Tuesday, February 10, 2009

Peanut nak beli laptop baru

lalalla...peanut kembali lagi mengacau hidup kowang...yeah...:Rabbit44:..peanut tak nak bersara lah...bersara sektika pun dah leh wat peanut windu..pantang tengok laptop, peanut mesti cucuk modem, terus online...hehehhe:Rabbit01:..sepanjang peanut kunun2 bersara ni, peanut dah ciakan asignmnet peanut...so, skunk ade lagi yang tak siap, peanut akan wat slow2, sebab dah tak urgent..hehehhe:Rabbit47:

Minggu lepas, kwan peanut handle bengkel kecantikan...di sebabkan tak de owang nak join, peanut ase lah..kawan peanut tu pakse peanut yang dah semulajadi cumey ni :Rabbit36:masuk bengkel kecantikan tu...tu pun selepas di rasuah oleh oleh kawan peanut..aloo, mizie, mane cokelatnye? nak tunggu peanut pergi pilih yang mahal2 ke?:Rabbit44:

selepas menghadiri, bengkel kecantikan tersebut, peanut rasekan perubahan yang ketara pada diri peanut...:Onion15:hidung makin mancung, pipi bak pauh di layang, bibir mugel, slim tetiba je...
:Rabbit55:..peanut pun heran...rupa2nya, itu angan2 peanut semata2, peanut aselah kan, baik tukar je "bengkel kecantikan" kepada "bengkel jualan langsung dan promosi CN*)...ape taknye, mula2 dah kenen2kan dengan produk diowang, u nak cantik, u gne krim ni, u nak kurus, u makan menda ni..u nak kulit putih, mandi gne menda ni...boleh katakan...semua menda kena gne produk CN*...ape da? peanut ingat diowang akan ajar cam ne nak make up ke, postur badan ke, pakai tudung je..or at least, buat tarian poco2 ke...:Rabbit28:ni tak...tak de menda...membuang mase dan tenaga je peanut kat situ...
peanut sebenarnya nak beli laptop baru...sebab laptop kesayangan peanut hadiah bufday yang ke 17 :Rabbit41:dari abah peanut ni dah mula nak meragam..peanut selalu tersekat2 nak online, ym pun tak leh bukak...peanut ingat broadband peanut rosak...tapi, peanut test kat laptop kawan, ok je...dulu, ingat lagi tak yang peanut tak leh nak bukak blog peanut sendiri? sedih tau...:White36:...lepas peanut format hari tu, jadi cam gini,,,kalu tahu, baik tak yah format,gne je,..lagi best.,,on9 tak putus2...so, peanut ingat nak beli laptop baru bajet dalam 2500 n below...peanut tak leh nak suh abah peanut belikan lagi...peanut kene gne duit jpa lah nampaknya...sape2 ade suggestion tak laptop pe peanut leh beli dnegan duit sikit tu? :White10:erm, tinggalkan kumen
tau...

13 Feb ni ade Hari Keluarga Kolej TM, datang ar reramai menengok peanut main lari dalam gun(peanut ajak2 ayam je)i,,,tapi jangan wisau sebab peanut rase peanut yang akan menang,..hehehe..berlagak tul..:Rabbit39:.lalalal...13th Feb juga penting buat peanut...nak tahu kenapa? tunggu...hehehehhe:Rabbit01:
Membaca tanpa mengomen ibarat berak x basuh. eii. yerk!

34 pujian[s]:

GeNeRaSi MaLaYSia said...

nsb bek xjd cik peanut nk pencen..
laptop skrg ni dh byk yg mrh2..cikpeanut dok kt area ne ek..kalu kl sng r leh cr yg mrh2 kit..

Cik Peanut said...

hohoho...
peanut dok kedah skunk..
cuti ni nak balik kl..
tapi tak pasti agi,
maybe balik kelantan..
erm, gm ase laptop genama pe best?

GeNeRaSi MaLaYSia said...

hmmm..tunggu blk kl dl r nnt..umh cik peanut kt kl ek..
hmm prefer compact..
skrg ni pake brand pe ek..

Cik Peanut said...

hem
tak..tu umah kakak..peanut pergi umah ye,,
umah peanut kat kelantan lah...
erm, peanut gne acer,
compact ok ke?
bukan ke, kawan peanut baru je beli..
terus dah kene format..
acer peanut ni, dua tahun gne baru sekali format tau..

Merah dan hitaM said...

huhu..salam kenalan cik peanut...nak beli laptop baru eh...beli la kat lowyat byk murah2... aku leh tulung tunjuk2kan...hehehe...belilah acer or compaq...puas ati menggunakannya...

satu lagi i think ur lappy lama tu masalah sofware la... boleh cik peanut cite spec lappy lama tuh.... kalo spec dia ok tak mungkin ada prob sekat2.... slalu sekat2 ni sbb virus or terlalu byk appikasi yg di install n dibuka dalam satu2 masa...

about hardware, i think i can prefer u to add ram... yg lain susah la...
bout software also i can help...see ya...

Cik Peanut said...

salam merah dan hitam...
selamat berkenalan gak...
erm, tak faham lah pe kamu cakap,
le terangkan tak????

Merah dan hitaM said...

specification of ur old lappy....

means like, the processor, ram, graphic, windows, and others....

can i know?

Along Arman said...

hahaha...
si merah hitam tu suh peanut gtau spect laptop peanut.. ram brape MB? guna prosessor apa etc.. mungkin btul gak kate si merah hitam tuh.. biasanya kalo lappy asyik tersekat² or lembap semacam jer tuh kemungkinan kene virus.. kalo takpun maybe leh upgrade ram ker.. cuba tanyer ngan org yg pro sal laptop.. mungkin peanut takyah beli baru.. save budjet..
kalo mmg takleh diselamatkan lagi baru beli yg baru..

Cik Peanut said...

cik merah dan hitam janganlah marah peanut...
peanut takut..hik2x...
erm, peanut gne intel celeron-->tu yang nak tukar,
512 mb-->peanut dah tambah ram dah..
peanut gne window xp..
ape lagi ye?

Cik Peanut said...

tq along2x...hehhehe..
hohoho,,baru peanut paham...
ermm, peanut dah g tau incik merah dan hitam,
erm, tapi peanut dah gne antivirus baru, dah tambah ram..entahlah, peanut ingat nak bawak g "hospital" esok...hehehhehe

Merah dan hitaM said...

erm..celeron ek...celeron bape Ghz? lani ram peanut bape mb/gb? antivirus ape cik peanut pakai?windows xp service pack bape?

kat hard disk kalo klik kanan ada tak dia tulis "autoplay" kat atas skali? ada ape2 yg mencurigakan tak?

Eazy Izzuddin said...

wah nk bel lptop br tuh..
huk2...
suggest laptop hp la besh..
or acer pon ok gaks

but lg besh vaio sony..
like me pki..huhu
xD

azizwan[dot]com said...

nk beli laptop baru yer.. aku cadangkan (chewah), cik peanut beli lah yg user friendly. knp aku ckp mcm tu sbb aku sendiri tak tahu laptop apa yg tip top.. yg aku tau cuma guna je. hahaha..

semoga dpt laptop yg dihajati :)

Cik Peanut said...

cik merah dan hitam..
hemm.peanut tak pasti..tapi penaut tulis pe yang ye tulis ek...
intel celeron m processor 430(1.73ghz, bla3x...)pastu, dulu 512mb+1gb yang baru peanut tambah, kaspersky anti virus 2009, erm window xp professional, service pack 2, erm lagi yang hard disk ek?kat hard disk tak der plak autoplay...

Cik Peanut said...

incik eazy izuddin,
acer memang best...hehehe...sebab laptop skunk acer...lalallala
sony vaio?
tak mampulah, abah tak nak sponsor dah...hehehhe

Cik Peanut said...

incik azizwan...blog kamu sudah okey ke? lalalla...peanut nak menjenguk sebentar ek..heheheh

tulah..pening..peanut nak beli dell, tapi takut lak ngan function ye...cam tak wape best je..erm, tapi lawa..hehehhe...

wan gne laptop pe?

Cik Peanut said...

incik eazy izuddin,
acer memang best...hehehe...sebab laptop skunk acer...lalallala
sony vaio?
tak mampulah, abah tak nak sponsor dah...hehehhe

Cik Peanut said...

incik eazy izuddin,
acer memang best...hehehe...sebab laptop skunk acer...lalallala
sony vaio?
tak mampulah, abah tak nak sponsor dah...hehehhe

azizwan[dot]com said...

buat masa ni, blog ok tp tak tau la 2-3 jam nanti.. harap2 ubat tahan sakit tu boleh tolong.

teman guna laptop murah je cik peanut sbb teman ni org susah. nama laptop tu acer..

ingat nk tukar juga walaupun belum smpai setahun guna.. tp takde duit la pulak. huhu..

Merah dan hitaM said...

saya rasa yg hangkan pc peanut adalah kaspersky tuh sbb kaspersky memang berat....cik peanut beli ori ek...saya dulu pon pakai, tapi kaspersky internet security 2009...mmg berat n hang my laptop ni..me pakai acer lama, pentium m 1.6Ghz n 512 ram aje...tapi lani saya pakai avira free antivirus..ia bagus sgt3...tak berat n mesra pengguna..byk virus leh detect berbanding kaspersky...tapi yg paling penting, ia free... cuba cik peanut uninstall kaspersky n pakai avira free,update, then scan pc..pastu cik peanut download ccleaner (cari kat google) dan ersihka registry dan komputer...pastu kita usha mcm ne performance pc peanut...slamat berjaya...

Cik Peanut said...

ha;ahlah...peanut gne yang ori...okey, t peanut cari avira yang yang free,download kat tenet jelah ek?...erm...yang cleaner tu peanut dah de..t peanut cuba...kita tengok berjaya ke tak..ok?

Framestone said...

just bgtau nk model ape... processor pe nk ram berape n tujuan untuk pe...cam pakai untuk wat graphic ke men game ke..wat design ke.. nnt bro bgtau brpe harga

Framestone said...

lupe nk bgtau..bro dealer kat low yatt

Cik Peanut said...

encik azizwan..
hohoho..harap gitulah blog wan tu...peanut paham sebab dulu blog peanut pun tak nak kawan ngan peanut...hehehhe

alah, peanut pun gne acer, peanut nak beli pun laptop yang murah2 je...
tak mampu nak beli yanga mahal2...

Cik Peanut said...

bro fs dealer ke? best2..memanglah low yatt tu syurga laptop..huhu..tapi peanut kat kedah skunk..susah..hehehe...bro bagilah suggestion..peanut ingat nak amik dell tapi cam susah je kalau rosak...pastu maybe acer kot...peanut gne laptop wat asignment je, on9 n kekdang men game...hehhehe...bro ase yang ne?

Framestone said...

acer pun ok... cuma kne jge elok la.. lg satu service center dorg byk walaupun service dorg xde la bagus mane..

typ bro selalu sugget compaq..cuma compaq agak susah sikit nk crack install xp if nk format sendiri la..

dell ok, tp senang kalau beli melalui syarikat dorg..if rosak nnt call dorg..dorg terus dtg rumah n repair kan

Cik Peanut said...

peanut ingat nak beli acer or dell...
compaq tu, kawan peanut tu mudah rosak je...
cam mane ni ek? compaq ok ek..'

Framestone said...

acer selalu motherboard rosak he..23x pe2 pun kne pandai jage jugak.. betul x

Cik Peanut said...

ha'ah lah..tu di akui...mula2 dulu beli acer, terus rosak motherboard dia...kesian tau...

pastu cam ne ek? compaq ek kalu laptop peanut ni kembali ok, peanut tangguh sampai sem depan lah kot...hehhehe

Framestone said...

yup mmg byk yg perlu kite tgk pun... pe2 pun kne tgk cara kite guna jugak...

Cik Peanut said...

peanut ase tak yah beli kot...
peanut tangguh minggu depan sebab peanut nyer laptop dah ok...
hehehehhe
tapi kan bro, kalu peanut nak beli, bro suggest tul2 kat peanut yang ne?

fara said...

mase cikp peanut bersara... aku langsung tak caye..~!!!! wahhahahahahhah
aku dah agak dah.. mesti budak nie ader prob ngan lop top dier.. hihihihihihhi.. jadi aku pun mendiamkan diri hahahahhahaha..... weh.. jom g makan.. aku rindu kowang.. lame tak makan same....

Cik Peanut said...

tengok...peanut bersara kejap pun dah ade owang rindu...
hik3x...

Eazy Izzuddin said...

morning cik peanut..
huhu
XD

Post a Comment