Tuesday, December 22, 2015

[Dapur Cik Peanut: Donut Gebu]

Salam,

Sejak dua menjak takde keje nk buat. Memang rajin betul mencuba resepi. Dulu mase kecik-kecik pandai betul buat. Pejam mata pun boleh. Sekarang semua google.

So hari ni peanut nak kongsi resepi donut gebu gebas.

Bahan - bahan A

1 paket yis
2 sudu gula
2 sudu susu pekat
1 cawan air suam

Bahan- bahan B

4 cawan tepung gandum
2 sudu marjerin
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam

Cara-cara

1. Campurkan bahan A sehingga sebati. Then letak tepi.

2. Campurkan bahan B sehingga nampak sekata.

3. Masukkan sikit demi sedikit bahan A kedalam Bahan B. Uli sehingga sekata. Pastu biarkan selama sejam. Make sure bertutup ye.


4. Lepas sejam tu. Uli2 sikit supaya udara dalam adunan tu keluar. Lepas tu dah leh terap. Kalau nk buat bentuk manual pun boleh.


5. Dah siap boleh goreng dan tabur gula halus. Gula kasar pun boleh cuma please blend dulu. Setiap adunan dpt dlm 20 lebih. Boleh lah goreng separuh simpan dlm frozen. Esok boleh goreng lagi. Yeayyy.

Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

0 pujian[s]:

Post a Comment