Friday, May 19, 2017

[DAY 1: TRIP TO SABAH 2017]

Hai Assalamualaikumm semua!

Okay. Semua. Macam ramai sangat yang baca. But many thanks to everyone who still visiting and reading the old entries on my blog ! Thank you!

Peanut sebenarnya nak share my trip to Sabah awal bulan hari tu. Dok pending-pending sampailah malam ni sampai seru nak tulis everything about the trip. Actually ni dah kali ketiga peanut ke Sabah, but this is my first time came here for holiday. Yang first datang for estate visit at Sandakan . Patutnya pergi konvo tapi sebab gila kerja pedehal kan. Yang second for internal audit work kat Kota Kinabalu, hari last tu baru jalan-jalan tu pun sekitar KK jer. So the third trip nilah yang peanut explore habis-habis Sabah. But yeah, its like infinite, more reason to came again.

KBR-KL-KK


Perjalanan peanut bermula dari hari sebelumnya iaitu lepas jer balik kerja kemas-kemas then pergi airport flight ke KL. Mesti pelik kan, nape tak amik direct flight jer dari KB to KK? Well, ofcourse sebab I planned the trip with my KL's friends so yeah its better start the journey together-gether gitu. Peanut melangut jer kat KLIA2 tu sampailah semua kawan peanut sampai dalam almost 5.00am. Kitorang solat and breakfast kat area boarding jer. Our flight took almost like two and half hours. Kitorang sampai kat airport KK around 9.00 am terus amik kereta sewa and went for eating lapar kot. Lepas makan kitorang teruskan perjalanan ke kundasang!


RUMAH TERBALIK /UPSIDE DOWN HOUSE OF BORNEO

Entrace fees: RM10.60/person untuk rumah terbalik jer. Nak masuk rumah ni cam kene tunggu turn dia limitkan berapa orang leh dok dalam rumah terbalik dalam satu masa yang sama. Keep in mind that you can't take any pictures inside the house. So apa yang korang leh buat are watching, observing, dan juga mengagumi. Actually for the price i paid, i dont think its worth it. Maybe sebab rumah tu macam buat peanut jadi pening. Not just peanut, but few my friends was. Tapi for the effort to built the house like that, peanut kagum lah. Okay. kat luar boleh amik gambar and ada gift shop if you guys wanted to.






























JAMBATAN TAMPARULI

Alang-alang lokasi jambatan ni dah otw ke Kundasang, kitorang pun amik kesempatan untuk berjalan atas jambatan gantung ni. Difahamkan jambatan ini asalnya merupakan satu-satunya jalan yang menghubungkan antara dua tempat ni. Sekarang ni baru ada jalan tu pun kalau hujan air sungai akan melimpahi dan adalah bahaya untuk melintas jalan tersebut. Jambatan tu quite shaky so kitorang amik gambar kat depan-depan jer. Try jugak jalan sampai tengah, since most of us ni jakun sikit dengan jambatan ni. Orang Tamparuli rileks jer jalan tak pegang tali pon.


















KAKI GUNUNG KINABALU/ MOUNT KINABALU PARK

Setelah hampir 2 jam perjalanan daripada Jambatan Tamparuli, akhirnya kami sampai ke Kaki Gunung Kinabalu. Nak masuk Mount Kinabalu Park ni kena bayar dalam RM3 per person. First impression like perhhh perhhh perhh lawaaaanya alaaam. Kabus gerak depan mata kot. Kalau korang jenis suka nature, korang akan suka tempat-tempat macam ni. Nothing much to do, tp to explore, to watch the nature with our own eyes is priceless. Lagi-lagi tengok hikers yang baru jer turun dari gunung. Imagine how strong their spirit are. Confirm kepuasan tu ada. Kitorang stay dalam 30 minutes jer sebab dah nak petang and kabus dah tebal. Bahaya untuk drive bagi yang tak biasa.





























J RESIDENCE

Untuk malam yang pertama ni peanut stay kat J Residence. First Impression is like okay macam mana nak turun sampai bilik ni. cerun yang amat. Tapi bilik tersangat besar and view tersangat lawa untuk RM96 per night. Berbaloi-baloi! Kalau korang nak ber-bbq pun ada, ada bbq pit untk korang. Nak masak pun boleh. Kitorang suggest amik 3A dan 3B. Berbaloi.




























PUTRI NABALU CAFE

Petang tu, kitorang dah start cari dinner iaitu bersteamboat kat Putri Nabalu cafe. Memang sedap! yelah makan panas-panas sambil mengadap view macam kat oversea gitu. Memang best.



Malam tu, kitorang dah 0% energy dah. Lepas balik makan, semua mandi and solat, kitorang layan movie, Pastu semua tertido sampai esok pagi. And yes esok pagi punya view is really nice.

End of Day 1. To be continued on Day 2. Bye~



Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

1 pujian[s]:

Fellah'H KJS said...

Maaf nak tanya J Residence ni sediakan dapur untuk semua tetamu ke atau cuma ada di Villa sahaja?

Post a Comment