Saturday, September 24, 2011

[Tips Cinta CikPeanut : 5 Sebab Perempuan Mahu Kahwin Awal]



Salamkiss,
Semenjak dua menjak ni, tak hmm??tahu kenapa sikap rajin tu memang berlambak dalam diri. mungkin baru minggu second semester ni, semangat tu masih ada. begitu juga dengan berblogging. tetiba rajin lak blogwlking dari satu belog ke satu belog.

Tengah dok tengok timeline laju2 kat twitter, peanut ternampak blogger share satu entry yang peanut found it intereting. ye pasal kawen. mood gewdik sikit. hug. 20 sebab Kenapa lelaki Tak Nak kahwin. Apa yang ditulis, semua peanut setuju. yelah, walaupun peanut perempuan, dan as we all know, lelaki dan perempuan ni dua dunia yang berbeza wapun berpijak pada bumi yang sama. Peanut setuju, sebabnya, ramai kawan2 lelaki peanut x ramai yang nk kawen awal, tapi kebanyakkan kawan2 peanut nk kawen awal, termasuk peanut. gila x malu mengaku. announce
so, then, peanut come up with this entry. ye, kenapa perempuan lebih suka kawin awal atau dengan erti kata lain, lebih suka berkomitmen? Daripada perbincangan hati ke hati, sesi meluahkan perasaan, perbincangan dengan kawan2 kat bilik, ala, macam selalu korang buat tu, peanut found the answers.

  1. Sebab kami ada naluri keibuan dan kewanitaan. cewaaah ayat.dance
    ye, betul tu. kami sebagai perempuan ni, memang suka sangat dengan baby,especially yang cute2, tu yang x sabar nk kahwin tu. yelah, betul, kammi ada anak saudara, tapi kan lagi best ada anak sendiri. so, better kawen awal, then leh lah produce anak cepat2. announceheee

  2. Untuk menjamin masa depan.
    Maksud peanut, bukan nya menjamin masa depan sama ada bahagia atau x. ini in case of bertunang lah kan, so, bila bertunang, dah terjamin dah sikit masa depan. kiranya dah terikat dah both tu kan. tapi, bertunang lama2 pun x best, baik kawen terus.

  3. "Kami bimbang lelaki yang kami cintai itu jatuh cinta dengan orang lain"
    Peanut yakin, semua orang mesti ada rase bimbang kalau2 boifren dirampas secara x sengaja mahupun sengaja merelakan diri beliau dirampas. angry

  4. Mindset budak perempuan yang telah disettingkan sejak zaman kecik dahulu kala.
    Masa kecik2, asyik main paper doll, main kawen, main rumah2, so, masa kecik2 lagi, kita dah impikan kebahagian, impi nak kawen, nk ada anak, umah sendiri, ada keta dan macam2 lagi. semua tu jadi pendorong. gasp

  5. "Saya dah kawen bulan Mei ni , awak bila lak?".."jemput datang tau, aku bertunang sok. ala dengan si A tu".."Ko tahu x, rakan sekelas kiter semua dah bertunang, ko biler lak?"
    Seee, pengaruh rakan sebaya. ye betul tu. bila bukak fb jer, berapa banyak kawan2 kita yang bertunang masa cuti hari tu? wapun kita tak de niat nk kawen, tapi bila browse pic2 orang kawen atau bertunang, mesti terdetik dalam hati "Bestnya Kahwin.."

Itu jerlah yang peanut boleh cakap. bagi peanut point no 5 tulah yang mendorong ramai gadis2 seusia peanut dah nk bertunang/berkahwin. bagi peanut, kahwin awal dengan kahwin lambat ni masing2 ada pros dan cons masing2. Ada yang kawin untuk mengelakkan maksiat, dah sampai seru dan sebagainya.

Cuma untuk peanut sendiri, walaupun, keinginan untuk ada keluarga sendiri tu ada, tipu lah kalau ko x de impian untuk berkeluarga, cuma masanya belum sesuai, yelaah, peanut pun student lagi, cam nelah nk kawin, tak matured sepenuhnya lagi. nk masak nasik pakai dapur pun x pernah reti, cam nelah nk pass ujian2 mertua nanti. degree pun x ada lagi, kerja apatah lagi. kalau boleh, biarlah peanut berjaya dalam kerjaya dan boleh berbakti kepada keluarga sebelum peanut ada keluarga sendiri. Dan yang paling penting, cam mana nak kahwin,kiss jodoh belum sampai lagi. heee.gatal!.

Apapun, bagi kawan2 yang mana dah nak kahwin tu. Alhamdunillah, jodoh mereka dah sampai. Peanut doakan , semoga korang kekal berbahagia sehingga ke akhir hayat. fight2 kucing tu small matter lah, jangan korang main baling2 barang sudahlah. kepada si isteri, hormatilah si suami, dan pada si suami, sayangilah si isteri yang mana merupakan tanggungjwab anda, arghhh, tetiba mood nk kawin dtang balik. gatallah ko peanut!laugh

ops, tershow off pic sendiri lak. tetiba rase lama giler x upload pic sendiri kat dalam belog
Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

22 pujian[s]:

Amoi said...

dah kawin jangan lupa jemput amoi ye.
amoi nak bawak Fahrin Ahmad sebagai date ke wedding peanut.

weeee

Cik Peanut said...

mane boleh. FA kat kerusi pengantion. hjeeeee

penaberkala said...

Kalau dah jodoh tak ke mana
klu dah sure dia pilihan hati, cpt2 lah kawen
nanti melepas
tak gitu?

MERAH said...

nak kahwin awal cepat sebab taknak kapel, boleh dak gitu?hehe :)

Cik Peanut said...

penaberkala: heeee. masih ada benda yang nk dikejar sebelum kawen ;P

Cik Peanut said...

merah: auwww. kapel lepas kawen. best tu ;)

cik mun said...

huhu..nak kahwin**muke gatai..

Cik Peanut said...

cik mun:
me too me tooo , hehehe. muka gewdik jua..

Fazrol said...

sokong2...
PAtut laa dulu asyik kena ajak kawin awal ja...

Cik Peanut said...

fazrol:
waaaa, first time jumpa lelaki faham perempuan, heee, double thumbsup!

hyz said...

wahhh gatainyer nak kawen awal... hehehehe

jelah said...

mgkin disebabkan ketandusan laki...tu yg nk kawen cepat2..

Cik Peanut said...

hyz: x derlah. bukan gatal, teringin~hee

Cik Peanut said...

jelah: memang pun. berapa kerat jerlah lelaki skunk ni.

TwIstiEs*meSti Mau* said...

hahaha.....producelaa,,byk sikit anak-anak,..,senang nanti masa tua....xpyoh upah org nk angkat keranda.....:)

Cik Peanut said...

twisties: ;) ada rational di situ.

IxoR@ said...

so.. bila tarikh keramat nya? jgn lupa jemputtt!

misz nuriz said...

haha.. pengaruh rakan sebaya tu yg tak tahan tu.. asyik tanye je soalan sama je memanjang..
kau bila?? kau bila??
huh! agak stress la..

DySha cHan said...

memg best kwen awal..sush snang b'sama^^.. lgpn dpt elak maksiat.. xgitu cik peanut

Cik Peanut said...

cik ixora:
hehehe..calon pun x de, cam ne nk tetapkan tarikh, nge

Cik Peanut said...

miss nuriz:
sangat stress. tu yang malas nka p kalau kawan kawin. mula lah mak dia tanya bila nk kawin.

Cik Peanut said...

dysha: hehehe
kan2x. orang jer x paham. cakap kita gatal. hehehe

Post a Comment