Sunday, August 2, 2009

{Cuti H1N1 memang best..thankz vavi}


korang dah tahu kan
:pandaGeli_16: incik influenza h1n1 dah pun selamat sampai ke hutan sintok uum ni?...kami pun dengan seronoknya :pandaGeli_05:menyambut kedatangan beliau, siap dengan iringan kompang lagi tau, maklumlah..kedatangn beliau tu menandakan kami bolehlah berseronok sakan kat umah..hehehhe...:pandaGeli_27:

bukan keseronokan balik kampung yang peanut mahu kongsikan, bukan ke'best'an makan buah durian:pandaGeli_10:, rambutan, mangis..nge~~kelantan kan musim buah skunk...hehhehe..bukan juga kegilaan bershopping yang peanut nak cerita perh..peanut beli kasut sukan baru, raket badminton, eye liner baru, baju baru...:pandaGeli_18:.dan juga bukan kesedapan kfc, mcd, chicken rice yang peanut makan tu..nyum2x...perh..bukan semua tu tau...

tapi peanut nak g tau sikit pasal H1N1...nge~~sedikit info sal h1n1
  • 26 julai lalu, dalam sejarah penjelajahan virus incik vavi ni, dengan rasminya telah singgah ke uum...dengan kalut ributnye :pandaGeli_14:pelajar uum menyerbu terminal bas shahab...perh..macam de kenduri gak lah kat sane time tu...
  • dulu...incik influenza h1n1 ni namanya selesema bab..ops..sowy incik vavi..tapi atas sebab2 tertentu (maybe incik vavi nak saman kot), depa pun tukar jadi inflenza A(h1n1)..nge~~
  • mula2 peanut sedar kehadiran:pandaGeli_19: virus ni mase peanut keje part time dulu..kedai peanut lak jual suratkhabar..kalau tak silap peanut...virus ni first fly ke malaysia melalui seorang pelajar lelaki yang belajar kat luar negara..semua paper wat tajuk utama kecuali this once paper yang agak utama kat malaysia ni..lebih pentingkan cerita artis nak bercerai daripada virus yang membawa kematian ni..:pandaGeli_20:
  • skunk ni lak banyak sekolah2..ipta terpaksa ditangguhkan kelas, kerana terdapat pelajar yang disyaki mengalami simpton "illness like influenza aka incik ILI"...ini menyebabkan esemen+tutorial+kuiz+projek tiba2 melambak...ciap de mark up kelas agi sebab nak kejar silibus..bangang tul...kesimpulannya..incik vavi memang menyusahkan peanut..
  • oh ye..lupa lak...ni lak antara simpton2 ILI ni...
  1. mengalami kesukaran bernafas seperti sesak nafas, pernafasan laju daripada biasa atau tanda2 kebiruan di bibir...pemakaian lipstick berwarna biru tidak di ambil kira k..jangan nganda2x:pandaGeli_06:
  2. Batuk berdarah atau terdapat campuran darah dalam kahak
  3. sakit dada yang berterusan
  4. Cirit-birit/muntah yang berterusan...sembelit, buasir dan sewaktu dengannya tidak berkaitan, okey?
  5. demam berterusan melebihi 3 hari..kalau tak silap peanut kalau suhu badan dah lebih dari 38 'c tu..cepat2 lah ye pergi jumpa doktor ek..kemungkinan dah tu..
  6. kelakuan yang ganjil, kecelaruan, kurang bertindakbalas dan sawan...jangan silap dengan member tengah angau pulak k, diorang pun berkelakuan ganjil gak tu..:pandaGeli_03:hehhehe
  7. Berasa pening ketika berdiri atau kurang kencing..peanut tak tahu pe connection antara dua menda alah ni..nge~~
simpton di atas peanut amik dari risalah yang diedarkan oleh Jabatan Kecemasan dan Trauma,Hospital Sulatanah Bahiyah..bukan rekaan peanut semata2...biler dah sampai tahap banyak sekolah, ipta dan ramai orang kene kuarantin...barulah kita sedar betapa bahayanya incik vavi ni..tapi yang menghairankan peanut..kebanyakan pusat kesihatan or hospital masih lagi mengamalkan sikap sambil lewa..bukan peanut kata semua..kebanyakan k..kawan peanut ni pergilah pusat kesihatan u sebab dia selesema+demam...rawatan yang dia terima like biasa2 je..tak de pun perasaan cemas kat doktor tu..pura2 cemas pun tak de...baik dia mintak terus ubat dari kaunter kalau macam tu..kan??:pandaGeli_06:

kelas business lawa pagi tadi, kelas paling peanut takut? why..sebab 70% foreigner...
Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

12 pujian[s]:

Amer Aan said...

jgn dekati..
incik influenza h1n1..
klu trpkse..
pki topeng..
or pki sut utraman..
agagaga..

Eazy Izzuddin said...

wooo
sampaike sane doh
uhuhu

betul3x kate amer..
ahaha

::AnEp:: said...

huhu..byk nyer tanda nyer...bhaye siot..nsib aku cek ok..hmm...ya allah hindarilah umt islam dr penyakit yng berbahaya nie..Amin..

boboiz said...

wah..bukan main suka lagi dia yek..kat utem dah cumi start semalam,,tapi staf macam boboiz kene keje lah....

nbie89 said...

aku pelik ouh!
asal tutup mulut jer...hurm maybe cuz kawasan tuh berongga...

what if, later ade penyakit kene tutup rambut...hahhahaha, sume pakai tudung ouh...

aku imagine;
selsema babi h1hi kepala

langkah precaution;
sile tutup mulut dan kepala

ini kerana jika kepala terdedah kutu babi akan hinggap di kepala dan menyebabkan sawan...hakhakhak...
wakakakakkaka!

otak aku da miong...ngee

Koolez said...

Er..Salam, kak musim durian de lagi ke, kat sini dah abis dah..

Cik Peanut said...

amer aan,
peanut nak pakai suit power rangers warna pink..
hehehhehe

Cik Peanut said...

ye incik eazy,
dah sampai kat uum dah
dah de sowang meninggal sebab virus vavi ni

Cik Peanut said...

anep..
betul2.
bahaya tul penyakit ni
banyak2 lah berdoa supaya penyakit ni tak keterlaluan menyerang manusia khususnya umat islam

Cik Peanut said...

boboiz,
peanut pelik sebenarnya...
kalau kat uum pun same,
staff tetap kene kerja cam biasa
adakah virus ni cma serang pelajar je?
pelik..patutnya..dari pak guard sampai ke tnc, ]
kene cuti gak kan?

Cik Peanut said...

nabila..
kalau lah virus kutu vavi tu ade...
semua pakat nak botakkan kepala lah kot...
heheheh

Cik Peanut said...

koolez,
tempat peanut banyak lagi tau
penat nak makan
mahu jugak ke?
=)

Post a Comment