Tuesday, May 10, 2011

[Dilema Lepasan SPM: Matrikulasi, Diploma atau Form 6?]

salam, hyep u olls. peanut's here:c:

memula sekali peanut nk ucapkan tahniah kepada mana2 adik2 lepasan spm dapat tawaran ke matrikulasi, buat diploma di universiti tempatan ke atau mendapat mana2 tempat untuk melanjutkan pelajaran. mana2 pun boleh, asalkan niat untuk meyambung beljar tu, harus ingat, sijil spm skunk bukan x laku, tapi dah kureng laku sebab skunk ramai orang dah pandai. herp

peanut ingat lagi, waktu zaman peanut, peanut spm tahun 2006, peanut pun dalam dilema, tergediksama ada mahu memilih buat diploma in Accounting kat uitm or buat matrikulasi accounting. waktu tu zaman budak2 lagi, dalam fikiran nk masuk u jer. maklumlah, time tu, kalau dapat masuk u, sangat hebat dah tu. fikiran budak2. keciwa

sekarang, peanut dah final year untuk degree in Accounting. skunk baru peanut leh nampak, pe yang membezakan students dari matrik, diploma and form 6.

Matrikulasi.

memula sekali, peanut nk cakap, belajar kat matrik sangat seronok. x pernah lagi peanut dengar matrik x lawa. macam matrik perak tempat peanut belajar, kemudahan cukup, kawasan lawa, bilik besar dan sebagainya. tapi bab2 belajar, sangat laju, kalau ponteng kelas sehari boleh lost. tapi lecturer akan bagi yang terbaik untuk senangkan proses pembelajaran. anganno worry kalau anda seorang yang mudah pick up, boleh pilih matrik untuk sambung belajar. selain tu, anda x perlu nk habiskan mase yang lama untuk mendapat degree. 1 tahun matrik + 4 tahun degree. oh agak lama gak sebenarnya. mencik. walaupun belajar banyak menda, x bermakna anda cuma study jer, kat matrik pun ade banyak program2 yang dihandle sendiri o student macam study dip. so, have fun.

mase kat u, peanut nampak student matrik ni kureng menyerlah. sebab kadang2 kebanyakan kat u, study menda baru, kadang2 macam tahu basic jer. dan kdang2 macam x tahu pun benda tu wujud dalam dunia accounting. kalau compare ngan dak dip, diorang lagi perform as diorang study 3 tahun seblum tu. tapi tu x bermakna korang x leh nk follow the flow, kalau study dan paham dengan sesuatu benda, menda susah pun jadi senang


Diploma.

Kebanyakan diploma selalunya mengambil mase selama 3 tahun, sama ada daripada universiti tempatan atau politeknik. dalam mase 3 tahun tu, akan sentuh serba sedikit tentang apa akan belajar untuk degree. macam akan ada basic dalam auditing taxation, sedagkan budak2 matrik x belajar semua tu.

ape yang x bestnya pasal dak dip ni, umor lah. x derlah tua mane tapi kalau compare ngan dak matrik, memanglah tua sikit kan. and then, pada pandangan peanut lah, tak tahulah orang lain, kebanyakan dak dip ni overconfident. personal opinion sebenarnya ni. siotnape? macam ni, sebabkan mereka ada basic dalam sesuatu subject mereka amik mudah pasal subjek tu sedangkan dak2 lain terpaksa study betul2. n then, diorang just akan perform dalam kelas, nampak pandai dan sebagainya tapi x leh perform kat kertas. serius, ini pandangan peribadi, kan ade yang kondem peanut lak. hehehenanges



Form 6

sebenarnya peanut x tahu sangat pasal peanut x kenal sangat dak accounting from form 6. kebanyakan chinese. cuma kalu form 6, pembelajaran amik mase 2 tahun. cuma suasana persekolah tu tetao ada. kalau matrikulasi atau diploma, suasana pembelajaran dan persekitaran memang suasana ipta. boleh lah gain experience dulu, x derlah cultural shock sangat nk masuk u nanti.
Bagi peanut, belajar kat mana-mana pun, ade kelebihan dan kekurangan masing. cuma pandai-pandailah kiter nk sesuaikan dengan keadaan. yang penting niat utama adalah untuk mendapatkan ilmu. itu yang penting sebenarnya. Kepada adik-adik yang masih confuse sama ade nak sambung mana-mana, apa kata, cuba dalami diri sendiri, tahap keupyaan diri sendiri. kalau rase suit better dengan matrikulasi, pilih matrikulasi. kalau rase diploma yang paling elok untuk diri sendiri boleh pilih dip. Sebenarnya, semua ni bergantung kepada diri sendiri. herp

#ehem2, peanut ngan mr peanut pun satu matrik. sadis
Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

9 pujian[s]:

LITTLE NUUR said...

kite pun ex matrik PERAK
mmg BEST JADI BUDAK MATRIK :D

SoFea ml said...

Kalau adik pandai, masuk la matrik.
tapi kalau yang kurang- adik mintak form 6.
akak syorkan je.. sebab, nanti leh futher belajar.

kalau adik nk keje kerajaan, kena la amik form 6, sbb paling rendah pun skrg kerajaan nk form 6 & SPM.

Panduan maybank2u. Lengkap & TERHAD!
Dapatkan Tips & Cara Buat Duit
Start klik

Amoi said...

KAWIN

nurain said...

weee...matrix days are the best..rindu nak balik ke zaman matrix balik, though i end up last2 amek dip jugak.macam yang peanut cakap, kat matrix memang tak boleh main2..nnti pat course lelong.kan kan

Cik Peanut said...

litte nur: kan2? best dok matrik. rindu~

Cik Peanut said...

sis sofea:
peanut dah masuk u dah, ni peanut tulis untuk lepasan2 spm di luar sane.

Cik Peanut said...

nurain: daripada dapat course lelong x salah amik dip, banyak jugak kelebihannya ;)

~khai_ilysm~ said...

susa ek blaja kat mtrix?? ikowt experience akak... bdak sains hayat bape org je dpt 4.0???

Cik Peanut said...

sis khai:

budak hayat kmemang agak susah dapat 4 flat. kalau dak akaun, kalau x dapat 4 flat, susah nk survive. skurang2nya almost 4 flat pun jadlah

Post a Comment