Sunday, December 11, 2011

[Girls Talk#1: Hala Tuju Selepas Degree. Haluan Kerjaya kah? Belajarkah? Kahwin kah?]


Assalamualikum. tetiba malam ni nk wat entry versi serius lak. maklumlah, bila dah tinggal kurang daripada satu bulan lagi nk habiskan pengajian ni, banyak pulak yang bermain-main di fikiran, lebih-lebih lagi, kalau tengah berborak dengan kengkawan. Girls Talk. bangun

yup. buatkan peanut terfikir. habis sem ke tujuh ni, maka secara tak rasminya akan memasuki alam kerjaya walaupun dengan permulaan sebagai student internship. kiranya macam beginner dalam alam kerjaya ni. then, after tu, apa akan jadi kat kitorang. lebih2 lagi perempuan ni. kalau ada rezeki, bolehlah sambung berkerja kat tempat internship, tu pun kalau dapat kan. tapi kalau x dapat, mcam manalah masa depan ni. setelah bertalk2 dengan gurl2 peanut, kami keluar dengan beberapa options selain berkerja, iaitu sambung study ataupun kahwin. kahwin? gewdik lak. kisshheee


sebagai student accounting. memang peanut aim untuk dapat kerja kat big four audit firm kat Malaysia iaitu Earnst & Young, KMPG, Price Water Cooper House, dan jugak Delloitte. maklumlah, fresh graduate kenelah tempa nama barulah boleh survive. Resume tu kenelah bagi cantik sikit kan2x. tapi, nk dapatkan tempat kat big four tu memang susah lah sikit, penatlah kerja kene lebih masa.

selain itu, kalau rajin boleh lah sambung study master. tapi, sigh. peanut tak berapa rajin nk kembali masuk universiti, masuk kuliah, buat assignment, buat projek, exam lagi. :males:malas betullah. tapi kalau jenis yang rajin bolehlah. peanut bukan pe, memanglah kene cari ilmu setinggi gunung, ada isu gak kalau belajar tinggi2 kan tak ada orang nak masuk meminang lak. hee

the other option, kahwin! yeah, nampak seronok dan gembira. yelah sapa tak gembira kawin kan. boleh bina hidup bahagia. ada orang yang jaga. hidup gembira bahagia. tapi, dah bersedia ke nak kahwin? dah cukup segala ilmu untuk menjadi isteri orang? dah cukup tahap kesabaran dan ketabahan nk tempuhi alam rumah tangga? maklumlah alam rumah tangga ni bukanlah setakat gembira dan bahagia jer, ada gak suka duka sikit2 kan. maklumlah asam manis rumah tanggasadis.

bagi peanut, sama ada study ke , kerja ke, kahwin ke, peanut ikut jer dengan flow. kalau ade rezeki sambung kerja kat tempat internship, alhamdunillah, bersyukur sangat2. kalau dapat tawaran sambung master pun peanut terima jer walaupun memang malas sangat nk masuk study balik. and kalau jodoh dah sampai, konfirm kahwin jugak. kan2x?bangun

ini perspektif perempuan. Girls Talk. so, how about you guy's?herp
Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

3 pujian[s]:

kotak bulat said...

hehhehe.. keje la.. nti da bosan keje. bru smbung belajar kan

Cik Peanut said...

tulah. macam tu lah niatnya. kerja dulu. nk sambung study dulu, aiyoo muntahlah study. hehehe

Ash-The-Latitude said...

*sigh* saya sendiri tak pasti apa hala tuju sy selepas degree.nak kerja tp xpasti kerja apa. my mom keep asking me what will I do after graduate? penin kepala dan rasa takut kot2 nanti susah nak dapat kerja. btw sy pun budak accounting juga :)

Post a Comment