan bumi. If someone nice like her pun kene cerai, how bout me? How bout me yang imperfect segala benda ni? I know it is so stupid to think like that. tapi for single girl yang imperfect, konfirm fikir bukan-bukan. Like how to meet the high expectation dan lain-lain.
Selain tu, facebook dan media sosial juga memainkan peranan penting, lagi-lagi sekarang ada banyak page yang siarkan confession pasal perkahwinan dan viral. Kisah perkahwinan yang kita rasa x kan berlaku di dunia nyata, rupanya tengah berlaku dalam dunia orang lain. kisah macam how family arrange marriage turned to be disaster or kisah macam 10 years lovey dovey tapi marriage last for months jer. Kalau ko single, konfirm ko cuak nak kahwin kan? Like "love doesn't exist anymore"


2) Terlalu Selesa Berdikari

I reaaallly do. I really like to do my things by m self. Name it .pergi beli groceries? pergi renew roadtax? pergi service kereta? pergi tukar tayar kereta? Pergi kenduri kahwin? You name it. I can do it myself. And I don't know how a "husband" fit to my life in all these things. I afraid that i used to do my own things by myself, then I took his role on it.  I really scare , if kenkonon dia feeling x needed since I used to do all things by myself. I think problem ni all career women lalui. Too independent sampai rasa tak perlukan a husband pun in life. 


3) Tiada Pilihan Yang Dirasakan Sesuai

Yup. Salah satu sebab jugak. Bila rasa cam si dia sesuai, rupanya si dia tak suka kita. Bila ada orang yang suka kita, rasa cam " No, i cant live with him".  Ingat senang ke nak pilih teman hidup? bukannya nk pilih teman pergi makan, ni seumur hidup weh. Bukannya hari ni tak suka, esok leh campak dalam tong sampah. I have to learn to tolerate. But with the chosen one. Yang willing to tolerate with my nonsense too. and until now, i cant find anyone worth to spend my life with. 

4) Takut Dengan Tanggungjawab

Yes. I do afraid. I afraid if I can't take responsibility as a wife. Bujang nk tukar ke wife orang ni bukannya sesenang ko tukar relationship kat facebook tu. Macam life changing tau. But a big one. Bukan remaja ke dewasa. Tapi more than that. That's a lot of responsibilities as a wife. Masak. Basuh baju tu semua common weh. Kalau ko tak reti buat, tak yah jadi wife orang. More than that. Like dengar cakap if suami cakap balik raya rumah dia, weh ko sapa nak bantah. Or suami said you cant see your bestfriend anymore, ko kene ikut weh. Banyak lagi tanggungjawab yang mana ko kene involve suami ko dalam big or small decision nak kene buat. Your willingness if husband mintak berenti kerja? Omaigod, i cant even imagine i stop being auditor. Your willingness to cut all connection to outsider , I really cant think i ready for big responsibility in my life. Ko pergilah google sendiri apa tanggugjawab isteri ni. 

5) Jodoh Tak Sampai Lagi

Dan yang paling penting, inilah sebab utama peanut tak kahwin-kahwin lagi. yup sebab jodoh tak sampai-sampai lagi. And If Allah Willing, it will someday.
"Jodoh memang tak kemana. Tapi awak tu kat mana?"

Till next time. Bye! 

Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Tuesday, August 23, 2016

[Tuesday Love Song :Charlie Puth Feat Selena Gomez- We Don't Talk Anymore]





CharlieWe don't talk anymore
We don't talk anymore
We don't talk anymore
Like we used to do

We don't love anymore
What was all of it for
Oh we don't talk anymore
Like we used to do
I just heard you found the one you've been lookin'
You've been lookin' for

I wish I would have known that wasn't me
Cuz even after all this time I still wonder

Why I can't move on
Just the way you did so easily
Don't wanna know
What kinda dress you're wearin' tonight
If he's holdin' onto you so tight
The way I did before

I overdosed
Should've known your love was a game
Now I can't get you out of my brain
Oh it's such a shame

We don't talk anymore
We don't talk anymore
We don't talk anymore
Like we used to do

We don't love anymore
What was all of it for
Oh we don't talk anymore
Like we used to do

SelenaI just hope you're lyin' next to somebody
Who knows how to love you like me
There must be a good reason that you're gone
Every now and then I think you
Might want me to come show up at your door
But I'm just too afraid that I'll be wrong

Don't wanna know
If you're lookin' into her eyes
If she's holdin' onto you so tight the way I did before

I overdosed
Should've known your love was a game
Now I can't get you out of my brain
Oh it's such a shame
BothWe don't talk anymore
We don't talk anymore
We don't talk anymore
Like we used to do

We don't love anymore
What was all of it for
Oh we don't talk anymore
Like we used to do




Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Tuesday, August 16, 2016

[Tuesday Love Song :Aiman Tino- Ku Rela Di Benci]



Sering kali aku diuji
Air mataku terus mengalir
Membasahi didadaku
Hanya ratapan didalam hati
Semoga tercipta kesudahan
Yang dinanti

Ku inginku dibenci olehmu
Agar kenangan manis
Terus terpadam selamanya
Menghitung menunggu mati
Agar kau jumpa yang dinanti
Semoga pemberianku ini
Terbaik untukmu

Tak sanggup ku dibohongi
Ku rela di jemput ilahi
Kerna dia ku sanggup pergi

Hanya disana kekal dan abadi

Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Saturday, August 13, 2016

[5 Tips Meke Up Untuk Make Up Harian]

Hai !

Kebelakangan ni peanut selalu sangat tengok traffic source ke blog peanut ni bertanya pasal make up. Apa make up basic? Cam mana nak make up for daily routine? dan so on. so entry kali ni peanut nak berkongsi sedikit tips yang mana peanut tahu untuk membantu girls outhere yang mengoogle blog peanut. hehhe. Allright. Sebenarnya, secara jujur peanut pun tak pandai sangat makeup, setakat biasa-biasa tu retilah. Tapi bak kata orang, bila kita share ilmi kita, kita akan gain more ilmu kan? Here we Go!

Wajib Pakai Tiga Lapisan Asas Untuk Muka

Okay. Mula-mula sekali bersihkan muka bersih-bersih dengan pencuci muka. Scrub muka sekali (like twice/ three times per weeks). Peanut guna Oxy Cleanser sebab muka peanut berjerawat. Lepas dah cuci, kalau ada ice, pakai ice cube tu, sapu-sapu kat muka dulu. Here is three things yang wajib sapu kat muka sebelum pakai foundation
1 - Moisturizer- yang ni pun peanut pakai moisturizer dari oxy. kalau ada aleo vera pun boleh or yang paling hot sekarang honey bee venom. yang tu best pakai . testurnya lembut dan buat makeup makin glowing. And yup fungsi pakai moisturizer before pakai makeup ni nak bagi makeup makin lama making glowing.

2- Sun Protector - Yang ni untuk tak nak bagi muka direct kene cahaya matahari, So boleh mengalang dari penumbuhan jeragat. Yang ni peanut tak pakai sebab moisturizer peanut dah ada dah.
3 - Primer - yang ni alas muka. Macam muka kita kekadang tak serata, roma bersepah , kawah-kawah semua tu so bila pakai primer, nampak smoooth jer semua. primer ni kat drug shop macam guardians, watsons semua ada. 

Foundation & Bedak Asas

Untuk foundation plak peanut pakai Foundation Vcare. Serius best. Pakai jer muka cam glowing gitu, Cam smooth jer. Harga pun tak mahal dalam Rm 28 jer . So untuk pakai foundation. There is three ways iaitu:
1- Pakai jari jer - tapi make sure jari bersih and pakai tiga jari jer dari kelingking, manis dan tengah jer tau.
2 - Span - yang ni basah kan dulu span dan pakaikan. ada teknik dia. tapi for now sapu tu jangan kuat sangat. just tekap-tekap jer sebabanya tadi kan kita dah pakai 3 lapisan. so tak nak lapisan bawah tu lari plak.
3- Brush - yang ni sesuai for liquid foundation. 
kalau cm vcare dia jenis cam cream, tak yah pakai banyak sangat, peanut suka pakai jari then guna sponge untuk ratakan. pastu pakai bedak asas pun jangan sapu-sapu, tekap-tekap jer bagi rata. 

Kening

peanut suka start ngan kening sebelum mata. Ini kerana kalau peanut start ngan mata, dah cantek-cantek, tetiba kening peanut comot lak, nk sapu concealer lagi, jadi baik peanut buat kening baru sapu eyeshadows semua. nak lukis kening plak ada 3 step yang paling senang semua orang leh buat. heheh.
1- Okay first, Eyebrow liner korang tu korang letak atas batang hidung. Buat satu titik ket eyebrow paling hujung sama dengan batang hidung.
2- titik kedua plak, batang eyebrow tu korang letak tepi hidung betul-betul tengah anak mata. then hujung eyebrow liner tu konfirm kene eyebrow korang. so buat lagi satu titik,
3- satu lagi eyebrow liner tu letak dari tepi hidung ke tepi anak mata korang. okay situ titik hujung. 
ayat macam panjang. tapi kalau buat cam senang jer. kalau peanut rajin peanut buat video. so, sambungkan titik-titik tu macam korang sambungkan titik zaman sekolah tadika dulu. dah buat yang bawah. buat lagi satu garisan kat atas. yang ni kene praktis lah sikit bagi smooth cantek lawa gitu.
Bila dah nampak bentuk, kalerkan sikit guna kaler yang x yah terang-terang sangat, yang light jer untuk penuhkan ruangan tu. pastu guna eyebrow mascara nk bagi rapi sikit okay. 

Bahagian Mata 

Before tu, pakai dulu primer untuk eyeshadow dulu. yang ni peanut suka  start dengan pakaikan eyeshadow kaler dark brown kat hujung-hujung kepopak mata sebab peanut ni sepek. so kene create ilusi cam mata besar. then blend dengan kaler jenis light sikit bahagian tengah tu. Pakai eyeliner then pakai mascara. since nak g kerja, tak sempat nk curl bagai, so pakai terus mascara. untuk eyeshadow peanut suka dari odbo manakala eyeliner atau mascara suka maybelline atau silky girl jer. Kalau korang jenis bulu kelopak mata bawah tu panjang , leh guna mascara untuk highlightkan. peanut tak reti sangat bab tu, comot. jangan lupa pakaikan eyeshadow kalaer gelap bawah kelopak mata bahagian bawah ye. 

Pipi

Sekarag suka plak buat pipi nampak pink-pink. so here is tips, korang conteng sikit muka denga lipstick kaler yang korang suka. then guna tangan gosok-gosok bagi natural. Pastu tekap-tekap kan loose powder sikit supaya tak nampak pink sangat. Selain pink peanut suka letak lip color balm silky girl kod warna poppy. Serius cantek cubalah. Then, lepas tu pakai blusher untuk naikkan lagi seri. 

Lips 

Untuk lips, peanut suka pakai Maybelline Gradiant atau Silky Girl Lipbalm color jer buat masa skerang ni. untuk pakai plak, peanut akan pakai satu lapisan, then letak loose powder, pastu bagi rata. Serius lagi menyerlah cantek. Cubalaah!


Btw, selain tu, sapa yang pandai highlight tu boleh highlightkan bahagian pipi dan dagu supaya nampak lagi kurus dari jauhhh. For work, peanut tak suka pakai highlight sebab nampak cam over nya minahhh ni. heee. Oh ya, peanut dengan rendah dirinya bukanlah expert bab makeup ni tapi cuba sedaya upaya untuk berkongsi.





Till next time. bye! 😏😏😏



Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Sunday, July 24, 2016

[Misi Melawan Jerawat : Misi Berjaya!]

Salam ! Hai korang !

Kali ni peanut nak share pasal Misi Melawan Peanut yang peanut start dari bulan April Lagi. Boleh refer this post for the details on what i eat/apply/did to my face. To recall back, here is my pictures before I started the mission. To make it worse, i had yellow fair skin, so lagi nampak when the pimples were growing their families on my face.


Taraaa here is the result! No more pimples!


Yup. here is my latest naked face. The pimples were forever gone yang tinggal sekarang cuma parut. So anyone, any tips?

By the way, i really hope girls out there yang ada masalah jerawat try my ways first. Please dont use any famous skincare yet lebih-lebih lagi artis yang keluarkan. Since depa dah already pretty dah before keluarkan skincare pastu acah-acah formula turun temurun nenek moyang lak. ehhh 

Another tips i like to share, since i use Oxy Facial Wash, what i can say is you can choose any products in drug store that smell like medicine. My basis is eveything that smelled like medicine can be trusted . haha

Till next time and bye! 


Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Friday, July 22, 2016

[Jalan- Jalan Cari Makan (Edisi Kelate): Cafe The H]

Salam ! Hi!

Lama tak menulis. Banyak idea. tapi biasalah malas tiada masa. Peanut rasa belum terlambat lagi peanut nak mengucapkan Selamat Hari Raya buat pembaca ada ke? beragama Islam yang meraikan sambutan hari raya baru-baru ini. Dah habis ramadhan ni, benda paling peanut tak suka is bila nk decide mana nak makan for lunch? Honestly, dah bosan asyik makan nasi campur . Tak nasi campur nasi kak wok or nasi ayam madu.

So, lunch semalam, kawan peanut yang mak buyung teringin nak makan ala western. Peanut teringatlak ada satu kafe area Tesco KB yang peanut pernah nampak macam ramai orang. So basically my early hypothesis was the merrier the customer thus the tastier the food will be. Yup. I know. Not a valid basis. So peanut pun bawaklah kawan peanut ni lunch kat this cafe, The H namanya.

Sampai tu, lebih kurang ada three to four table that already have the customer. and some of them that diserve makanan. So, peanut dengan yakin nya kitorang akan dapat makanan dengan cepat. Tanpa melengahkan masa, terus order for foods. Peanut ordered Chicken Chop meanwhile my friend ordered for Spaghetti with Chicken Chop. Sambil-sambil tu boraklah ngan kawan peanut. Macam-macam topik pasal useless leader sampailah confession "alim konon" yang viral kat facebook. Sedar tak sedar dah nak almost end of our lunch hour. we have been waiting almost 45 minutes for simple food which is you just need to deep fried chicken. Ofcourse sauce semua dah ready made kan?

So, peanut pun angkatlah tangan waving to the waiter. asking about our food. Peanut tanyalah how bout our food? if tak start masak lagi, then we would like to cancel. Walaupun lapar. Then he went to check then datang balik cakap dah start masak. okay peanut pun tunggulah. Dengan harapan Chicken Chop tu sedap so berbaloilah tunggu kan? After 10- 15 minutes after that makanan kitorang pun sampai. So the food was served. Their presentation was superb. Excellent. I give my A plus for its presentation. But not the food. The chicken chop was not even warm. Its cold. So goes to the egg and fries. The bbq sauce really sweet i couldnt taste the bbq sauce itself. I rather gave my 5 stars to Nescafe beng that I ordered. But i ate since i was hungry and yup i paid for it.

My friends yang mengandung lost her appetite due to really tak sedap spaghetti tapi since banyak lagi dia pun mintak tapaw. I dont know what they did but it tooks another 10-15 minutes to tapaw that food. At the meantime, kitorng order another yougourt smoothies with another waiter while waiting for the tapaw food. So bila makanan yang tapaw sampai, my friend pun cakap bayar sekali dengan smoothies yang bungkus. He went to the drink counter than come back after that told us the yougourt was finished. So we could not order the smoothies drink. I macam whyyyy you did not told us earlier when we ordered for that??? Tension

The waiter came bring the exchange but did not mention the amount of paid bills. So i asked for the receipt since i need to pay my friend since she used her money first. and since you can guess already, yup it tooks another 5 minutes to prepare the receipt which was really simple receipt. They were lucky np gst charges on the bills, if not i shall bring those bills to authority.

My overall conclusion is : I WONT COME AGAIN but i suggest you go visit this cafe first and try it out. Mana tahu ada improvement when you visit.

Before I end my review, i like to give suggestion to this H cafe mane tahu depa google cafe sendiri and terbaca blog post ni. So here are my recommendations.

I suggest that you hire another chef to work on kitchen area. From the slowness, I pretty sure, there was only one chef cooking all the meals.

Since you are lack of resources now, please dont offer variety kinds of food in the menu. stick which what your cafe can offer the best.

I dont know how long this cafe have been operated but receipt is a must to give. Other than  give customers the information they need on their paid foods, its also an internal control that a restaurant need to have.

I see a lot of potential in this Cafe The H since i was attracted at first, but the slowness and the un-tasty food will kill the customer. So please change for your own good.




Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Tuesday, June 21, 2016

[Tuesday Love Song :Forteen - Dekat Tapi Jauh]


Tidak pernah ku merasa
Tak tentu arah batinku menyiksa
Sejak ketemu dirimu
Degup jantungku makin laju

Aku tak suka berpura
Sekiranya mahu akan ku kejar
Tetapi teragak juga
Andai terjatuh air muka

Kamu di depan mataku
Dekat tapi jauh
Jauh dari dakapanku
Namun teringin ku mengenali
Mengenali hati

Aku cuba menghampiri
Dekat tapi jauh
Jauh dari pantauanmu
Harus ku mencuba lebih lagi
Mengenali kasih
Dekat tapi jauh

Tak mahu dalam hatiku
Terburu-buru tidak menentu
Mungkin ku beriya-iya
Tapi kau hiraukan saja


Kamu dekat tapi jauh
Jauh dari dakapanku
Namun teringin ku mengenali
Mengenali hati



Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Tuesday, June 14, 2016

[Tuesday Love Song :Linda Nanuwil - Jika Kau Kekasih]



Tidak kau terasa beban yang aku pikul
Menyiksa jiwa ku kekasih
Kenapa kau tak pernah merasakan

Jika kau kekasih yang menyayangi aku
Harus kau mengerti hatiku
Itu hanya ku impikan
Bilakah kau akan mengerti

Kata hati merayu aku pergi meninggalkan dirimu
Tapi ku tak terdaya
Mengapa kasih harus ku alami
Setelah aku korban segala-galanya

Sanggup ku harungi hidup bersama dirimu
Meninggalkan semua yang aku cintai
Jika kau kekasih
Senangkanlah hidupku Jangan biar aku begini
Hidupku dalam kerunsingan kasih

Jika kau kekasih yang menyayangi aku
Harus kau mengerti hatiku
Itu hanya ku impikan
Bilakah kau akan mengerti?

Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Tuesday, June 7, 2016

[Tuesday Love Song :Akim & The Magistrate- Obses]



Meniti hari dalam kesedaran
Menunggu masa untuk lena
Memintal mimpi di kamar beradu
Hanya mahu terbuaian mu

Sambut rindu ku
Pejamkan mata aku untuk mu

Warkahkan resah tanamlah indah
Kan memeluk kau dengan erat
Bunuhlah benci dan kisah lalu
Merakam tenang tersenyumlah

Kau bersatu di dunia ini

Sambut rindu ku
Pejamkan mata aku untuk mu
Rebahkan semua
Nantikan aku kan datang pada mu

Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Tuesday, May 31, 2016

[Tuesday Love Song :Ippo Hafiz -Kekal Bahagia ]


Ku telah melupakan dirinya
Ku telah benar-benar melepaskan
Kini aku hanya ada kamu
Mengertilah cintaku

Kuatkanlah untuk bersamaku
Teguhkan hatimu menemani aku
Menjalani waktu-waktu hidupmu
Aku kan selalu ada denganmu

Memang benar aku mencintaimu
Memang benar rasa menyayangimu
Setulusnya rasa hati ini
Hanyalah padamu

Ku harapkan engkau
Yang terakhir
Dalam hidup ini
Setia bersamamu
Hingga hujung waktu ku
Kekal bahagia selamanya

Memang benar aku mencintaimu
Memang benar rasa menyayangimu
Setulusnya rasa hati ini
Hanyalah padamu

Ku harapkan engkau
Yang terakhir
Dalam hidup ini
Setia bersamamu
Hingga hujung waktu ku

Kekal bahagia selamanya
Bahagia

Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!