Thursday, December 18, 2014

[Drama Review : Zahira]

Salam and selamat pagi!

Lately rajin betul layan drama kat tv ni, the latest yang buat peanut tunggu sampai kul 10 malam setiap rabu and khamis is Drama TV3 Zahira. Mula macam malas nk layan lambat sanngat and esoknya keje. Kebetulan last week peanut cuti and kat kg pasang njoi jer, layan jerlah channel2 yang ada, tertengok Zahira. Eh, best jugak! Sedikit sinopsis sedutan dari laman website tv3

Siaran Perdana 7 hari sebelum TV3 Sebuah drama bersiri yang menyingkap perjalanan hidup seorang gadis bernama Zahira yang tersungkur akibat cinta melulu kepada kekasihnya Sufian. Akhirnya dia bangkit dengan semangat baru untuk membantu ibu angkatnya, Mak Ani membayar hutang lama keluarga. Meskipun terpaksa menjadi ‘nanny’ dan melupakan segala ijazah yang dimiliki namun dia jujur dalam menjalankan kerjanya.

Drama Zahira ini merupakan lakonan mantap Zara Zya dan Adi Putra. Adi Putra memang kita dah leh agak dengan muka serius, sesuai sangat nk jadi boss yang kerek-kerek ni. Manakala, untuk Zara Zya plak, peanut bukanlah fans beliau. Sebelum ni peanut rase dia naik kes Drama TV3 Love You Mr. Arrogant tapi peanut silap, dalam drama ni pun dia memang membawa watak dengan baik. Tak sia-sia menang awards kan.

Latest episode semalam merupakan episode ke 7. Semalam sweet sangat. Iqbal lakonan Adi Putra dan pandai melembut and tak strict sangat. Ade part lawak,

Peanut kasi 4 bintang untuk drama ni. Sesuai ditonton seisi keluarga . lai lai lai

Oh ya bagi yang terlepas nk tengok drama bersiri ni boleh lah register and tonton kat website TontonTV3 . yelah, x syok gak kalau start kat tengah-tengah kan? byeeee.
Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Wednesday, December 17, 2014

[#BazarCikPeanut: Kimono Cardigan For Sale]

Haiii korang ! sihat ke?

Peanut sebagai lepasan jurusan akaun yang mata duitan, memang suka sangat meniaga. Sejak kecik tolong mak jual kuih, actually buat kuih, jual jarang sekali sebab arwah ma akan letak kat kantin sekolah. Pastu kekadang, time ade ceramah agama ke, politik ke, ma akan bukak gerai, aku pun tumpang lah sekali. Bila kat sekolah, time matrik ke, ade jer Hari Sukan ke, Hari Ko-Kurikulum ke, mesti aku sertai. Jual air ke, jual nugget fishball goreng ke, yang senang2 tu. Normally, under kelab lah. So bila dah dewasa dah kerja, aku memang terfikir nk start meniaga ke ape, tapi biasalah fresh graduate 2 tahun lepas mane de duit modal besar2 nk bukak kedai. So, aku pun decide nk bukak online shop. Taraaaa muncullah #BazarCikPeanut

Awal2 dulu, aku cuba test market dengan jual kemeja denim wanita. Sambutan memang diluar jangkaan sampailah stok yang aku amik laku macam goreng pisang panas. Pastu bila g kat supplier, ade bermacam2 kimono cardigan cantek, terus aku amik buat stok. Kalau blouse ke kemeja ke, leceh sikit sebab ade size. Aku kene fikir kalau size aku amik tu x laku lak. Kalau kimono cardigan ni senang, dia freesize and aku believe ianya merupakan trend sekarang lagi.

So taaaraaaa, kat #bazarcikpeanut ni macam-macam kimono cardigan korang leh jumpa, plain chiffon, plain satin, printed ke semua ada.








Harga? Jangan risau , the best intown, dari rm25 ke rm35.based on which cardigan lah, and ofcourse dari jenama mane-mane. some supplier boleh bagi harga rendah, aku pun leh jual rendah lah, kalau mahal, aku kene tambah sikit untuk backup cost buying aku kan. 

ape-apepun, kalau korang berminat nk tengok picture full bolehlah visit my instagram @bazarcikpeanut or guna hashtag #bazarcikpeanut . Selain tu kalau yang patent jenis xsuka ig boleh bukak page fb #BazarCikPeanut  nak paling fast respond whatsapp jer senang at +60142521240 . aku memang selalu update stock, siap buat akaun balance sheet , stock count, profit and loss dan sebagainya. Maklumlah dak akaun kan. 

Lai lai lai


Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Tuesday, November 18, 2014

[CLASH OF CLANS : DOs & DON'Ts]

Hi korang !



Dah install Clash of Clan kat telefon memasing? or masih tak tahu kewujudan Clash of Clans ni? Nah sedikit definisi dicopy and paste dari playstore 



Clash of Clans is an epic combat strategy game. Build your village, train your troops and battle with millions of other players online! Forge a powerful Clan with other players and crush enemy clans in clan wars.

Clash of Clans ni dah mennjadi kegilaan ramai pengemar2 games di smartphone masing-masing. Baik lelaki mahupun perempuan. Bukan setakat jadi kegilaan, malah menjadi punca gaduh, punca clash bf gf dan byk lagi sekiranya penggunaan Clash of Clans di tahap melebih-lebih. Namun demikian, yang mana single. No worries. Jum install jum!



Kat sini, peanut nk kongsi sikit tips2 buat newbies yang masih lagi era pencarian clan2 serasi yang nk di join. What should you dos and donts bila nk masuk clan orang!

What should you do!



1. Bagi salam!Hey masuk rumah orang bagilah salam! tak pun kenalkan diri. Ni tak masuk-masuk jer, mintak troops tapi senyap. Dahlah mintak troops power-power! Archer mana nak! Macam korang datang rumah orang, mintak nak nasik plus air. pastu senyap sambil tengok astro remote pegang sendiri! hek eh. haruslah perkenalkan diri sendiri. Manis-manis muka sikit. Barulah orang tak sound.  
2. Rajin bace chatbox dan mailbox
Rajin-rajinkalah diri membaca mesej-mesej email2, clan decription supaya ko tak buat apa yang tertulis kat donts. kalau dia tulis, newbies mohon jangan mtk co leader, kalau x kene kick. jangan tanya kenapa ko kene kick.  
3. Participate in war
Please pleaselah participate in war, kalau korang ni level rendah, nom 20 per 20, mohon serang awal-awal. Jangan buat alasan level korang rendah x leh nk serang. Kalau orang lain leh serang sesaat lepas war start, takkan korang xleh. effort bro effort.
4. Bagi salam bila nk keluar clan
Ko masuk cara baik, tetiba ko nk keluar ko blah camtu jer setelah beribu-beribu troops ko received. tu tak pe lagi, ni nak blah, mencarut itu ini, pastu blah. Boleh buat sakit hati taaaau
 Don'ts
1. Mintak pangkat
Ye, masuk-masuk clan, terus "Nak co boleh?" Hellllllloooooooooooooo! Yang dok lama dalam clan pun belum tentu dapat lagi, ni kan ko yang baru sesaat join. You will get that when you earned it okay? 
2. Mintak troops sepower-powernya
Mohon faham, nak train dark troops or troops power2 macam naga, healer ni take time. rajin kan diri lah memaniskan bahasa tanya, boleh x nk mintak itu ini. kalau ade yang sanggup nk train oklah. kalau x de, mohon mintak kakak archer ngan abang giant ajer ok. 
3. Jangan sailang dalam war.
Nampak? Bukan awek jer,dalam war pun jangan. Maksudnya, kalau leader ko dah bagi strategi sapa yang kene attack sape, tapi ko g attack no y lain, yang th dia kat luar, yang bg ko bonus banyak. sailang lah tu. Leader tu bagi strategi tu bukan hape, utk keadilan sesama, bagi peluang kat level bawah, dan x nak level atas2 g serang level bawah, padahal level atas tu leh jer serang. faham? jagan selfish please. 
4. Jangan left clan tengah war
Yup, especially ko tak guna lagi attack ko tu. Yang tu kalau ko buat, jgn marah bila ada orang follow ko kat clan baru, and gtau kat clan member ko perangai ko, and ko kene kick dari clan baru. Benda boleh buat gaduh tauuuuu


Actually tips peanut kreditkan kat curractor twitter clash of clan malaysia ni @twt_MYcoc . kalau x kerana layan tweet diorang petang2 waktu office hour, x de nya datang idea nk wat entry ni. Kalau nk tips ke , nk tanya soklan ke, nk show off kemewahan ke, boleh lah follow account twitter ituuu okay!




Bagi newbies x de clan lagi, boleh lah join clan peanut, Kelantan Family, jangan risau, tak semua dalam tu kelantan. Kami pun peramah jer, kecuali ko buat perangai. boleh jadi devil hell tau. As far as peanut tahu, dalam clan tu ade 2 orang jer bunga yang asyik kene buli. hahaha

Apapun, kurangkannn kontroversi, tingkatkan prestasi, mainlah secara berhemah. jangan asyik nk gems jer! kurang nikmat main coc tau! 

Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

[Tuesday Love Song : Taufik Batisah- Awak kat Mana]

Awak kat mane (Di tanya)
Awak kat mane (Di tanya-tanya lagi)

(Rap) Awak kat mane, awak awak kat mane
Asik awak kat mane macam budak darjah dua
Awak sudah kenapa sikit-sikit nak call saya
Nanti bingit saya tinggalkan baru kepadan muka



Buat apa? Di mana? Ku selalu di tanya
Kau ni dah kenapa? Nak mengada-ngada
Ini bukan namanya manja
Meluatku dibuatnya

You nak pergi mane? Dia bunyi lagi
I call you tak answer, Nak dekat seribu kali
Kenapa selalu curiga
Sikit-sikit dia mesti tanya dimana

(Rap) Awak kat mane, awak awak kat mane
Aku di dalam studio rakam lagu lepak gila
Tak suka aku tak paksa, lagu ballad pun aku ada
Kau bukan budak-budak sudah dewasa, jangan nak mengada-ngada

Tak kira dimanapun aku berada
Dah macam orang gila dia bertanya
Awak dah kat mane awak buat apa
Jadi begini jalan ceritanya (Kau dengar ni)

Lain kali coba berdikari
Bererti tak perlu call aku lagi
Cobalah kau fikir sendiri
Jangan sikit-sikit pulak engkau tanya dimana

Officially taufik's fan!
Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Sunday, November 16, 2014

[Maharajalawak Mega 2014 :Episod 1]

Hi uools!



Hari khamis lepas bermulanya episod pertama Maharajalawak Mega 2014 ni. Ada yang sempat tengok sekali tak? Sebernarnya, secara tak rasminya Maharajalawak Mega 2014 ni telah pun bermula dua minggu yang lepas dengan Minggu Perebutan Hot Seat daripada pelawak-pelawak baru atau yang kurang menyengat. Boleh dikatakan tidak ramai yang mampu membuat lawak pada minggu tersebut, namun yang berjaya boleh dikatakan mampu membuat orang ramai gelak. Berikut merupakan peserta Maharajalawak Mega bagi tahun ini.



Bagi peanut tiga kumpulan yang membuat persembahan terbaik pada episode pertama adalah seperti berikut

1. SEPAHTU
Haruslah mereka. bias okay bias. Lawak Shuib jadi gay memang menjadi. sebenarnya tersangatlah risau bila Ilyas join Sepahtu. Takut tak serasi. Namun demikian, okay jer untuk episode 1 ni. Tapi, disebabkan Sepahtu juara tahun lepas, haruslah lawaknya lebih mengeli hati.
2. JALOR
Gabungan baru pelawak-pelawak ini merupakan gabungan yang berjaya mencuri hati. Lebih-lebih lagi bila Along jadi baby tu. Percubaan yang berani. Lawak next level sebenarnya. Kalau kita tengok lawak dari Korea, Gag Concert ke, lawak mereka memang kreatif camni. Good Job!
3. ZERO
Kumpulan baru tak baru dari program Raja Lawak ini jugak berjaya membuatkan stadium dan juga peanut ketawa tak henti dengan lawak boleh dikatakan bodoh tapi lawak itu. Mungkin disebabkan Atu memang terkenal dengan kebongokannya kat Rancangan #HavocWarna 

Persembahan yang lain-lain boleh dikatakan lawak, namun ada yang membiarkan stadium tanpa gelak ketawa. Namun, demikian berikut murapakan persembahan yang peanut rasakan terlalu hambar.

1.SAYOT
Peanut memberikan harapan tinggi bagi kumpulan tersebut disebabkan mereka merupakan pemenang-pemenang Skol of Lawak. Namun, peanut amat merasakan penggunaan lawak recycle tersebut merupakan punca penyingkiran kumpulan ini.
2. KEPOH
Peanut agak tak berapa pasti siapa Kepoh sebenarnya, namun diduga mereka merupakan Juara bagi Program Lawak Bintang Mencari Bintang. Boleh dikatakan lawak yang digunakan bukan lawak tahap baru tapi lebih kepada lawak yang dibuat untuk persembahan sekolah. Agak kasar tapi itulah sebenarnya.
3.SHAKE
Ye, ramai di stadium yang ketawa, tapi ketawakan Si Amir. Mungkin fizikal Amir yang membuatkan dia menjadi bahan untuk dibaham. Taufik Batishah pun ade komen pasal ni. kalau next week pun buat lawak cam ni, mohon singkirkan diri sendiri.

Secara keseluruhannya, episode 1 not too bad macam season-season yang lepas. Peanut masih lagi mencari chemistry kumpulan virus gabungan Zizan dan Jambu. Mohon jangnan buat lawak mcam tu lagi okay! Dan buat yang tersingkir Sayot dan Kepoh, cuba lagi tahun depan!

Tapi yang penting ada Taufik Batisah ada. Wajib tengok Maharajalawak Mega tiap-tiap minggu uools! Aawk kat mana? Awak awak kat mana?





Nak tengok video Maharajalawak 2014 Minggu 1? Nah klik sini. 
Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Tuesday, November 11, 2014

[Tuesday Love Song : WIthout You - Aman]

Without you - Aman

Indah, indahnya hatimu

Lembut namamu membuat aku
Tenang atas jalan terang

Mudah, mudahnya caramu

Membuka pintu hati aku
Kau bukakan semua nyata

Jaga..jangan pernah pergi

Tolong datang kembali
Ku kan tetap mencari
Untuk membalas baikmu
Untuk menjaga dirimu

Without you

Aku hilang keliru
Without you
Aku diam membisu
Siapalah diriku
Yang berdiri tanpamu

Hilang

Hilang dalam diri
Kotak hatimu dibela sepi
Malammu nantikan hariku

Jaga.. jangan pernah pergi

Tolong datang kembali
Ku kan tetap mencari
Untuk membalas baikmu
Untuk menjaga dirimu

Without you

Aku hilang keliru
Without you
Aku diam membisu
Siapalah diriku
Yang berdiri tanpamu



Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Tuesday, November 4, 2014

[Tuesday Love Song : Ku Pendam Sebuah Duka -Khatijah Ibrahim]


Bercinta sudah lama, 
Berkasih dan bermesra,
Sedang enak membuai rasa, 
Perpisahan tercipta.

Mengapa sementara, 
Cerahnya Cinta Kita, 
Mendung tiba tiada ku pinta, 
Gelapnya Suasana. 

Walaupun hatiku, 
Amat berat melepaskanmu,
Dan rintangan mendatang sayang,
Terpaksa ku relakan. 

Seandainya...
Kita harungi jua,
Kelak punah semua sayang, 
Mimpi yang kau harapkan.

Ku pasti kau kembali, 
Menyatu dua hati,
Lebih elok cari pengganti 
Tiada kau menyendiri. 

Tak guna disesalkan, 
Hakikat percintaan, 
Mungkin terpendam kenikmatan, 
Sebalik perpisahan. 

Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Monday, November 3, 2014

[Hiburan : Relevankah AFSERAP]

Salam uolls,

Have a very good morning.

Tahu isnin yang sejuk ni memang Monday blues, tadi pun peanut bangun tido pun dah berkira-kira nk mc/ el ke. tapi kuatkan semangat. bangun mandi pergi kerja. Kais pagi makan pagi macam nilah.

Hari ni , hari pertama untuk Peperiksaan SPM 2014. Good luck and please do your very best in the exam. SPM bukanlah penentu mase hadapan anda,tapi tersangatlah penting untuk permulaan hidup anda. Faham adik-adik?

Semalam, sambil-sambil nak menghabiskan masa hujung minggu, peanut tengoklah konsert AF ni. ingat nak layan ulangan Kerusi Panas MLM2014, tapi maaf, tersangatlah tak kelakar. tukar channel.

Semalam merupakan Konsert separuh akhir bagi AF2014 ni. dah nk separuh akhir dah pun. eloklah tu. tak lama lagi tamat lah tu. 5 orang telah berjaya ke separuh akhir. Azwan, Ewal, Aman, Nuha dan jugak Firman. Peanut bukanlah penyokong tegar AF ni sampai ke tahap mengundi. sejak AF1 sampai sekarang memang x pernah nk mengundi mana-mana pelajar. Hanya mampu mengutuk dan memuji sahaja di laman sosial. terasa mahal plak caj mengundi itu.

Selain dari konsert separuh akhir, semalam juga pengumuman AFSERAP telah dibuat. Sebenarnya AFSERAP ni dah diura-urakan dari minggu lepas lagi. Biasalah AF. AFSERAP ni seakan-akan sama dengan AFMASUK. Cuma AFMASUK ni ditentukan dengan undian peminat-peminat. Manakala AFSERAP ni tenaga pengajar dan juga pengetua yang membuat keputusan.

Namun, persoalannya relevankah AFSERAP ini? setahu peanut, kalau x salah peanut lah. segala bentuk anugerah yang memerlukan undian ni sebenarnya telah di audit oleh audit luar. Sila baca external audit. pelik pulak tulis audit luar. Mana-mana anugerah pun, undian by peminat atau ada juri-juri, memang kene audit dari external audit. Ingat x kes Anugerah AIM Yuna ditarik balik hari tu? yup, yang tu pun diaudit. Kan AIM ada kuarkan audit report dari EY kalau x silap. So untuk mengatakan undian disekat, tak masuk dan semuanya tu x munasabah lah kalau dah diaudit. Please jangan ingat audit ni buat derk jer kalau masalah-masalah camtu.

Cuma yang menjadi persoalannya, adekah penilaian AFSERAP ini juga diaudit? Setahu peanut, untuk special audit cam ni, scope nya memang sangat fokus. contoh audit keputusan undian sms. yang x undi sms memang x kan diaudit. faham? Keputusan AFSERAP memang tak dinafikan memang layak diberikan kepada Adel. Namun at the first place, mengapa AFSERAP ni diwujudkan. Lebih memeranjatkan ada penyingkiran dibuat . Dan at the same time menyerap masuk pelajar lain. Mangsa keadaan yang paling malang ialah si Azwan, the #villagepeople. Yelah, dia satu-satunya pelajar terkeluar yang tidak di nilai untuk AFSERAP. Tapi x tahulah kot2 diorang dah leh predict Azwan terkeluar dan dah nilai siap-siap. Pelejar-pelajar yang lain pun mesti rasa cam terkilan. In reality, they dont actually was given a chance. patut ade battle between yang dah tersingkir ni, and at that night baru kita decide. ni awal-awal lagi dah decide.

Bagi peanut, baik kuar awal2, then nanti tunggu jer time separuh akhir, ade AFSERAP. Takdelah membazir duit keluarga dan peminat yang bersungguh-sungguh mengundi tiap-tiap minggu.

Apapun 5-1+1 pelajar telah berjaya menempah tempat ke separuh akhir. Yang paling memeranjatkan Aman telah berjaya ke final. Memang memeranjatkan lebih-lebih lagi Aman bukan perserta favourite peanut. Mungkin lepas komen dato' ramli ms yang "jujur" tu, peminat aman telah double work untuk saje menganjing dato' ramli ms

in my opinion, komen dato'ramli "Ini bukan bidang kamu" is too honest and bit too harsh. Yes, Aman tak sebagus peserta-peserta lain. Namun, komen macam tu should be keep to himself. Cuba sekali suruh dato' ramli ms ni nyanyi. nk tengok banyak x undian. I think Aman deserve a positive comment yesterday night. why? because of the effort. Takkan lah kau expect dari sorang yang x berapa berbakat terus bersinar jadi Dato' CT. Kalau camtu memang x derlah bekas pelajar-pelajar AF yang lari dari bidang nyanyian contoh jadi DJ Radio Era. Eh! Sepatutnya komen camtu was directly given to Aman without camera's on. and was given masa audition dulu-dulu tu. Nah, sekarag padan muka aman dapat pergi final dah. Well, serve you right sir.

Apepun tahniah buat Ewal, Firman, Aman, Nuha dan Adel yang berjaya melangkah separuh akhir. Semoga korang tabah menghadapi dunia seni yang berliku dan masih lagi stay dalam bidang nyanyian kamu. Jangan sekadar melukut di pinggiran sahaja. eh!

p/s: baru pulang dari outstation from Sarawak. Officially homesick. Eh, outstation sick! haha





Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Friday, October 24, 2014

[Terima Kasih Jep Sepahtu]

Assalamualaikum  uolls.

Iolls sedih sikit minggu ni bila orang yang Iols sayang dah berpaling padah dari Iolls. Selama ni, kalau de gosip pasal dia dengan perempuan mana-mana, mesti dia nafikan. Pasti berjaya dia tepis. Tapi kali ni, dia mengaku uools. Sedih hati Iolls.

Peanut mula-mula sukakan Encik Beliau ni bila beliau start masuk Raja Lawak, kalau x silap peanut Raja Lawak 3. Muka Encik Beliau x derlah seberapa snagat, tapi peanut terpesona dengan lawak jenaka beliau yang sangat memikat hati . Beliau and kumpulan Encik Beliau berjaya dapat tempat pertama Raja Lawak tahun tu uools. tapi lepas Raja Lawak, dah x de cerita or drama diorang. sepi sesepinya. lagi2 waktu diorang tu Astro Warna x wujud lagi. setakat nak menepek watak tambahan bolehla. diorang pun pernah gtau lepas Raja Lawak tu, diorang x de jobs, and pernah kumpul duit syiling yang ade untuk beli sebungkus nasi kongsi tiga orang. Syahdu sangat.

Then, mase astro Warna di perkenalkan, astro nk tarik perhatian penonton, maka adalah rancangan Maharaja Lawak. bukan mega tau uools. ramai yang tersilap. Yang maharaja lawak ni menghimpunkan finalists raja lawk dari musim pertama ke musim kelima pada masa tu. time tu shiro pun x de dalam otak fikiran lagi. time tu lah bakat encik beliau dan kengkawan kembali bersinar dengan lawak yang di tunggu. masa tu setiap punchline encik beliau akan di jadikan fanpage di facebook dan memang viral lah.

 Lepas menang Maharaja Lawak tu, kumpulan Encik Beliau dah berpecah dan membentuk kumpulan baru berdua dengan kawannya. Zaman kegemilangan Encik Beliau adalah tahun 2014. Macam anugerah beliau menang. start dengan menjadi johan Super Spontan 2013 dan diikuti dengan pelbagai anugerah di terima di Anugerah ABPBH2014, Anugerah MELETOP dan Anugerah Warna.

First time Encik Beliau debut as pengacara waktu Musim Pertama Skool of Lawak. Boleh dikatakan program tu x derlah lawak sangat, tapi sebab pengacara adalah Encik Beliau dengan Johan, maka setiap jumaat memang melekap kat tv semata-mata nk tengok Encik Beliau. Kadang2 Encik Beliau tersalah baca skrip or buat lawak x jadi, konfirm peanut and penonton2 lain turut sama ketawakan beliau. Time tulah, ade gosip beliau bertunang dengan sofia. Patah hati? kecewa? Confirm. Peanut siap google sofia. malah menjadi stalker terhebat tapi tak jumpa jugak. last2 gosip tu peanut lupakan sebab Encik Beliau sendiri menafikan gosip tersebut.

Pernah satu ketika Shahrul dari kumpulan Shiro buat statement Encik Beliau tak sukakan beliau and cuba menghasut kawan-kawan lain tak sukakan Shahrul. Apa peanut buat? Peanut terpaksa stop jadi fan Shahrul. Bagi peanut, seorang kawan yang baik takkan menggunakan media untuk mencari penyelesaian masalah dalaman mereka. start tu memang terus x suka shahrul tapi tetap sokong perjuangan Shiro.

Now. dalam minggu ni gak. keluar gosip Encik Beliau dengan seorang pelakon baru nak naik. peanut jadi stalker terhebat lagi. stalk ig. stalk forum. google situ sini. peanut terbaca yang orang ternampak mereka berdua dating. malah diperhebatkan lagi Encik Beliau ade memuat naik foto mereka berdua. Alangkah berkecainya hati. bertambah berkecai yang Encik Beliau mengaku yang wanita tersebut paling rapat dengannya, bukan peanut. 

Semoga Encik Beliau berbahagia dengan pilihan hatinya. Jangan dipedulikan peanut lagi. Mohon peanut pergi membawa hati.


mohon bace link ni untuk gosip selanjutnya. 

Terima Kasih Jep kerana pernah menghiburkan hati dengan lawak jenakamu. Terima kasih kerana pernah me melting kan diriku dengan charmingmu.. Semoga kamu bahagia dengan pilihan hatimu. 


Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Tuesday, October 21, 2014

[Tuesaday Love Song: A drop in the ocean- Ron Pope]

* it is a background song for vampire diaries season 3 especially stelena moments. i was crying during this song when stefan called elena anonymously, but elena knew it was him. what she ask only for him to keep holding on. * nanges *emo

A drop in the ocean
A change in the weather
I was praying that you and me might end up together
It's like wishing for rain as I stand in the desert
But I'm holding you closer than most 'cause you are my heaven

I don't wanna waste the weekend
If you don't love me pretend
A few more hours then it's time to go

As my train rolls down the east coast I wonder how you keep warm
It's too late to cry
Too broken to move on

And still I can't let you be
Most nights I hardly sleep
Don't take what you don't need from me

It's just a drop in the ocean
A change in the weather
I was praying that you and me might end up together
It's like wishing for rain as I stand in the desert
But I'm holding you closer than most 'cause you are my heaven

Misplaced trust in old friends
Never counting regrets
By the grace of God I do not rest at all

And New England as the leaves change
The last excuse that I'll claim
I was a boy who loved a woman like a little girl

And still I can't let you be
Most nights I hardly sleep
Don't take what you don't need from me

It's just a drop in the ocean
A change in the weather
I was praying that you and me might end up together
It's like wishing for rain as I stand in the desert
But I'm holding you closer than most 'cause you are my...

Heaven doesn't seem far away anymore
No, no
Heaven doesn't seem far away

Heaven doesn't seem far away anymore
No, no
Heaven doesn't seem far away
Oh, oh

It's just a drop in the ocean
A change in the weather
I was praying that you and me might end up together
It's like wishing for rain as I stand in the desert
But I'm holding you closer than most 'cause you are my heaven
You are my heaven


Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Wednesday, October 15, 2014

[Love Words]

Salam you olls,

Di pagi yang berbahagia ni, fulaaaamaaak ayat,  hujan lebat kemain  and i was 5 minutes late to work. kene stay additional 5 minutes lah nampaknya hari ni. ini semua Faizdickie punya pasal lah. eh sapa mamat poyo faizdickie ni? nah ig id : @faizdickie pergi usha sendiri. jangan malas hahah

semalam sebelum tido biasalah. haruslah check segala bentuk media sosial. kene tahu perkembangan terkini sebelum tido kan. and then lastly, bukak instagram. Tengok semua orang dok show off picture. Kita tahulah note kita rosak. tab x cantik nak ambil gambar. sobss. Sejak-sejak Faizdickie ni jadi omputih ni, normally dia akan post tengah-tengah malam since kat sana dunia baru nak mula kan. so layan lah IG si faiz ni. terkekek-kekek gelak layan video si faiz ni pasal how awkward to say i love you to someone close to us. well, most of us, i do think kita sesenang-senang minum air jer akan cakap "i love you" kat boyfriend or girlfriend. tapi kat parents? family or bestfriend? 

Bagi peanut yang di besarkan di persekitaran yang we do not say love words to much, it is really awkward. Bukanlah peanut di lahirkan di lorong-lorong hitam ke apa, tapi peanut tinggal di kampung. Mana ade sebelum pagi- pagi pergi sekolah cakp kat mak ayah " Bye ma abah, i love you" or " Bye ma abah, ira sayang korang" no. we did not. full stop. So, when Faiz challenged me *actually not only me, all his followers, tapi saje nk wat ayat cam faiz only challenge me  , i was hesitate at first. how awkward it could be? and i was so not confident to say it. Padahal zaman lovey dovey dulu dalam sehari mahu sepuluh kali cakp " i love you" kat boyfriend yang kononnya setia sampai mati tapi tak de pulak kekal sampai sekarang. 

So, i took the challenge and say i love you to people surrounding me that i do love them more than i can say which are family and closed friends. And their respond is hilarious. 









Geng kakak-kakak confirmlah ingat aku salah group and terus tukar topik. ade yang ingat aku mengingau tengah malam. dan ada jugak yang ingat aku terkena virus. hahaha. and ada jugak yang kantoikan aku.

See. You can see the respond when we say "i love you" to close people. Kalau boyfriend cakap i love you confirm laju jer cakap " i love you too! muah cikit!" haha. but what happened when we say love words to family, relative and close friends. Confirm diorang ingat esok lusa kita nk mati pergi. So, how about we took the challenge and say love words to the person we really mean it. Sebenarnya kan zaman lovey dovey dulu, ckp love you sebab terpaksa jawab. kan tak jawab ckp tak sayang, tapi actually how deap and how meaningful that words actually? The one person that i really wanna say those words is my late mother but yes, there is no phone there that  i can make a call to say i love you. But deep down, i know she knew i love her so much.

However, i do sent "i love you" words to random people in my wechat list and they totally make my day. Happy Wednesday peep!
Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Tuesday, October 7, 2014

[Tuesday Love Song : Eternal Flame - The Bangles]

Eternal Flame - The Bangles


* I Love Candice's version more. 

Close your eyes, give me your hand, darlin'
Do you feel my heart beating
Do you understand
Do you feel the same
Am I only dreaming
Is this burning an eternal flame

I believe it's meant to be, darlin'
I watch you when you are sleeping
You belong with me
Do you feel the same
Am I only dreaming
Or is this burning an eternal flame

Say my name
Sun shines through the rain
A whole life so lonely
And then come and ease the pain
I don't want to lose this feeling, oh

Say my name
Sun shines through the rain
A whole life so lonely
And then come and ease the pain
I don't want to lose this feeling, oh

Close your eyes, give me your hand
Do you feel my heart beating
Do you understand
Do you feel the same
Am I only dreaming
Or is this burning an eternal flame 

Close your eyes, give me your hand, darlin'
Do you feel my heart beating
Do you understand
Do you feel the same
Am I only dreaming
Is this burning an eternal flame 

Close your eyes, give me your hand, darlin'
Do you feel my heart beating 
Do you understand
Do you feel the same
Am I only dreaming, ah
An eternal flame

Close your eyes, give me your hand, darlin'
Do you feel my heart beating 
Do you understand
Do you feel the same
Am I only dreaming, ah
Is this burning an eternal flame

Close your eyes, give me your hand, darlin'

Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Saturday, October 4, 2014

[Top 5 English Series Wajib Tonton]

Hey Uolls! Whatsupppp!


Sejak kebelakangan ni, i olls memang rajin sangat-sangat melayan series ni. Tapi sound so wrong bila cakap kebelakangan ni. Since peanut dah merajin layan series-series ni sejak dah tak membaca novel dan menulis blog. Spesis peanut memang rajin mencopy series-series ni dari kawan-kawan kaki download. Simpan lama-lama perap buat perkasam baru tengok. Normally, peanut akan layan series-series baru ni bila dah start bosan dok ulang tayang series sedia ade dari season awal sampai akhir. sampai dah start hafal dialog tu memang dah sampai lah hint suruh layan series lain pulak.

Well, boleh dikatakan semua dah layan How i met your mother dari season 1 sampai ke season 9. and for sure ramai sangat tak berapa happy dengan ending series ni. Paling frust Barney and Robbin seperate. It hurts me most since i like that couple. Series ni pun dah habis. Memang time-time rindu peanut selalu gak lah marathon series ni especially season-season awal tu.

Selain dari HIYMM ni, peanut ade jugak layan series-series yang lain yang tak kurang hebatnyaaa. And peanut teramatlah recommend kepada kengkawan. Let's roll the list!


1. Supernatural



This television drama is about two brothers, Sam and Dean, who were raised by their father, John, to hunt and kill all things that go "bump in the night" after his wife, Mary, was murdered by evil supernatural being when the boys were young. 22 years later the brothers set out on a journey, fighting evil along the way, to find their recently missing father who, when they finally meet up with, reveals he knows what killed their mother, a demon, and has found a way to track and kill it. Meanwhile, Sam starts to develop frightening abilities that include death visions, visions of people dying before it actually happens. These visions are somehow connected to the demon who murdered his mother and its mysterious plans that seem to be all about Sam. When their father dies striking a deal with the very same devil that had killed his wife, the brothers, now alone and without their mentor, are determined to finish the crusade their father started. But disturbing revelations about Sam's part in the demon's apocalyptic plans are presented when John's dying last words to Dean are revealed. - diceduk sebijik dari laman web IMDB
Actually sinopsis ni lebih kepada Season 1 . Sekarang dah pun habis Season 9 dan Season 10 expected to air on 7 Oct 2014. Omg so excited! pe yang bestnya mengenai series ni ghost dalam series ni memang tak seperti hantu-hantu melayu. Tak ada yang buruk muka sememeh semua. Rilek jer. Kalau buruk pun sikit - sikit jer. Sampai season 9 ni korang akan perasan yang dua beradik ni akan keep on dying and re-living again. Memang supernatural betul! hahaha
Ade satu character yang mati tapi peanut wish diorang boleh hidupkan balik is the archangel Gabriel. Setiap kali ada waktak Gabriel mesti episode tu lawak walaupun mula-mula tak suka sangat dia. Well , people do love bad guys with humors right. But, I do love Dean Winchester more!

2. Pretty little liars



Set in the fictional town of Rosewood, Pennsylvania, the series follows the lives of four girls: Aria Montgomery, Hanna Marin, Emily Fields, and Spencer Hastings, whose clique falls apart after the disappearance of their leader, Alison DiLaurentis. One year later, the estranged friends are reunited as they begin receiving messages from a mysterious figure named "A", who threatens to expose their deepest secrets, including ones they thought only Alison knew. At first, they think it's Alison herself, but after her body is found, the girls realize that someone else is planning on ruining their perfect lives

Menariknya pasal series ni adalah untuk mencari siapa sebenarnya A. Dari season 1 sampai season 5 diorang dok cari identiti A yang menganggu gugat hidup diorang and might be Ali's killer. Mase ending season 4 tu dah reveal yang Alison masih hidup. Plot twisted. Peanut tak tengok lagi season 5 tapi for sure lah lagi best in series ni. Well, dulu suka Ezra Fitz tapi dalam season 4 dia kinda creepy sikit terus dah x minat dah.

3. Once Upon A time




The show takes place in the fictional seaside town of Storybrooke, Maine, whose residents are actually characters from various fairy tales transported to the "real world" town and robbed of their real memories by a powerful curse. Episodes typically feature a primary storyline in Storybrooke, as well as a secondary storyline usually from another point in a character's life before the curse was enacted
Bagi peminat fairy tales memang akan suka cerita ni. Could you imagine all the fairy tales character comes to our world? Ala kalau versi melayu Bawang Putih Bawang merah tulah. Tpi version melayu x best. hahha.. Bagi peanut, x de specific characters yang peanut suka. semua ade watak masing-masing.
4. The Vampire Diaries




The series takes place in Mystic Falls, Virginia, a fictional small town haunted and surrounded by supernatural beings. The series narrative follows the protagonist Elena Gilbert (Nina Dobrev) as she falls in love with vampire Stefan Salvatore (Paul Wesley) and is drawn into the supernatural world as a result. As the series progresses, Elena finds herself drawn to Stefan's brother Damon Salvatore(Ian Somerhalder) resulting in a love triangle. As the narrative develops in the course of the series, the focal point shifts on the mysterious past of the town involving Elena's malevolent doppelgänger Katerina Petrova. Katerina was the love of both Damon and Stefan Salvatore many years ago. Her return, along with the family of Original Vampires, have all led to many plots against Elena and Mystic Falls.
Omg i do love Damon's hot abs while dancing! Tapi my favourite memang Stefan Salvatore. Dulu suka stefan dengan Elena. Tpi dah plot twisted. Elena fell in love with Damon. terus x suka elena. and yup she should stay with damon. x yah nk heart swing sangat lahhhh. hahha. Watak Caroline is watak yang peanut paling tak suka as human. tpi bila turn as vampire dia tersanagtlah cool! Series ni pun dah nk masuk season 6 dah.
5. The original




The Originals is a spin-off from The Vampire Diaries which centers around the Mikaelson siblings, Klaus (Joseph Morgan), Elijah (Daniel Gillies), and Rebekah (Claire Holt). The backdoor pilot, which aired on April 25, 2013, also revealed that the werewolf Hayley (Phoebe Tonkin) is pregnant with Klaus' child and would therefore join the cast. The show begins with the original siblings returning to the city of New Orleans for the first time since 1919. Having originally built the city, they had been forced to flee from their vengeful father. In their absence, Klaus' protégé, Marcel (Charles Michael Davis), took charge of the city. Klaus resolves that they must take down Marcel and get back the city that once belonged to them.
Series ni adelah kesinambungan the orginal vampire dari the vampire diaries . Diorang decide dah x nak play around with elena and the brothers, and move on to new life. haha. My most favourite character ofcourse klaus! Handsome bad guy with romantic side. lau x silap dh masuk season 2 dah. kene pergi download! hoooyeah

Okay uolls! cepat2 lah pergi download all these series keh. kalau perasan, semua series-series peanut minat memang lebih kurang jer genre dia. lain orang lain taste nyer. ye idok? Happy marathon series and have no life people! hahah

Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Wednesday, October 1, 2014

[20 Facts about Me]

20 facts about me 

1. A girl. A daughter, A sister. Future wife. Future mother *if ade jodoh and rezeki

2. 1990's kid is so cool. hey, but i am forever 18.

2. Semi retired blogger that currently craving to blogging. What can i do ? i love writing.

3. Happened to be auditor. I did working with big four audit firm before. and choose to have no life. no family. and decide 24 hours is too many hours for me.  Try to contribute 20 hours from my hours to audit life. it sucks. I quit.

4. Happily working as internal auditor with normal working hours.

5. Jatuh cinta kali pertama masa umur 5 tahun dengan abang senior umor 6 tahun kat tadika sri fatimah. Hati berbunga2 dapat main kahwin2 dengan dia. haha. i was so freaking pervert back then. 

6. Merupakan hasil ujikaji Penilaian Tahap Satu. Berjaya melompat kelas dari Darjah 3 ke Darjah 5. I cant deny this was my first worse things happened in my life. But I did survive and and did not expected I got full A's in UPSR.

7. Minat accounting buat kali pertama mase belajar topik Perakaunan dalam kelas Kemahiran Hidup. It was my first time doing the debit credit things and i decided that hey this is what i want to do. Accountant. No teacher. No doctor anymore. end up. I did not become an accountant and choose to be an auditor. I foreseen my self involve in forensic auditing soon. I love doing this kind of job!

8. Membuat keputusan menukar sekolah dan tinggalkan bidang kejuruteraan semata2 nk fokus on accounting. I did love engineering but i do love money more. Thus. pindah masuk sekolah teknik untuk jurusan keusahawanan. padahal frust tu yang pindah sekolah

9. Had a normal student life. kene denda berdiri atas kerusi meja longkang. kene rotan tu normallah kan. is it?

10. was a student of Kolej Matrikulasi Perak. A very nice matriculation. i lost weight here. jalan kaki naik bukit hari2 ke kuliah memang turun lah. Continue in accounting. how come you expected me to continue in medic?

11. continued study in UUM. Grad in 2012 but i did not went to the ceremony. see point nom 3. yes. i was to devastate to work and at that time need to perform audit in Sabah. Well i choose to have no life. remember?

12. Obses with english series. I rather spending my holiday to watch a marathon of series. Normally i will fell in love with the main characters. Stefan Salvatore. Barney Stinson. Dean Winchester. Zill Faezrul eh

13. I love doing natural activities. I love spending my evening in some recreation park. tetiba diri lebih ke arah alam2 semula jadi. masuk hutan . masuk gua. redah itu ini for a natural beauties. but i have to lost some weight first. cepat penat and its anoyying.

14. Selain english series suka juga drama melayu tv3 tayang wktu maghrib. Actually started with Manja Lara. A few years back. Then stop kejap sebab drama2 after that merepek sangat. Then start balik dengan Sebenarnya Saya Isteri Dia. Well. Mestilah sebab hero yang teramat kacak tu.

15. Used to love reading novels. But it stop when i started to work. now, i just love buying them without finish reading it. haha

16.Used to be fan girls to 2PM! Hello Hottest! but it started to fade away bila Jaypark keluar dari 2pm and bergerak solo. I thought i would never like them again. But after going to their concert, i realised i was true hottest. haha

17. Reallly loved halal korean food. Well, i guess i was born in Korea before shipped here.

18. True fans of Family Outing and Running Man. I was crying hard when i broke my external. Worse was all the collection of Family Outing and Running Man was in it. And I cant recover it. Sad but true. I spent few days mourning about it.

19. Same as normal girls. I have a guy that i cant get over it. But we do maintain our friendship after all curse and argument. well, what is that hate for?

20. I just glad that in this life. i have family and friends who do love me for who i am.

actually this post is not some post that yes currently some people doing it because of tagging this. But i do this to start my blogging life back. Hey at least i have blog to tell what i feel. and yes Salam Perkenalan and i dont think its hurt to make a new friendship. Holla!


Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Sunday, July 13, 2014

[ProjekDapurChikIera] Resepi 2: Creamy Butter Chicken


Assalamualaikum dan salam ramadhan :)

Resepi kedua peanut ialah Ayam Butter Milk aka Creamy Butter Chicken. haaa. selalunya dengan butter prawn jer kan, tapi sebenarnya ayam pun ade . untuk yang spesis cam peanut. yang alergik dengan seafood. hri tu try kat kedai chinese muslim kat shah alam, rasa cam sedap. terus tanya Encik Google macam mana nak buat. 

ok. bahan2 seperti dalam gambar. kecuali santan. Entah kat mana lah peanut tengok , resepi tu tulis kena letak santan, tapi last-last peanut tak letak pun. 



  1. Isi ayam dipotong kecil- kecil.
  2. Serbuk kari 
  3. Tepung jagung dan tepung gandum.
  4. Susu cair. sebabkan peanut lupa, peanut guna susu pekat dicairkan jer. heheh
  5. Buttercup
  6. 3 biji bawang merah dan putih 

Cara-cara membuatnya seperti berikut. 



  1. Isi ayam hendaklah diperak dengan serbuk kari. Mula celup dalam serbuk kari tu pastu baru celup dalam kombinasi tepung jagung dan tepung gandum tu. Hasilnya macam kat atas. 
  2. Goreng ayam separuh masak dan toskan. 
  3. Panaskan kuali dan masukkan dalam 2 sudu buttercup. Jangan sampai hangit tau. Butter ni cepat sangat cair. 
  4. Lepastu masukkan bawang. goreng cam biasa. dah naik bau tu. sepatunya kene masukkan daun kari. and as usual lupa nk beli dan tak pernah pulak nampak kat mana-mana kedai. so skip this step. 
  5. Masukkan susu cair tersebut. kalau nk masukkan cili padi pun boleh tapi sebab peanut jenis tak makan makanan pedas, peanut abaikan jer bab cili padi tu.
  6. kacau sebati. masukkan sekeping cheese. carik-carikkan sikit. biar senang cair. lepas tu masukkan ayam. dah masukkan ayam kacau biar sebati. mase nilah nampak kuah jadi pekat. 
  7. Biarkan mendidih pastu dah boleh hidang! 

Nyum2x, harap-harap lah sedap. dan selamat mencuba kepada yang nak rasa tu.

Chef Peanut dari ProjekDapurChikIera :)
Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

[ProjekDapurChikIera] Resepi 1: Bubur Jagung Sagu

Assalamualaikum. 

Bila bulan ramadhan tiba, selain terawikh, tak lain tak bukan yang bermain fikiran ialah makanan berbuka puasa. Peanut lak tahun ni tahun pertama stay dengan adik. Nak tak nak kene fikir nak masak apa hari-hari. Kalau dulu mase menyewa sorang senang. Pergi bazar beli nasi lauk campur. Siap. Tapi bila dah stay dengan family kena lah masak. sian pulak kat adik peanut nanti nak berbuka makan apa kan. Okay. Walaupun dah nk masuk tengah ramadhan dah, peanut hari ni nak kongsi satu resepi yang peanut masak hari ni iaitu Bubur Jagung Sagu. First time buat ni. Terima kasih x terhingga kepada Encik Google, Masterchef peanut. 

Okay bahan-bahanya adalah seperti berikut. 


  1. Jagung dalam tin. Kalau dapat yang jagung real lagi elok. tapi mana nk cari lah celah-celah tempat peanut stay ni. lagi senang beli yang tin. tak payah susah nk kupas kulit potong- potong lagi.
  2. Santan. Peanut pakai yang dalam kotak. Hari tu beli yang dia mesin cam masam sikit. lagipun rase dia lebih kurang jer dengan santan segar. 
  3. Sagu. Dalam 4 sudu besar. 
  4. Gula Melaka 4 sudu besar 
  5. Gula 5 sudu besar. 
  6. Air 
Cara-caranya adalah seperti berikut

  1. Masukkan jagung, santan, air dan sedikit garam ke dalam periuk. Air tu pandai- pandai lah ukur sendiri. tak banyak sangat dan tak sikit
  2. Panaskan atas dapur . Kacau perlahan-lahan sampai dah mendidih. 
  3. Bila dah mendidih boleh masukkan  sagu. sagu ni kene basuh dulu tau sebelum masukkan. oh ya, kalau last-last tu nampak macam cair semacam jer bubur ni boleh masukkan lagi sagu. sagu ni selain fungsi dia untuk dimakan, ianya juga boleh memekatkan bubur. hamboi. masterchef betul tips. 
  4. Lepas masukkan sagu. Masukkan gula melaka dan gula biasa. yang ni terpulang lah kepada tahap kemanisan masing-masing. macam peanut yang mek kelate ni selagi tak manis tak sah. tapi kalau nk manis, peanut sarankan letak lebih gula melaka. rase dia sedap dari letak gula biasa. 
  5. Kacau lagi sampailah sagu dah bertukar kaler jernih ala-ala dah masak tu. lepas tu dah siap boleh hidangkan. 

Tak sabar nk cuba bubur jagung peanut ni. maklumlah puasa. kalau terlebih terkurang manis tu mintak maaflah ye. 

Selamat mencuba dan selamat berbuka puasa! 

Chef Peanut dari ProjekDapurChikIera :)

Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Tuesday, May 20, 2014

Prescreening Filem Animasi SuperSquad: Hapuskan Kegelapan

Alhamdunillah, sabtu yang lepas peanut telah sama-sama menyertai event anjuran blogger pemes Bro Framestone untuk Prescreening Animasi Super Squad. Ofcourse i olls nervous maklumlah baru first time nk join event2 blogger ni selama berkurun zamannya berblogging. Akhirnya ada jugak entry untuk ditulis dalam blog semi retired ini.

Kebetulan mase BroFS up status pasal invitation ni, peanut lak waktu tu macam x nak buat kerja and nk have fun. Mula2 nk bawak anah buah dua orang tu mektop and ebok tapi anak buah busy kalah mak sedara. Anak2 buah dah ade plan pergi janda baik. So, peanut pun dengan x malunya ajak kawan2 sebaya yang ada. Last2, Ain Aizah sudi nk menemani peanut ke event ini. 

Seawal pukul 12.30 tengahari peanut dah bertolak dari rumah untuk fetch ain kat shah alam. Since peanut yang ajak, peanut lah yang kene amik kan. and lagi2, dia x tahu sgt jalan kl, so dengan baik hatinya peanut ke seksyen 7 shah alam. mase otw tu dah nampak dah federal is super jammed. Tapi rilek sudah. dalam invitation cakap 1.30 daftar, so peanut mcam gamble lah kalau x sempat nk buat cam ne kan. Dah amik ain, kitorang pun bertolak ke eCurve kat Mutiara Damansara. Oh rindunya damansara. Sejak2 dah pindah jalan klang lama ni, lama betul x ke damansara, unless kalau masuk office kat Bandar Utama tu. Tp lately banyak dok office client, next week baru nk masuk office. 

Dalam 2.15 petang, peanut sampai ke kaunter pendaftaran. sampai2, abang yang jage kaunter tu cakap kaunter x bukak lagi sebab ticket belum dpat. and then datang lah abang hensem ini datang tegur, yup. Bro FS yang dikenali sejak tahun 2008, rasenya peanh ckp telefon sekali , now dah depan mata, ok tinggi peanut jer orangnya. hahha. then Bro explain lah kenapa lambat semua tu. 

Finally, dalam 2. 40 petang, kaunter pun dibuka dan ticket pun diagihkan. dapat free gift lagi uolls. untung tau. Dimulakan dengan ucapan alu-aluan oleh Tuan Pengarah iaitu Encik Rashdan Ramlee diikuti oleh ucapan Bro Framestone. Haruslah bebrgambar dulu olls dengan maskot-maskot SuperSquad ini sebelum masuk ke panggung wayang. 


Berikut merupakan sinopsis filem animasi SuperSquad ini :

Filem Animasi SuperSquad adalah berkisarkan tentang ketabahan dan kecekalan sekumpulan lima adiwira muda iaitu Kapten Danny, Elly, Alan, Sasha dan Blinq yang berjuang untuk mempertahankan negara dan planet bumi daripada serangan armada makhluk asing serta menyelamatkan bapa mereka dari serangan tersebut. Sebuah filem epik 'action comedy', filem ini mengandungi babak peperangan di angkasa lepas, pertempuran di sebuah kampung, babak cemas apabila makhluk asing ganas mendarat di Bandaraya Kuala Lumpur, pertempuran sengit di ruang angkasa KLCC dan berbagai lagi.
Antara artis yang terlibat dalam pembikinan Filem Animasi SuperSquad ialan Aaron Aziz (Laksamana Aaron), Dafi Sabri (Kapten Danny), Diana Danielle (Elly), Radhi Kalid (Blinq), Marina Tan (Alan), Elza Irdalynna (Sasha), Amarisi @ Amran Ismail (Mat & Dragon Lord), Megat Sharizal (Zeeboz) dan Maya Arissa (Ratu)

Bagi peanut, kekuatan filem animasi ini terletak pada kekuatan lima watak utama adiwira yang mana setiap seorang mempunyai watak masing2. Boleh dikatakan lima watak ini menghidupkan animasi dengan gelagat masing2. boleh dikatakan pada mulanya filem ini memfokuskan kepada Kapten Danny dan Elly namun sepanjang filem ini, peanut dapat melihat watak shasha dan mat dikembangkan dan watak Blinq dan Alan juga ditonjolkan. Watak Sasha dengan dialek kelantannya yang jatuh hati kepada Mat menyumbang kepada gelak ketawa penonton. Bahkan pengunaan dialek utara oleh Blinq dan ayat2 kelakarnya juga memecah gelak panggung. 

Namun, demikian kekuatan filem animasi ini bukan sekadar terletak kepada aksi komedi atau kelakar, namun terletak pada mesej yang hendak disampaikan. Pengarahnya, Encik Rashdan Ramlee menyifatkan filem animasi ini adalah untuk mengajak golongan kanak-kanak supaya menanamkan sifat-sifat murni dalam diri mereka. Paling utama adalah berkenaan sifat setiakawan yang dilihat kebelakangan ini semakin dilupakan oleh generasi muda kita. 


 Jom sama-sama menonton Filem Animasi SuperSquad ini yang bakal ditayang di panggung wayang tanah air kita bermula 5 June 2014 ini. Peanut pun akan membawa anak buah peanut untuk sama-sama menonton filem ini sekali lagi. Sebelum tu mari layan trailer filem ini dahulu sebelum peanut akhiri penulisan entry blog kali ini. Byeee~






Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

Saturday, May 10, 2014

MISSING YOU

Yesterday, i got a call from the one that i less expected. Nick. He is one of my batch mates at work. Apparently he said that he did not see me thus worried about me. I was crying before he called thus my voice really sound as crying. A few tears dropped. 

Its good to have someone that concerns about you when you are super down. Audit line is probably terrible work with crazy working hours. and yes crazy superior or sometime people that practice early to be superior. 

Nick make me promised to call him in whatever case. I knew he also got very shitty jobs and deal with unreasonable superior most of the time, but it nice of him to have a thought about friend who is stress about work. 


And then few minutes after we finished our phone call, Ngoh , my aunt called me. Asking me whether im ok. Apparently, another aunt had called her and telling her that  i was so depress about work. With this witty eyes, i started crying. You know the feeling that when u are crying you can talked, even though u try hard to. I told her im ok with this voice , who will gonna believe this? Her voice also started to startle. We had a long talk which is yes she do most of the time because i was busy crying. And then, she said wants to come to my house. She said we need to talk. 

This morning she came. We have the talks from heart to heart. from a mom to her daughter. Truly, i need this conversation . i need someone to support me. And this is it. I cant take any advice from friends. I mean yes i do listen, but i cant follow. i cant be patient. i cant be strong . But today conversation with Ngoh changed a lot. I need someone to concern about me, to tell me its okay to back off. Resignation is not a failure.  I need this.

Yes. All this is because of work. I had been working in audit line from February 2012. And  lately, the passion was lost. It started when i did not have interest anymore. I was planning to resign early before last peak but since i don't want to cause a problem of sudden resign thus i postponed it. and apparently once u go through the peak period and become the senior, works are having no ending. Even though you have not yet finished the job, another job will come. It makes me crazy. plus need to deal with superior that sometime are bitchy then what they appeared. 

And a call from my aunt is really like a CALL. A wake up call that yes family more important. I lost my mom since i was 13. And this 13 years was really precious to me compared to another 11 years that i live without mother. yes, i need a mom in this very tension situation. i need a mom to support whatever decision i made. I was alone. Every decision i made i did not consult with anyone. I went to any exam without mother's blessing. I wanted to talk to her whenever some man had hurt my heart. I just need a mom. It is hard to life without one. 

I dont know how to say this to you. After 11 years life without you, pretending strong, but today, i am totally missing you ma. i do. 





Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!